NET.HR NA OTVARANJU EURA: / Bilićev dragulj Payet minutu prije kraja genijalnim pogotkom spasio Francusku!

Image

Pobjedom domaćina Francuske protiv Rumunjske 2:1 počelo je Europsko nogometno prvenstvo. Pobjednički pogodak "tricolorima" donio je u 89. minuti Dimitri Payet.

10.6.2016.
22:00
VOYO logo

Pred 80.000 gledatelja na ispunjenom Stade de Franceu Francuzi su poveli u 57. minuti pogotkom Oliviera Girouda koji je glavom svladao rumunjskog vratara Tatarusanua nakon ubačaja Dimitrija Payeta s desne strane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rumunji su do izjednačenja došli u 65. minuti kad je Bogdan Stancu realizirao kazneni udarac koji dosuđen zbog prekršaja koji je na njemu načinio Patrice Evra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najbolji igrač utakmice Dimitri Payet u 89. minuti je postigao prekrasan pobjednički pogodak. Njegov udarac lijevom nogom s 18 metara završio je u gornjem desnom kutu rumunjskih vrata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utakmicu je sudio Mađar Viktor Kassai koji je podijelio tri žuta kartona Rumunjima Chirichesu, Ratu i Popi te Giroudu u francuskoj reprezentaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

90+4' - Gotovo je. Francuska je upisala pobjedu 2:1 na startu Eura.

FRANCUSKA - RUMUNJSKA 2:1

90+2' - Zatitralo je srce Payetu pri izlasku iz igre, pustio je suzu francuski junak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

89' - GOOOOOOOOOL! Dimitri Payet golčinom je doveo Francuze u vodstvo!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

81' - Šansa za Francuze, ali Martial nije uspio svladati Tatarusanua. Kod Rumunjske izmjena, izlazi Popa, ulazi Torje.

77' - Iz igre izlazi Pogba, ulazi napadač Manchester Uniteda Anthony Martial.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

68' - Tražili su domaćini jedanaesterac zbog starta na Giroudu, ali Kassai im nije udovoljio. Par trenutaka kasnije, Giroud je dobio žuti karton, zbog udarca suparnika laktom u skoku.

65' - Igru je napusio Grizemann, a ušao Kingsley Coman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

65' - GOOOOOL! Bogdan Stancu je bio precizan, loptu je poslao u desnu stranu, Lloris je pao u drugu. Rumunjska je izjednačila na 1:1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

64' - Jedanaesterac za Rumunjsku! Nicolai Stanciu pao je nakon kontakta s Evrom pa je sudac Kassai pokazao na bijelu točku. Nepotreban start Evre, najiskusniji igrač uništio je ovim potezom svoju momčad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

57' - GOOOOL! Olivier Giroud! Ponovno je ubacio Payet, a napadač Arsenala u skoku nadvisio Tatarusanua, koji je tražio prekršaj. No, Francuz je bio viši i zabio prvi gol na Euru, svoj 18. za Tricolore!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

56' - Kakva akcija Francuza! Payet je nakon 'lažnjaka' proigrao Pogbu, koji gađa iz voleja, ali rumunjski vratar je još jednom nesavladiv

Tekst se nastavlja ispod oglasa

52' - Dva pokušaja francuskih napadača, ali su Giroud i Griezmann gađali u vratara Tatarusanua, inače Kalinićevog i Badeljevog suigrača iz Fiorentine

48' - Ponovno na početku poluvremena velika prilika za Rumunjsku, Stancu je ostao sam pred Llorisom, lopta mu je došla iskosa na lijevu stranu, htio je rumunjski napadača atraktivno završiti akciju, ali je gađao dijagonalno, pored gola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

46' - Počelo je drugo poluvrijeme, pritisak na domaćina raste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kraj prvog poluvremena

45+2 - Nakon ubačaja Payeta iz kuta, Antoine Grizmann glavom je gađao iznad grede. Na poluvremenu je 0:0.

45' - Novi žuti za Rumunje, dobio ga je Razvan Rat.

39'- Sudac je morao zaustaviti igru, nakon udarca Koscielnyja prema Andoneu. Bilo je to blizu ruba 16-erca...

36' - Odličan pokušaj Griezmanna prošao je pored vratnice, ali čini se da je loptu ipak usmjerio Sapunaru. No, Francuzi su ostali bez udarca iz kuta.

32' - Vlad Chiriches, igrač Napolija, prvi je igrač na utakmici sa žutim kartonom, dobio ga je zbog prigovora mađarskom sucu Viktoru Kassaiju.

30' - Rumunjska ipak nije dozvolila domaćinu, koji je izraziti favorit, da se razigra. Francuzi još čekaju na prvijenac, ali gledatelji se zabavljaju na tribinama Stade de Francea.

24' - Dobra prilika za Francuze, ali je vratar Tatarusanu skrenuo loptu u aut.

14' - Domaćini su se oporavili, Sagna je ubacio, loše je reagirao rumunjski branič Chiriches, da bi Griezmann pucao glavom iz prve i pogodio vratnicu.

4' - Velika prilika za Rumunjsku, ali domaćina je spasio vratar Hugo Lloris, na drugoj vratinici bio je Rumunj Grigore.

1' - Počeo je Euro, počela je utakmica Francuska - Rumunjska!

20:55 - Već treći put prvu utakmicu na Euru, međusobno igraju Francuska i Rumunjska. Prije 20 godina u Engleskoj, Francuska je slavila 1:0, 2008. godine ove dvije reprezentacije odigrale su 0:0.

20:45 - Tribine su rasplesali David Guetta i Zara Larsson službenom himnom ovog Eura "This one's for you". Naravno, neki su se odmah prisjetili kako Guetta sliči na najboljeg hrvatskog nogometaša Luku Modrića.

20:41 - Počelo je svečano otvaranje, navijače su zapalile vatrene plesačice can-cana.

20:30 - Francuski igrači zagrijavaju se za utakmicu, na Stade de Franceu dočekale su ih ovacije. Navijači vjeruju da se može ponoviti 1984. kad je Francuska postala europski prvak.

20:00 - Sat vremena prije početka utakmice, stigli su sastavi obje reprezentacije. U prvih 11 kod Francuza je adut Slavena Bilića iz West Hama Dimitri Payet. S druge strane, branič Dinama Alexandru Matel je na klupi Rumunjske.

Odbrojavamo minute prije početka Europskog prvenstva, kojeg će večeras u Parizu na Stade de Franceu otvoriti domaćin Francuska i Rumunjska, a glavna tema je i dalje ista - osiguranje.

Tek što su novinari zauzeli svoje pozicije u press centru u St. Denisu, i to čitavih šest sati prije utakmice, policija ih je natjerala na povlačenje. Djelovalo je poprilično ozbiljno - puna ratna sprema i sve o čemu se priča posljednjih dana, psi tragači i antiteroristička jedinica.

Image
STRAH OD BOMBAŠKIH NAPADA: /

Policija ispraznila dio stadiona na kojem će biti otvaranje

Image
STRAH OD BOMBAŠKIH NAPADA: /

Policija ispraznila dio stadiona na kojem će biti otvaranje

Rutinska provjera kad stiže predsjednik

Međutim, jedini problem je bio što su novinari stigli malo ranije nego li su im se organizatori valjda nadali. Bila je to rutinska provjera, na koju su francuski policajci ionako obavezni kada u posjetu stiže predsjednik François Hollande.

Inače, u skandal se moglo pretvoriti i samo otvaranje, obzirom da se dugo raspravljalo da li legenda francuskog nogometa - čovjek koji se u međuvremenu pretvorio u korumpiranog činovnika - Michel Platini uopće ima pravo biti na Stade de France.

Platini na sporedni ulaz, tek kao gost saveza

Nakon što je dobio zabranu bavljenja aktivnostima u i oko nogometa, a radi se o dva milijuna američkih dolara koje mu je za 'savjetničku' funkciju platio Sepp Blatter, i to baš u trenutku kad je Platini odlučio povući svoju podršku Bin Hamannu u izborima za predsjednika FIFA, francuski mediji povukli su pitanje da li je takav čovjek dobrodošao na Stade de France.

Trebao je ovo ustvari biti njegov najveći dan. On je vjerojatno najzaslužniji što je Francuska danas domaćin - i dalje se prepričava anegdota nakon što je francuska kandidatura pobijedila tursku za jedan glas a Platini navodno poručio da mogu biti domaćini kada budu imali predsjednika UEFA-e.

Danas je Platini trebao na Stade de France izaći kao legenda - čovjek koji je dominirao Evropskim prvenstvom 1984. i donio im titulu trebao je danas potvrditi status najmoćnije osobe u svijetu nogometa, što bi i bio da je dobio mogućnost da se kandidira za predsjednika FIFA-e.

Platini će biti na stadionu, ali će ući na "sporedni" ulaz, tek kao gost Nogometnog saveza Francuske (FFF) i ništa drugo. Francuzi će na terenu tražiti novog, ovaj put nogometnog nasljednika, koji se, kao i neki hrvatski čelnici, valjda neće nekad za dvadesetak godina pretvoriti u korumpiranog i pohlepnog starca željnog novca i moći.

Otvaranje upravo traje, Europsko prvenstvo, ono pravo nogometno, je pred vratima.

Uživajmo.

Galerija

U Parizu se miješaju navijači i snage sigurnosti. Angažirano je 90 tisuća policajaca na dan otvaranja Eura.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo