U OVOM SMO SPORTU MAJSTORI SVJETSKE KLASE: / Hrvati ostvarili novi uspjeh na svjetskoj sceni; Ovo je uistinu velika stvar

Image
Foto: Hrvatski pikado savez

Hrvatski igrači polučili su na prvom nastupu pod okriljem WDF-a solidne rezultate

29.10.2019.
13:13
Hrvatski pikado savez
VOYO logo

Hrvatski pikado savez ostvario je novi uspjeh na svjetskoj sceni. Naime, na Generalnoj skupštini World Dart Federation, 7. 10. 2019., Hrvatska je primljena u punopravno članstvo ove svjetske organizacije, obaviještavaju iz hrvatskog pikado saveza. Generalnoj skupštini nazočili su kao zastupnici HPS-a; Predsjednik saveza, Tihomir Mamić i voditelj tima, Slaven Kovačević.

Image
Image

‘MNOGI NE ZNAJU DA JE UPRAVO OVO NAJTROFEJNIJI SPORT U HRVATSKOJ’: U svijetu izazivamo strahopoštovanje gdje god se pojavimo; ovo sigurno niste znali

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'MNOGI NE ZNAJU DA JE UPRAVO OVO NAJTROFEJNIJI SPORT U HRVATSKOJ': /

U svijetu izazivamo strahopoštovanje gdje god se pojavimo; ovo sigurno niste znali

Image
'MNOGI NE ZNAJU DA JE UPRAVO OVO NAJTROFEJNIJI SPORT U HRVATSKOJ': /

U svijetu izazivamo strahopoštovanje gdje god se pojavimo; ovo sigurno niste znali

Kategorizacija igrača

Ovim završnim činom primanja u punopravno članstvo WDF-a, Hrvatski pikado savez za svoje članove i za cjelokupnu hrvatsku pikado scenu ostvario je veliki uspjeh, koji se očituje u nizu budućih pogodnosti za hrvatske igrače.

Jedna od tih prednosti je kategorizacija igrača, jer je WDF priznat od MOO i GAISF-a. Druga je pogodnost, mogućnost nastupa hrvatskih igrača na službenim turnirima WDF-a. Hrvatska je, kako je već više-manje svima poznato, sam svjetski vrh u elektronskom pikadu (soft-tip), no klasični pikado (steel-tip) je, mada izvana to ne izgleda tako, poprilično različit od elektronskog pikada, pa shodno tomu rijetko postoje vrhunski igrači koji su svjetski uspješni u obadvije varijante. Doduše, ide to do neke razine, no na kraju se igrač mora odlučiti koji će igrati, ako želi do kraja uspjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Polučili na prvom nastupu pod okriljem WDF-a solidne rezultate

Hrvatski igrači polučili su na prvom nastupu pod okriljem WDF-a solidne rezultate, koji ni izbliza nisu onakvi kakve postižemo u elektronskom pikadu pa i tu vidimo da je potrebno privikavanje i vrlo vjerojatno odabir samo klasičnog pikada za one koji žele više. Što se tiče samih rezultata, na otvaranju u pojedinačnoj konkurenciji svi naši igrači; Ivica Cavrić, Dejan Biškupić, Dragutin Pečnjak, Alan Ljubić, pomeli su prvo kolo svoje protivnike s glatkih 4:0.

Image
Image

U drugom kolu, nažalost, jedino je Alan Ljubić prošao i tako ušao među 32 najbolja, sljedeći meč Ljubić je igrao protiv Petera Machina i izgubio, a Machine je došao do finala u kojem je od njega bio bolji Darren Herewini koji je osvojio turnir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ekipno prvenstvo započeli u skupini s vrlo jakim Rusima i Australcima

Ekipno prvenstvo započeli su naši predstavnici u skupini s vrlo jakim Rusima i Australcima. Ruse smo pobjedili 9:6, od Australaca izgubili 9:8, no skupinu smo prošli. U knock out fazi odmah smo naletjeli na Hong Kong pojačan (u pikadu svjetski poznatim) Singapurcem Paulom Limom. Hrvatska ekipa žestoko se borila i nakon početnih 0:4 uspjela doći do 5:5 no više od toga nije išlo, te je krajnji rezultat poraz 5:9. Za prvi nastup solidno. No, kako već rekosmo, navikli smo na finala u elektronskom pikadu pa ostaje malo razočarenje ovim rezultatom. No, također, poznavajući mentalitet naših igrača jedno je sigurno, vratit ćemo se jači i spremniji već iduću godinu.

Natjecanje parova

Sljedeće je bilo natjecanje parova. U prvom kolu hrvatski nepojedivi par u hrvatskim i europskim razmjerima, Pečnjak/Cavrić, zapeli su već u prvom kolu, dok su Biškupić/Ljubić u prvom kolu pobjedili jake Norvežane Sivertsen/Elvevoll 4:2. Sljedeće kolo im je na žalost donijelo drugi engleski par Heydon/Atkins od kojih su izgubili, tijesno, 3:4.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Hrvatska na kraju ukupno zauzela i podijelila s još nekoliko zemalja 26. mjesto od 52

Hrvatska je na kraju ukupno zauzela i podijelila s još nekoliko zemalja 26. mjesto od 52. Nije nimalo loše za prvi nastup u sasvim drukčijem tipu pikada i osobito drukčijem sistemu natjecanja, a sigurni smo da su naši igrači puno naučili i samo mogu biti bolji iduće godine. Sljedeća velika smotra za hrvatske reprezentativce očekuje se sljedeće godine u 9. mjesecu kada će se održati WDF Euro kup u Španjolskoj, a gdje je namjera nastupiti u juniorskim disciplinama, disciplinama za dame te u onoj muškoj, seniorskoj. WDF: WDF/World Darts Federation –

Svjetska pikado organizacija, utemeljena je 1976. godine. WDF se deklarira kao neprofitna, nepolitička i ne-rasna organizacija kojoj je cilj razvijanje najviših standarda u pikadu kao sportu. WDF je član sljedećih međunarodnih saveza: GAISF – Globalna asocijacija međunarodnih sportskih federacija; AIMS – Savez nezavisnih priznatih članova sporta. WDF je također potpisao Svjetski antidoping kodeks i razvio kulturu čistog sporta u suradnji s WADA – World Anti-Doping Agency.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

WDF se aktivno zalaže za puno priznanje MOO-a

"WDF se aktivno zalaže za puno priznanje MOO-a, što u budućnosti znači nemjerljive benefite sportašima koji se bave pikadom. Samim pristupanjem HPS-a u WDF hrvatski igrači ponovno stječu pravo kategorizacije sukladno „Pravilniku o kategorizaciji sportaša“. Kako je i poznato to pravo nam je HOO ukinuo jer (EDU i IDF), asocijacije čiji smo bili članovi, nisu bili priznati od MOO niti od GAISF-a.

Image
Image

WDF organizira sljedeća natjecanja: 1. Svjetsko prvenstvo (neparne godine) za sve članove federacije 2. Kup Amerike – američke nacije 3. Azijsko-pacifički kup – azijsko-pacifičke nacije 4. Europski kup – europske nacije WDF također održava Svjetske rang liste (seniori, seniorke, juniori, juniorke) na temelju sudjelovanja i rezultata na svjetski rangiranim turnirima pod okriljem WDF-a i članica WDF-a", stoji u priopćenju HPS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo