ŠTO SE TO DOGODILO U ŠPANSKOM? / Roditelji i djeca jutros ostali razočarani: 'Sramota, ovoga nema ni u Bangladešu. Ne vjerujemo što nam je priredila hrvatska birokracija'

Image

Danas je u Španskom trebala započeti humanitarna akcija 'reKREATIVNI kvart', ali sve je zapelo

19.6.2021.
14:52
VOYO logo

Djeca i njihovi roditelji s nestrpljenjem su iščekivali subotu 19. lipnja i početak humanitarne akcije "reKREATIVNI kvart Shpaolin" u Španskom, kako bi svi zajedno putem sporta pomogli onima kojima je pomoć potrebna, znači udruzi Vukovarski leptirići, za djecu s poteškoćama u razvoju i udruzi Jedni za druge - rehabilitacijsko jahanje za djecu s posebnim potrebama.

Image
NIJE VRATIO NI LIPE /

Grad Zagreb se 'debelo' zadužio kod države - Tomaševića i novo vodstvo trebala bi brinuti jedna činjenica

Image
NIJE VRATIO NI LIPE /

Grad Zagreb se 'debelo' zadužio kod države - Tomaševića i novo vodstvo trebala bi brinuti jedna činjenica

Organizatori predali svu potrebnu dokumentaciju

Međutim, organizatori koji su prije nešto manje od mjesec dana prema Gradu predali sve potrebne papire koje je grad Zagreb od njih tražio, nisu dobili dozvolu za održavanje istog. Roditelji i organizatori su ogorčeni i ljuti zbog toga. Bili smo na licu mjesta u Španskom, ne znajući da se događaj neće održati. Prilikom dolaska primijetili smo da nema sportskih rekvizita. Pitali smo se jesmo li na pravom mjestu, što se događa? Ubrzo smo i dobili objašnjenje od jednog od organizatora projekta Danijela Perića, ali dobili smo odgovor samo jedne strane. Čekamo, naime, još odgovor iz Gradske uprave zašto nisu dopustili održavanje ovog događaja, iako je predana sva potrebna dokumentacija, odnosno zašto uz spomenuto nisu dali nikakvo objašnjenje?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Besplatni pokazni treninzi svih sportova, osim plivanja'

"Humanitarna akcija 'reKREATIVNI kvart Shpaolin' trebala je krenuti ovaj vikend i trajati pet vikenda, svake subote i nedjelje po 4 sata. Trebali su biti besplatni pokazni treninzi svih sportova, osim plivanja jer Špansko nema bazen. Imamo dogovor sa 72 trenera, u projekt su uključeni i pedagozi koji bi se bavili s djecom. Postoji i posebni program za umirovljenike. Cijeli program je besplatan za sve stanovnike Španskog i njegove goste", počinje priču Danijel Perić i nastavlja:

"U humanitarnoj akciji ' reKREATIVNI kvart Shpaolin' sudjeluju i poznati hrvatski sportaši, jer smo po uzoru na akciju 'Vratimo Palčiće u Petrovu' planirali napraviti aukciju dresova na Facebook stranici 'Zakaj volim Špansko'. Još jednom i ovim putem zahvaljujemo sportašima koji su donirali svoje dresove. Za sad imamo tridesetak dresova ,između ostalog i od Matea Kovačića iz reprezentacije Hrvatske, Marija Hezonje iz Panathinaikosa, Krunoslava Simona iz Anadolu Efesa itd... Otvorili smo i posebni humanitarni račun koji je vidljiv apsolutno svima u Hrvatskoj. Sve je bilo pripremljeno", objašnjava nam Danijel Perić i prelazi na onaj tužni dio koji je mnoge naljutio a one najmlađe razočarao...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Što se dogodilo? Dogodila se hrvatska birokracija'

"Što se dogodilo? Dogodila se hrvatska birokracija. Mi smo donijeli sve potrebne papire koje su tražili od nas. Prije mjesec dana, točnije 26. svibnja, potrebnu dokumentaciju smo predali gradu, odnosno GU za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstva, komunalne prostore i promet i svakodnevno se borili s birokracijom. Grad nam je na kraju poručio da smo sve uredno predali", priča nam najpoznatiji hrvatski volonter Danijel Perić i ulazi u dubinu problematike, odnosno onog što se dogodilo u ovoj priči koja je lijepa, koja je trebala imati lijepu završnu notu ali na kraju tako nije ispalo...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Međutim, došlo nam je jučer usmena obavijest iz gradskog ureda za izdavanje dozvola za javne površine, znači nazvali su nas telefonski i obavijestili nas da je povjerenstvo odbilo naš zahtjev bez ikakvog obrazloženja. Policiji smo prijavili okupljanje i dobili dozvolu, s njima nije bilo nikakvih problema. Pohvalio bi i Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, odsjek za humanitarnu pomoć, s njima imamo super odnos i oni nam pomažu u svemu. No, stvarno nam nije jasno zašto smo odbijeni od strane povjerenstva ako smo sve uredno predali i ako se radi o humanitarki. Humanitarna akcija je odbijena, dok se u gradu događaju kojekakve povorke, predizborni skupovi, nogometni turniri, klubovi rade a našoj djeci u Španskom ne daju da se zabavljaju i s time još i da humanitarno pomognu ", ogorčen je Perić ali ne samo on, nego i roditelji djece koja su jedva čekala početak eventa kako bi se zabavila, družila, uživala u sportu i na taj način pomogli onima kojima je pomoć potrebna. Među ogorčenima je i otac troje djece koji je htio ostati anoniman (podaci poznati redakciji) a koji je bio jutros s nama na licu mjesta u Španskom...

'Žešća sramota je ovo što su nam jutros priredili odgovorni za dozvole'

"Žešća sramota je ovo što su nam jutros priredili odgovorni za dozvole. Došao sam noćas s puta i ujutro doveo djecu da ih iznenadim zabavnim programom za djecu, kad ono čujem od organizatora - štanga. Jednostavno ne vjerujem da birokracija ne može brže odraditi dio oko odobravanja predanih dozvola s obzirom da se nije planiralo ništa prodavati. Znači, samo rekreacija za susjede i dječicu i dobrovoljni prilozi za pomoć udrugama. Mega sramota! Ovog nema u Bangladešu", kazao nam je ljutiti roditelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mario Plazibat, stanovnik Španskog i otac jednog djeteta nadovezao se:

'Gradske vlasti nisu imale sluha a ovdje nitko nema financijske koristi'

"Naravno da se osjećam razočarano jer, pod broj jedan, ovdje u kvartu živim od 1983. i idem po drugim kvartovima, nikad nije ovako nešto bilo organizirano za djecu, besplatno, pogotovo jer je kvalitetno organizirano jer je Danijel bio u pregovorima s najboljim trenerima i edukatorima za djecu, da se nešto da toj djeci koja su prepuštena sama sebi. Napokon se zavrtila neka dobra priča koja ne samo da je uključivala klince nego je imala, ima tu humanitarnu notu. Najgore od svega što gradske vlasti nisu imale sluha za takvo što a apsolutno ovdje nitko nema financijske koristi, nego je isključivo humanitarno. Čovjek se razočara na takvo što, mislili smo da će ta aparatura biti revnija jer se radi o djeci i humanitarci međutim, naletiš na zid. To najviše frustrira. Klinci su žalosni zbog svega toga, svi su očekivali event, pričalo se danima na kvartu o tome i ništa na kraju, a zašto?", govori nam Mario Plazibat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Net.hr

Donirani dresovi od strane sportaša za humanitarnu akciju koji vise na kafiću 'Jet Star' u Španskom

'Gradski ured za prostorno uređenje, ja stvarno ne znam zašto šteka'

Željka Vučko iz Udruge Palčići, majke inače četvero sad već odrasle djece, rekla nam je:

"Iskreno, ja u principu uopće ne znam što se dogodilo. Jučer sam se čula s Danijelom Perićem koji mi kaže da inače ima jako dobru komunikaciju s gradskim uredom za socijalnu skrb, koji je odgovoran za odobrenje humanitarnih akcija. Znači, ja kao netko koji dugi niz godina organizira humanitarne akcije isto imam izvrsnu suradnju s uredom koji je odgovoran za te akcije. Pretpostavljam da je zapelo u GU za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstva, komunalne prostore i promet, s obzirom da se treba odobriti korištenje javne površine. Mislim, Gradski ured za prostorno uređenje, ja stvarno ne znam zašto šteka i sramota je da jedna humanitarka ne može biti održana zbog nečije aljkavosti, jer netko ne radi svoj posao. Dakle, Danijel Perić odradio je sve apsolutno sam, kao što ja odrađujem sama humanitarke za Palčiće. Sramotno je ako mi kao predstavnici volontera možemo odraditi sve sami, da jedna gradska struktura koja ima iks ipsilon zaposlenik, gdje svatko rješava jedan papir, da tu mora zapeti. Sramota", govori nam Željka Vučko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslali upit gradskom poglavarstvu

Naravno, mi smo poslali upit poglavarstvu grada Zagreba kako bi nam odgovorili na dva pitanja, a to su:

Zašto je povjerenstvo odbilo zahtjev organizatora za održavanje humanitarne akcije i zašto organizatorima to isto povjerenstvo, odnosno netko ispred Grada, nije dao nikakvo obrazloženje? Kad dobijemo odgovor, objavit ćemo ga na našem portalu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo