ŠTO SI ONI MISLE?! / Grci traže izručenje bez ikakvih dokaza, kreće borba za Boyse: 'Uhićen je zbog samo jedne stvari'; Oglasilo se Ministarstvo pravosuđa

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Grci kao da žive u filmu, u zatvorima već drže 105 navijača bez ikakvih dokaza, a sada žele još desetoricu

23.9.2023.
13:59
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska policija krenula je s uhićenjem Bad Blue Boysa koji su pobjegli iz Grčke nakon nereda u Ateni. Grčko pravosuđe je Europskim uhidbenim nalogom zatražilo uhićenje desetorice pripadnika navijačke skupine BBB, a policija je zasad uhitila devetoricu.

Image
MA, ŠTO JE SAD OVO?! /

Grci zatražili, Hrvati brže bolje ispunili: U tijeku su uhićenja Bad Blue Boysa koji su bili u Ateni

Image
MA, ŠTO JE SAD OVO?! /

Grci zatražili, Hrvati brže bolje ispunili: U tijeku su uhićenja Bad Blue Boysa koji su bili u Ateni

Petorica su uhićena u petak, te su dovedeni u sjedište krim policije PU Zagrebačke, nakon čega su dovedeni na Oranice pritvorskom nadzorniku. Policija prema njima nije provodila nikakvu istragu, već je postupala po Europskom uhidbenom nalogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema saznanjima Jutarnjeg lista,  grčke vlasti traže da im se hrvatski državljani predaju radi osiguranja procesuiranja kaznenog djela udruživanja u zločinačku organizaciju radi počinjenja kaznenih djela. Desetorica navijača predmet su interesa zato jer su njihova imena nađena na popisu putnika koji su putovali u Grčku i koji su registrirani prilikom prelaska više graničnih prijelaza.

Grci već bez dokaza drže 105 navijača...

Za nikoga od navedene desetorice ne postoji dokaz da su sudjelovali u neredima, kao što ne postoji ni dokaz da je itko od 105 privedenih u Grčkoj ubio navijača AEK-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski sud odlučivat će o tome hoće li udovoljiti zahtjevu Grčke da ih se izruči radi vođenja postupka:

''Postupanje po Europskom uhidbenom nalogu (EUN) nije samo puka formalnost, kako se to prikazuje jer od 2016. godine Hrvatska je odbila više od 300 EUN-a a najčešće iz razloga što nije bilo zajamčeno da će se u zemlji u kojoj će se voditi postupak poštivati ljudska prava osobe čije se izručenje traži. Protivit ću se izručenju svoga branjenika Grčkoj jer prema onome što mi je dosad poznato jedino na temelju čega se traži njegovo izručenje radi vođenja postupka je to što je njegovo ime nađeno na popisu osoba u vozilu rent-a-cara. Bez ikakvog drugog dokaza da je sudjelovao u počinjenju kaznenog djela'', rekao nam je odvjetnik Hrvoje Lukavec, koji je angažiran od strane jednog navijača., a još nekoliko kolega koji zastupaju Bad Blue Boyse angažirano je za obranu uhićenih čije izručenje traži Grčka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Mog branjenika ispitat će prvo u tužiteljstvu u Velikoj Gorici, a zatim će biti prepraćen sucu istrage tamošnjeg suda. Prema Zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije sud može odbiti zahtjev, može odgoditi predaju našeg državljanina, tražiti dodatna jamstva od zemlje koja traži njegovo izručenje, a može uvjetovati i postupanje pod EUN da će osoba ako bude osuđena biti vraćena u matičnu državu na izdržavanje kazne'', kazao je odvjetnik Lukavec.

Priopćenje Ministarstva pravosuđa i uprave

''Nadležne službe Ravnateljstva policije Ministarstva unutarnjih poslova obavijestile su Ministarstvo pravosuđa i uprave o izdanim obavijestima grčkih tijela o deset europskih uhidbenih naloga, a po kojima je policija dužna postupiti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obavijest je Ministarstvu pravosuđa i uprave dostavljena na znanje. 

Hrvatska policija, sukladno proceduri, o tome je obavijestila Državno odvjetništvo Republike Hrvatske radi eventualnog postupanja mjera i radnji iz nadležnosti DORH-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema zaprimljenoj obavijesti nalozi su povezani s navijačkim neredima iz kolovoza o čemu nadležna grčka tijela, prema dostupnim informacijama, još uvijek provode istragu.

U postupcima europskog uhidbenog naloga, sukladno Zakonu o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije, Ministarstvo pravosuđa i uprave ne sudjeluje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Eventualnu odluku o postupanju sukladno izdanoj obavijesti odnosno mogućoj predaji donosit će nadležna pravosudna tijela.

Nadležna tijela nastavit će surađivati s grčkim tijelima, a Vlada Republike Hrvatske će, kao i do sada, u ovom postupku iz svojeg djelokruga nastaviti poduzimati mjere kako bi hrvatskim državljanima bila osigurana sva prava.''

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo