MAĐIONIČAR NA METI / Bivši nogometaš Bayerna na udaru iranskih vlasti: Progone ga zbog poticanja prosvjeda

Image
Foto: profimedia.hr

Nastupao je od 2005. do 2007. za Bayern Munchen, a godinu prije dolaska u bavarskog giganta je proglašen najboljim igračem Azije za 2004. godinu

6.10.2022.
15:24
profimedia.hr
VOYO logo

Nekadašnji nogometaš Bayerna Ali Karimi našao se na udaru iranskih vlasti pod optužbom da je poticao prosvjede nakon smrti Mahse Amini. Naime, u Iranu su eskalirali prosvjedi nakon što je 22-godišnja Iranka umrla par dana nakon što ju je uhitila policija uslijed navodnog kršenja kodeksa oblačenja Islamske Republike za žene.
Prosvjedi su kao posljedicu imali eskalaciju sukoba u kojima je stradalo nekoliko desetaka prosvjednika i pripadnika snaga sigurnosti.

"Jednog od vođa nedavnih nereda u zemlji Alija Karimija, sudske vlasti gone jer je poticao na prosvjede i smatra ga se neprijateljem države", objavila je agencija Mehr početkom tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: profimedia.hr

'Dolijevao je ulje na vatru'

Povod za takvu reakciju vlasti je činjenica da je Karimi nakon smrti Amini putem društvenih mreža osudio tretman te djevojke i podržao prosvjede. Samo dan nakon ove objave novinske agencije, konzervativni mediji u Iranu su se obrušili na nekadašnju zvijezdu iranske reprezentacije i minhenskog Bayerna tvrdeći kako je "dolijevao ulje na vatru" i "poticao na nerede".

Inače, Karimi je jedan od boljih nogometaša Irana u 21. stoljeću. Nastupao je od 2005. do 2007. za Bayern Munchen, a godinu prije dolaska u bavarskog giganta je proglašen najboljim igračem Azije za 2004. godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karimi je tijekom karijere igrao za Fath Teheran, Persepolis, Al-Ahli, Qatar SC, Steel Azin, Schalke 04 i Tractor Sazi. Za iransku reprezentaciju je upisao 127 nastupa i zabio 38 pogodaka, a 2014. godine je bio pomoćnik izbornika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednjih nekoliko mjeseci ovaj 43-godišnji bivši nogometaš živi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo