MALA ŠKOLA HIGH KICKA /

Ivić nam je demonstrirao kako ovaj razoran udarac može uništiti protivnika: 'Zbog toga on postaje moćniji'

Pri izvedbi udarca nogom bitna je rotacija kuka, što je rotacija veća to je udarac moćniji

Katarina Dimitrijević Hrnjkaš

Katarina Dimitrijević Hrnjkaš

Dajte joj 100 metara ulice i u njoj će naći heroja ili skandal. Novinarstvo joj je strast, ne posao

18.10.2024.
6:56
VOYO logo

High kick je jedan od najatraktivnijih, ali i najrazornijih udaraca u kickboxingu, borilačkoj disciplini koja kombinira elemente boksa i borilačkih vještina s naglaskom na udarce nogama.

Image
Ruke su nam se tresle /

Vlado Božić oplemenio paklenu boksačku vježbu pliometrijske statike: 'Tko dođe do minute, svaka mu čast'

Image
Ruke su nam se tresle /

Vlado Božić oplemenio paklenu boksačku vježbu pliometrijske statike: 'Tko dođe do minute, svaka mu čast'

Ovaj udarac, poznat na hrvatskom i kao visoki udarac nogom, koristi se za ciljanje protivnikove glave ili vrata, a njegova kombinacija brzine, snage i iznenađenja čini ga moćnim oružjem u arsenalu svakog borca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O tome kako se pravilno izvodi high kickom za Net.hr govori majstor ovog sporta, višestruki europski i nacionalni prvak, osvajač svjetskih medalja Ivica Ivić iz Armus Gyma, tvornice prvaka...

"Sama riječ high kickom znači visoki udarac u glavu. Kad ga izvodimo, moramo sve raditi iz rotacije kukova. Pravilo je - da što više okrenemo kuk - to će jači udarac biti. Prvo se ide korak u lijevo kako bi se uzeo zamah u rotaciji kuka koji se potom okreće. Što je jači kor, jači je udarac", navodi Ivić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protivnik se gađa nogom otprilike u visini vrata, ne u samu glavu i za to ima dobar razlog.

"Svaki čovjek će refleksno spustiti glavu. Ako high kickom idemo previsoko, onda će noga otići preko glave protivnika. Ako se udara protivnika u visini vrata, to znači da će noga sjesti otprilike na glavu kad se protivnik refleksno sagne", ističe ovaj majstor borilačkih vještina.

Image
Foto: Net.hr

Pojašnjava i zašto se borac ovaj udarac kreće prvo s iskorakom u lijevo. Ideja je da se time "pobjegne" od pogleda protivnika. To je idealan trenutak da se protivnika pogodi high kickom.

Prije samog high kicka može se prvo izvesti i serija udaraca šakama. Ivić kaže da se udarcima rukom kamuflira, odnosno sakriva ideja da se serija završi ubojitim high kickom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dok se protivnik snalazi od serije udaraca upućenima rukama prema glavi, on ne vidi što će ga snaći i da ide high kickom", navodi Ivić. To može biti serija od dva, ponekad i tri udarca rukama u glavu, a onda se završava visokom nogom u glavu protivnika.

Image
Foto: Net.hr

Pojašnjava da je udarac nogom tim jači što je rotacija kuka veća. "On tada postaje moćniji, eksplozivniji, bilo da se radilo o high kickom, middle kicku ili low kicku", ističe Ivić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

High kick se može izvesti s obje noge i to s vanjskim dijelom stopala ili potkoljenicom.

Ciljane u glavu povećava šanse borca da borbu završi knockoutom.

U povijesti kickboxinga i drugih borilačkih sportova, high kickom je bio zaslužan za brojne nezaboravne nokaut trenutke. Neki od najpoznatijih boraca, kao što su Mirko "Cro Cop" Filipović, postao je poznat po svojoj frazi:

"Desna noga, bolnica; lijeva noga, groblje", što odražava njegovu sposobnost da nokautira protivnike svojim snažnim lijevim high kickom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Brutalan trailer za subotnji spektakl na platformi Voyo. Pazite da vas ne 'zgaze'

PFL
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo