'Sorry, nisam htjela da se toliko živcirate!'

Lucija Zaninović ove godine nije ostvarila san o zlatnoj olimpijskoj medalji, ali je uspjela 'dohvatiti' onu brončanu.

8.8.2012.
11:23
VOYO logo

Hrvatska je osvojila četvrtu medalju na Olimpijskim igrama u Londonu, a za nju je zaslužna Lucija Zaninović koja se u taekwondou (kategorija do 49kg) okitila broncom.

Naša je predstavnica u repasažu za brončano odličje pobijedila Meksikanku Jannet Alegriju Penu. Nakon tri runde rezultat je bio izjednačen 5-5, da bi Zaninović u dodatnoj rundi prva došla do 'zlatnog boda' i brončane medalje. Meksikanka je slavila u prvoj rundi, bolje je pogađala i povela s 4-1. Zaninović je izjednačila u drugoj dionici, a žalba meksičkog trenera na njezin udarac nije prošla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

http://video.rutube.ru/239afe881ddf8db3b6ef55251066ada9

U obostrano opreznoj trećoj rundi nije bilo pobjednice (1-1), tako da je medalju odlučio sretni 'zlatni bod'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sorry, nisam htjela da se toliko živcirate, ali skupila sam snage da izvučem broncu. Bila sam utučena nakon uvjerljivog poraza u polufinalu, a onda sam počela razmišljati: 'Spremam se sve ove godine, a dobila sam drugu priliku. Razmišljala sam: Luce, tko zna hoćeš li ikad više imati ovakvu priliku, moraš to iskoristiti!'", izjavila je Lucija neposredno nakon pobjede pa dodala:

"Nakon ovoga nema pravog slavlja sve dok sestra Ana ne završi nastup, bit ću u četvrtak uz nju cijeli dan i vjerujte mi, bit ću njezin najveći navijač. Bit će mi teže nego danas. Vjerujem da će ova pobjeda djelovati i na sestru, kao što bi loše djelovalo da nisam pobijedila. Mrzim borbu koja završava na zlatni bod, bila mi je to treća u karijeri i druga pobjeda", zaključila je Lucija i otišla po medalju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslije zlata Sandre Perković u bacanju diska i Giovannija Cernogorza u trapu, te srebra četverca na pariće, Zaninović je donijela hrvatskoj delegaciji u Londonu četvrto odličje. Ujedno se radi o 21. medalji za Hrvatsku (od samostalnosti) na ljetnim olimpijskim igrama, te o trećem odličju u taekwondou nakon bronci Sandre Šarić i Martine Zubčić na pekinškim Igrama. Lucija Zaninović je broncu u Londonu podijelila s Tajlanđankom Chanatip Sonkham.

Kineskinja Wu Jingyu je braniteljica zlata iz Pekinga i dvostruka svjetska prvakinja, a njezina je veća kvaliteta vrlo brzo došla do izražaja, baš kao i lani kada je u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva također bila bolja od Lucije. Wu je za samo tri sekunde borbe uspjela uputiti udarac u glavu hrvatske predstavnice i povesti s 3-0. Zaninović je uzvratila dvama pogocima za 3-2, ali do kraja prve Runde Kineskinja je odjurila na 7-2 i postavila temelje pobjedi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suci su kod rezultata 7-4 u drugoj rundi usvojili žalbu kineskog trenera, odnosno pregledom snimke ustanovili da je Wu ispravno udarila Luciju u glavu. Rezultat je promijenjen u 10-4 i priči je praktički bio kraj. U trećoj dionici Kineskinja je serijom dobrih poteza došla na 19-7 nakon čega je borba prekinuta zbog prevelike razlike (12 ili više bodova). Za Luciju Zaninović ovo još uvijek nije kraj snova o medalji. U 22 ili 22.30 je očekuje borba za brončano odličje protiv zasad još uvijek nepoznate suparnice.

Lucija Zaninović sjajno je odradila i drugu borbu na Olimpijskim igrama u Londonu i plasirala se u polufinale turnira u taekwondou, u kategoriji do 49 kilograma. U četvrtfinalnom je meču pobijedila Argentinku Carolu Malvinu Lopez Rodriguez, rezultat je nakon tri runde bio 13-4. Lopez Rodriguez je bolje krenula u dvoboj i poslije pola minute iskoristila nepažnju hrvatske predstavnice i udarcem u glavu povela s 3-0.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilo je to, međutim, sve što je napravila. Zaninović je ekspresno preokrenula na 5-3, jednim udarcem u glavu, jednim u oklop, te jednim kaznenim bodom za Argentinku. Drugu je rundu otvorila novim pogotkom u glavu, povela je s 8-3 i nakon toga rutinski održavala, odnosno pomalo povećavala prednost, sve do konačnih 13-4.

U polufinalu je u 18 sati očekuje najteža moguća suparnica - Kineskinja Wu Jingyu, aktualna olimpijska pobjednica u ovoj kategoriji i dvostruka svjetska prvakinja. U slučaju poraza, Zaninović će se kroz repasaž boriti za broncu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaninović je u prvoj bobri pomela svoju protivnicu sa 14-0 Sličilo je to na igru mačke i miša. Lucija je u svom prvom meču na Olimpijskim igrama pobijedila Korejku Kang, koja nastupa pod zastavom Srednjoafričke Republike.

Obje runde je hrvatska predstavnica dobila rezultatom 7-0. Već nakon četiri sekunde borbe povela je s 3-0. Pri vodstvu 4-0, Lucijin trener Toni Tomas uložio je žalbu kod sudaca jer jedan udarac u glavu nisu bodovali. Suci su nakon pregleda snimke uvažili žalbu, što je Luciji donijelo vodstvo 7-0. Dominaciju iz prve runde prenijela je i na drugu, te se bez problema plasirala u četvrtfinale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećamo, Lucijina sestra blizanka Ana Zaninović, svjetska prvakinja u kategoriji do 53 kilograma, u Londonu će se natjecati u olimpijskoj kategoriji do 57 kilograma, a prva suparnica petopostavljenoj Hrvatici biti će Japanka Mayu Hamada. Ana Zaninović na olimpijski tatami izlazi u četvrtak.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo