VIDEO: / KAPA DOLJE MAJSTORE! Ovako se 'ubija' svaka nada suparniku

Prvi nositelji obje konferencije u NBA ligi, Atlanta Hawksi na Istoku, odnosno Golden State Warriorsi na Zapadu, izborili su plasman u konferencijska finala doigravanja s 4:2 u pobjedama.

16.5.2015.
12:08
VOYO logo

I sesti dvoboj Wizardsa i Hawksa bio je neizvjestan do samoga kraja, kao i prethodnih pet, a na kraju su sretniji i spretniji bili Hawksi. Iako su gosti imali 15 koseva prednosti sredinom trece cetvrtine (62:47), domaci su se uspjeli vratiti i doci u situaciju da imaju priliku tricom u posljednjem napadu izboriti produzetak. Wizardsi su za posljednju akciju na raspolaganju imali 4.2 sekunde, John Wall je nakon driblinga dodao loptu veteranu Paulu Pierceu, specijalistu za kljucne koseve, a ovaj je pogodio tricu iz kuta i to preko ruku dvojice cuvara, Kylea Korvera i Ala Horforda.

Svi u dvorani mislili su kako ce se igrati produzetak, ali suci su nakon pregleda snimke ustanovili kako je Pierce uputio sut nakon isteka vremena, odnosno da mu je lopta jos uvijek dirala vrske prstiju u trenutku kada se oglasila sirena. Ta je odluka oznacila veliko slavlje Hawksa koji su tako po prvi puta izborili nastup u finalu Istoka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hawksi imaju jedan naslov NBA prvaka u svojoj povijesti, ali on je osvojen 1958. godine dok je klub nastupao u Saint Louisu, dok od preseljenja u Atlantu 1968. niti jednom nisu uspjeli proci prva dva kruga u doigravanju, a NBA liga podijeljena je na Istocnu i Zapadnu konferenciju 1970. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najbolji u povijesnoj pobjedi Hawksa bili su DeMarre Carroll s 25 koseva i 10 skokova, Paul Millsap s 20 ubacaja i 13 skokova, te Jeff Teague s 20 poena. Wizardse su predvodili Bradley Beal s 29 pogodaka, te John Wall s 20 koseva i 13 asistencija.

Atlanta ce u finalu Istoka igrati protiv Cleveland Cavaliersa, koji su to pravo izborili izbacivsi Chicago Bullse s 4:2. Prva utakmica igrat ce se u srijedu 20. svibnja u Atlanti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Golden State Warriorsi vratili su se u finale Zapada nakon cak 39 godina cekanja, odnosno prvi put poslije 1976. Do odlucujuce cetvrte pobjede protiv Grizzliesa stigli su na svoj uobicajeni nacin, sjajnim sutom za tricu. U sestoj utakmici igranoj u Memphisu Warriorsi su ubacili 15 trica iz 32 pokusaja, a momcad su predvodili Stephen Curry s osam i Klay Thompson s tri dalekometna ubacaja.

Curry i Thompson sjajno su usli u utakmicu postigavsi sest trica i ukupno 22 kosa u prvoj cetvrtini u kojoj su Warriorsi izgradili prednost od 32:19. Domaci su se u trecoj cetvrtini uspjeli primaknuti na samo poen zaostatka, ali u samoj zavrsnici tog dijela igre veliki psiholoski udarac zadao im je Curry. On je pogodio tricu sa sirenom sa svoje polovice terena kojom je osigurao Warriorsima prednost od 76:68 uoci posljednjih 12 minuta. Tu su prednost igraci Golden Statea u cetvrtoj cetvrtini uspjeli i povecati za konacnih 108:95.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Curry je susret zavrsio s 32 poena i 10 asistencija, Thompson je dodao 20 ubacaja, dok je Draymond Green zabio 16 koseva i sakupio 12 skokova. U redovima Grizzliesa najbolji je bio Marc Gasol s 21 pogotkom i 15 skokova, veteran Vince Carter je s klupe dodao 16.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Warriorsi su svoj jedini naslov NBA prvaka nakon preseljenja na Zapadnu obalu osvojili 1975. godine, a usto imaju i dva naslova iz vremena kada su igrali u Philadelphiji (1947, 1956).

U finalu Zapada Golden State ce igrati protiv pobjednika susreta izmedu Houston Rocketsa i Los Angeles Clippersa. Omjer pobjeda u toj seriji trenutacno je 3-3, a odlucujuca sedma utakmica igra se u nedjelju u Houstonu. Finalna serija na Zapadu pocinje u utorak u Oaklandu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo