Sportski svijet, posebno NBA liga, označila ga je epskim promašajem

"U pronalasku Darka" Takav je naslov na renomiranom američkom ESPN-u čiji je autor Sam Borden izvadio iz "ladice" priču o propaloj srpskoj košarkaškoj zvijezdi Darku Miličiću.

ISPOVIJEST BIVŠE SRPSKE ZVIJEZDE: ‘Četnik sam i gotovo. Košarku sam zamrzio i pijan dolazio na treninge’

Izabran kao drugi na NBA draftu 2003.

Sad iz ove perspektive, gotovo je nemoguće povjerovati da je 2003. s tek napunjenih 18 godina Darko Miličić izabran kao drugi na draftu. Ispred njega je bio samo veliki LeBron James, dok su iza njega ostali TOP igrači poput jednog Carmela Anthonyja, Chrisa Bosha i velikog Dwaynea Wadea.

Stigao je u tada odličnu momčad Detroit Pistonsa te je u prvoj sezoni osvojio naslov prvaka postavši najmlađi igrač koji je nastupio u finalu i postao prvak. Također, bio je četvrti najmlađi igrač i najmlađi stranac u NBA ligi.

Mnogima je više ostao zapamćen kao čovjek koji veliča četnički pokret

Miličić, to je sad već poznata priča, nikad nije ispunio potencijal pa je kroz 468 utakmica u NBA ligi ostao na skromnim prosjecima od šest poena i 4,2 skoka. Poznato je i da se okušao u kickboxingu, a mnogima je više ostao zapamćen kao čovjek koji veliča četnički pokret no po svojim igračkim bravurama.

Sportski svijet, posebno NBA liga, označila ga je epskim promašajem, ali ESPN na jedan šaljiv način navodi 10 razloga koji potvrđuju da to nije istina.

Ova priča prvotno je bila objavljena 2. kolovoza 2017. Stariji pisac i ugledni novinar ESPN-a Sam Borden razgovarao je s Mina Kimes u podcastu ESPN-a Daily.

'Njemu ni malo nije neugodno pričati o svojoj karijeri'

"Njemu ni malo nije neugodno pričati o svojoj karijeri. Više ne vjeruje niti da treba lagati o nekim stvarima, o svom snu, zbog snažnog pristiska okoline i društva u cjelini. Njegova tipična dnevna rutina ne uključuje uništavanje svog doma. Zna kad je vrijeme reći dosta. Kad ide piti negdje, uglavnom koristi obje ruke. Zadržao je svoje aute. Iako nije baš najbolje počelo s Billupsom, svojim tadašnjim suigračem u Pistonsima s kojim je vježbao za ispit u autoškoli, položio je i počeo skupljati automobile", ističe Sam Borden i dodaje:

'Zarađeno u NBA ligi nije spiskao poput nekih bivših košarkaša u Americi'

"Bitno za naglasiti kako zarađeno u NBA ligi nije spiskao poput nekih bivših košarkaša u Americi, nego i dalje ima i nekretnina i novaca. Jedan je od rijetkih koji mogu mirne duše kazati 'znate, ovo je jedna zanimljiva priča' kad govori o svom životu, jer upravo je to najbolja metafora njegova života. On je čovjek koji u svakom trenutku prihvaća odgovornost. U svim razgovorima koje sam vodio o Darku (uključujući i samog Darka), otac Joanikije bio je jedina osoba koja je koristila tu vrstu jezika".

'Darko nije bio spreman. Darko nije bio pametan. Darko nije bio zreo'

Za kraj Borden zaključuje:

Svi drugi govore o izgubljenim ili izgubljenim potencijalima, prilikama koje nisu baš iskorištene. Darko nije bio spreman. Darko nije bio pametan. Darko nije bio zreo. Darko to nije mogao podnijeti. Darko se pobunio. Čak je i Darko udario rukom po glavi i rekao da je epski promašaj. Ajde, koliko vas to može?", stoji u tekstu uglednog novinara.