ŠOK I NEVJERICA / Veliko iznenađenje! Francuska s prvenstva izbacila svjetske prvake Amerikance

Image
Foto: AP Images

Završilo je 89-79 za Francuze, iako su Amerikanci u posljednjoj četvrtini imali sedam poena prednosti

11.9.2019.
15:15
AP Images
VOYO logo

Francuska košarkaška reprezentacija izborila je plasman u polufinale Svjetskoga prvenstva u Kini pobijedivši u četvrtfinalu branitelje naslova Amerikance sa 89-79.

Bila je to zanimljiva utakmica u kojoj su Francuzi bili bolji veći dio utakmice, ali su i Amerikanci mogli do pobjede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuska je u trećoj četvrtini imala +10, no branitelji naslova su okrenuli rezultat i stigli do prednosti od sedam razlike (72-65), no tada su stali. Francuska se oporavila i u završnici utakmice ponovno došla u plus i na koncu slavila s velikih +10.

Brončani s posljednjeg SP-a će u polufinalu igrati protiv Argentine, dok će u drugom polufinalu igrati Španjolska i bolji iz posljednjeg četvrtfinalnog ogleda Australije i Češke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuzi su i prije četiri godine na SP-u u Španjolskoj također stigli do polufinala u kojem su izgubili od Srbije (85-90), a potom su u dvoboju za broncu porazili Litvu 95-93.

Amerikanci su posljednji put ostali bez polufinala na Svjetskom prvenstvu 2002. pred svojim navijačima kada su u četvrtfinalu izgubili od Jugoslavije (78-81). Prije toga medalju nisu osvojili 1978. na Filipinima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjedinjene Američke Države su u Kini lovile treći uzastopni naslov, što do sada nije uspjelo nijednoj momčadi u povijesti. Jedini su imali prijavljeni svih 12 igrača iz NBA lige, međutim stigli su bez najvećih zvijezda poput LeBrona Jamesa, Stephena Curryja, Jamesa Hardena, Anthonyja Davisa i Kawhija Leonarda. Izborniku Greggu Popovichu  čak 30 igrača otkazalo je nastup pa su Amerikanci stigli u Kinu u trećem ili čak četvrtom sastavu. To se na kraju pokazalo presudnim.

Amerikanci su poveli s 5-2 i bilo je to njihovo najveće vodstvo u prvom poluvremenu. Francuzi su ubrzo okrenuli rezultat i u prvoj četvrtini imali i pet koševa prednosti (27-22). U drugoj dionici francuskaprednost se povećala na +8 (45-37), a na odmor se otišlo sa šest koševa prednosti za brončane s posljednjega Svjetskog prvenstva 2014. u Španjolskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviše problema Amerikancima su u prve dvije četvrtine zadavali Evan Fournier i Rudy Gobert s po 13 koševa, dok je branitelje naslova vukao Donovan Mitchell s 15 koševa.

Francuzi su sjajno otvorili nastavak i nakon minute igre imali su deset koševa prednosti (51-41). Amerikanci su potom podigli ritam igre, zaigrali daleko agresivnije u obrani i malo-pomalo smanjivali zaostatak. Tri minute prije kraja četvrtine stigli su na samo dva koša zaostatka (58-60), zakucavanjem najboljeg američkog igrača Mitchella izjednačili su na 60-60, a 100 sekundi prije kraja četvrtine stigli i do vodstva 63-62. Prvog nakon što su vodili 29-27. Na kraju četvrtine je bilo +3 za SAD (66-63).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki preporod nastavljen je i na otvaranju posljednje četvrtine i nakon dvije minute igre bilo je za Amerikance do tada najvećih +7 (72-65). Francuska je ipak pronašla izgubljenu energiju i smanjila na 74-71. Ntilikina je potom tricom četiri minute prije kraja izjednačio na 76-76, da bi koševima Fourniera i Goberta Francuzi poveli +4 (80-76). Kada je Ntilikina zabio za +6 (82-76) dvije minute prije kraja, Francuska je bila korak do pobjede. Do kraja susreta Francuzi su samo povećali prednost do konačnih 89-79.

Francusku su do pobjede predvodili Fornier sa 22 koša, Gobert sa 21 košem i 16 skokova, te De Colo sa 18 koševa. U američkim redovima najefikasniji su bili Mitchell sa 29 koševa, Marcus Smart sa 11, te Kemba Walker sa 10 koševa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo