LITVA - HRVATSKA 79-62: / Umanjeni izgledi za SP! U utakmici u kojoj smo priželjkivali pobjedu, ostali smo zamrznuti na -17

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Hrvatska je trenutačno na omjeru pobjeda i poraza 4-6

2.12.2018.
20:18
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

U susretu 10. kola skupine J kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo hrvatska košarkaška reprezentacije je u Vilniusu izgubila od Litve 62-79 umanjivši izglede za plasman na SP 2019. u Kini.

Hrvatska je u četvrtak uz dosta muke u Osijeku pobijedila Mađarsku i nadala se kako bi se pobjedom u Litvi posve vratila u igru za plasman na Svjetsko prvenstvo. Nažalost, momčad Dražena Anzulovića je u Vilniusu doživjela težak poraz i ponovo se udaljila od Kine. Srećom, još uvijek nije sve gotovo i Hrvatska još uvijek ima šanse izboriti SP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovisimo o drugima

Mnogo toga će ovisiti o utakmici Poljska - Italija u kojoj bi nam pobjeda domaćina maksimalno zakomplicirala situaciju. U slučaju pobjede, Poljska bi nam pobjegla na dvije pobjede više i u zadnja dva kola Poljaci bi morali izgubiti obje utakmice. Na gostovanju u Hrvatskoj 22. veljače, ali i kod kuće od Nizozemske u zadnjem kolu tri dana kasnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Litva je i prije ove utakmice osigurala plasman na Svjetsko prvenstvo, a korak do vize za SP su i Talijani. Za treću poziciju borit će se ostatak društva u skupini.

Loš start

Litva je otvorila utakmicu serijom 6-0, no Hrvatska je uzvratila sa šest koševa u nizu izjednačivši na 6-6. Uslijedila je nova serija domaćina koji su pobjegli na 13-6, a zatim su kod rezultata 13-9 napravili 10-0 za velikih 23-9. Na koncu prve četvrtine Litva je imala čak 15 koševa razlike (26-11).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Domaćin se u drugoj dionici malo opustio što su naši košarkaši iskoristili smanjivši zaostatak na četiri koša minusa (43-39), a na otvaranju treće četvrtine Hrvatska je izjednačila na 43-43. Nažalost, uslijedilo je katastrofalan nastavak i Litva je do kraja dionice pobjegla na + 18 (67-49). Posljednja četvrtina bila je tek odrađivanje posla, domaćin je na koncu slavio s velikih 79-62.

Domaćine su do devete pobjede u deset kola predvodili Renaldas Seibutis sa 15 koševa i pet skokova, Martynas Echodas sa 12 koševa i 10 skokova, te Rokas Giedraitis sa 10 koševa. U hrvatskim redovima najefikasniji su bili Miro Bilan sa 12 koševa i tri skoka, Tomislav Zubčić sa 11 koševa i pet skokova, te Jakov Mustapić sa 10 koševa i šest skokova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Litva vodi na ljestvici s devet pobjeda i jednim porazom. Italija je druga s omjerom 7-2, Poljska, naš najveći konkurent za plasman u Kinu, ima omjer 5-4. Mađarska je na 5-5, Hrvatska je trenutačno na 4-6, a Nizozemska je posljednja s 3-7. Plasman na SP će izboriti tri momčadi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Kraj utakmice! 79-62

Tekst se nastavlja ispod oglasa

39' Na +19 u posljednoj minuti igrači Litve trče u obranu da je to milina gledati.

38' Rezultatska agonija neće još dugo trajati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

35' Nemamo dobrih vijesti, 53-77 nakon alley-oopa i slobodnih bacanja domaćina koji se poigrava.

34' Igrat će se još šest minuta. U košarci je to puno, ali igra hrvatske reprezentacije ne budi nadu... Na -20 smo, 53-73 pokazuje semafor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

31' I dalje -18, sad izraženo rezultatom 53-71

30' U posljednju četvrtinu ući ćemo pri rezultatu 67-49 za Litvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

29' Nije dobro... Rezultat je 65-49 nakon nove trice domaćina. Juskevičius je bio precizan u svom prvom šutu na utakmici.

28' Na +11 opet je Litva nakon nove trice, njihove pete na utakmici. Rezultat je 60-49

Tekst se nastavlja ispod oglasa

25' Hrvatski košarkaši s klupe u prednosti su u odnosu na one koji nisu startali za Litvu (27-14), no opet smo na -7

23' Dobro je, tu smo, ali dojam je da se jako trošimo u napadu da postignemo kakav koš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

21' Započela je treća četvrtina utakmice.

20' Jakov Mustapić sa crte slobodnih bacanja postavlja 39-43. Kraj prvog poluvremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zubčić 9, Bilan 8 poena za Hrvatsku.

20' Na 37-43 smanjuje Miro Bilan

Tekst se nastavlja ispod oglasa

19' Na -7 (40-33) smo nakon polaganja Marina Rozića. Litva odmah uzvraća tricom za dvoznamenkastu prednost. Ubacio je Seibutis svoj već 14 poen na utakmici. Usput je uspio već uhvatiti i pet lopti pod obručima.

17' Bolje to izgleda na parketu nego u prvoj četvrtini. Obrana je agresivnija, a, eto, 'sjele' su zasad i dvije trice nakon pet uvodnih promašaja. Na -9 (27-36) smo nakon tri slobodna bacanja Domagoja Bošnjaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

15' Zubčić je ponovno pokušao ubaciti tricu, i dobro da je - ubačaj koji nas spušta ispod deset razlike zaostatka (33-24).

14' Domagoj Bošnjak strijelac je prve trice za Hrvatsku u ovoj utakmici. Stiže ona u šestom pokušaju ukupno za -10 na semaforu. Rezultat je 29-19 u korist Litve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

13' Trica Hrvatske u ovom trenutku iznosi 0-5. Treću je upravo promašio Tomislav Zubčić.

13' Po četiri koša s obje strane, rezultat je 29-15

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12' Minuta i 45 sekundi bez ubačaja s obje strane

Završila je prva četvrtina, Hrvatska je već na -15. Točnije, u nastavak se kreće pri rezultatu 26-11 za Litvu koja ima 2-4 za tricu i 9-13 za dva poena. Hrvatska? Ukupno 4 pogođene lopte iz 11 pokušaja.

9' Na ulasku u posljednju minutu rezultat je 24-11. Ono što zabrinjava još više jest dojam da nam Litva radi što poželi, a da mi u napadu izgledamo - katastrofalno.

8' Nevjerojatnih je već +14 za Litvu.

7' Seibutis nam je stavio već šest koševa, Bilan pet od devet ukupno za Hrvatsku.

5' Hrvatska je uzvratila jednakom serijom za izjednačenje rezultata, no trica domaćina vraća ih na +3

3' Litva je utakmicu otvorila serijom 6-0.

1' Utakmica u Vilniusu je počela!

Utakmica samo što nije počela!

Važnu pobjedu u Osijeku upisala je Hrvatska u nedavnom ogledu protiv Mađarske, a pred njom je sad puno teži ispit kojeg će pokušati položiti u Vilniusu, točnije tamošnjoj Siemens Areni.

Anzulović je za Litvu pripremio isti sastav s kojim je upisao pobjedu u Osijeku, no primoran je bio napraviti jednu promjenu. Mate Kalajžić propustit će gostovanje zbog povišene tjelesne temperature, a Josip Bilinovac uskočiti umjesto njega u roster hrvatske reprezentacije.

U posljednjem dvoboju hrvatske i litavske reprezentacije, a odigran je on sredinom rujna, Litva je slavila u Osijeku 84-83.

Litva je vodeća momčad kvalifikacijske skupine J sa tek jednim porazom u devet odigranih utakmica. Težak položaj Hrvatske koja se još uvijek nada plasmanu na SP očituje se četvrtom pozicijom ljestvice i omjerom pobjeda i poraza 4-5.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo