POZADINSKA PRIČA / Potez koji je šokirao NBA svijet: Zašto su Netsi raspustili 'Dream team' i odrekli se najjačeg igrača?

Image
Foto: Profimedia

Razmjena koja je podigla najviše prašine sigurno je ona Sixersa i Netsa. Na prvu je dojam da su obje momčadi odradile dobar posao: Riješili su se igrača koji više nisu htjeli igrati za njihovu franšizu, a zauzvrat su dobili ono što im treba

11.2.2022.
12:59
Profimedia
VOYO logo

U četvrtak je završio prijelazni rok u NBA ligi, takozvani "trade deadline day", a dugo nije bilo uzbuđenja kao što je to bilo ove godine.

Nekoliko dana prije Indiana Pacersi i Sacramento Kingsi su obavili razmjenu igrača u kojoj je Domantas Sabonis preselio kod Kraljeva, dok je u drugom smjeru otišao Tyrese Haliburton. U Pacerse su stigli Hield i Thompson, dok su Holiday i Lamb novi igrači Sacramenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NAPETA ZAVRŠNICA /

Veliki NBA transfer na samom kraju prijelaznog roka. Luka Dončić ostao bez možda i najvažnijeg suigrača

Image
NAPETA ZAVRŠNICA /

Veliki NBA transfer na samom kraju prijelaznog roka. Luka Dončić ostao bez možda i najvažnijeg suigrača

Ipak, posljednji dan prijelaznog roka je obilježio ovaj dio NBA sezone, a riješila se i najdulja trakavica. Philadelphia 76ersi su poslali Bena Simmonsa, Setha Curryja i Andrea Drummonda u Brooklyn Netse, a zauzvrat su dobili Jamesa Hardena i Paula Millsapa. Dallas Mavericksi su pak odustali od kombinacije Dončić - Porzingis te su Latvijca poslali u Washington Wizardse za Spencera Dinwiddieja i Davisa Bertansa.

Remont istoka

Očito je Dallas odustao od često ozlijeđenog Porzingisa, koji je nakon prošle sezone bio nezadovoljan svojom ulogom u momčadi. Momčad će se i dalje graditi oko Dončića, a ostaje dojam da će Mavericksi odraditi zanimljivo ljeto kako bi oko Luke složili momčad s kojom može napasti vrh NBA lige. Ipak, razmjena Porzingisa ostala je u sjeni posljednjeg dana prijelaznog roka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razmjena koja je podigla najviše prašine sigurno je ona Sixersa i Netsa. Na prvu je dojam da su obje momčadi odradile dobar posao: Riješili su se igrača koji više nisu htjeli igrati za njihovu franšizu, a zauzvrat su dobili ono što im treba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sixersima je očajno trebao netko tko može kreirati za druge, ali i za sebe. Igrač koji je sposoban uzeti loptu u ruke i "stvoriti" koš iz ničega kada nikome ne ide. James Harden je praktički cijelu karijeru upravo taj tip, iako se dolaskom u Netse više koncentrirao stvarati za druge pa je tako ove sezone drugi asistent lige s 10.2 dodavanja za koš po utakmici. Joel Embiid igra MVP sezonu i sada je dobio partnera s kojim bi se, barem u teoriji, trebao slagati.

Embiid igra MVP sezonu, Sixersi nisu htjeli čekati

Embiid nikada u karijeri nije igrao s igračem koji je maestro pick-and-rolla; Simmons to nikada nije mogao biti s obzirom na njegov nedostatak šuta, a Harden je u tom segmentu iznadprosječan. Često su ga njegovi čuvari pokušavali braniti da iskaču prema njemu, ali to će sada biti puno teže ako uzmete u obzir da će pod košem biti Embiid. Ipak, Phila je ovom razmjenom ostala bez dubine. Curry je bio najbolji šuter u ekipi, snajper koji je uvijek bio spreman ubaciti koju trojku, Drummond je pak sjajno odrađivao minute kao rezervni centar iza Embiida, a sada klupa ekipe iz grada bratske ljubavi izgleda poprilično tanko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, Netsi su dobili izvanserijskog defenzivca, jednog od najboljih obrambenih igrača u ligi - Bena Simmonsa. Osim što ih je mučila obrana, Simmons će svojim dodavanjima rasteretiti Duranta i Irvinga u kreaciji, pa će se još više moći koncentrirati na uništavanje protivničkih obrana šutevima s distance i poludistance, ulascima pod koš i potezima koji oduševljavaju svakog ljubitelja košarke. Curry će uz Pattyja Millsa biti zadužen za 'bombardiranje' s linije za tri poena, dok će Drummond popuniti mjesto pok košem, gdje su Netsi poprilično tanki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Simmons bi pak dolaskom u Netse napokon mogao zaigrati u "dunker-spotu", poziciji koja mu najviše paše kada se igra napad na postavljenu obranu. U Phili je to bio najveći problem jer je tamo ordinirao Embiid, pa i Tobias Harris koji se nikada u potpunosti nije mogao osloniti na svoj vanjski šut. Mnogi analitičari dojma su da su Netsi još jači nakon ove razmjene, što nije daleko od istine, ali zašto su Daryl Morrey i Sixersi odlučili 'pojačati' direktne konkurente za finale NBA lige?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Netsi još jači? Prošle sezone to je bilo teško zamisliti

Morrey je od početka sage sa Simmonsom htio veliko ime; mogao je pristati na razmjenu s Kingsima ili Trail Blazersima koji su se spominjali, ali zauzvrat ne bi dobio igrača Hardenovog kalibra. Spominjali su se Fox, McCollum, Collins i Sabonis, redom sjajni igrači, ali realno gledano niti približno kalibru igrača Jamesa Hardena. Tako bi Simmonsa poslao u franšizu koja nije izravni konkurent, ali bi dobio znatno manje za svoju momčad. Morrey je, u svom stilu, riskirao i doveo Hardena s kojim Sixersi mogu ciljati na veliko finale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi se pak pitaju kako i zašto je "dinastija" u Netsima tako kratko trajala. Kada je prošle sezone Harden Houston zamijenio Brooklynom, u Netsima se formirala velika trojka: Durant, Irving i Harden. Mnogi su smatrali kako je to početak dominacije momčadi iz New Yorka, ali svega godinu dana kasnije Harden je isforsirao novu razmjenu. Čini se da ta trojka nikada nije zaživjela, a nevjerojatan je podatak da su njih trojica zajedno odigrali svega 16 utakmica!

Irving je krajem prošle sezone i u play-offu bio ozlijeđen, s tim da su i Harden i Durant često izbivali s terena, a u novu sezonu su ušli znajući da neće moći računati na Kyrieja koji se nije cijepio. Netsi su ga 'zaledili' te na početku sezone nije uopće igrao, ali nakon velikih problema s ozljedama i koronavirusom, Steve Nash i njegov tim su odlučili kako će vratiti Irvinga u momčad pa makar za gostujuće susrete koje smije igrati. Navodno se cijela ta situacija nije svidjela Hardenu, koji je htio da Irving igra svaku utakmicu i očito mu nije pasala odluka razigravača da se ne cijepi i time oslabi momčad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Harden se s Durantom i Irvingom htio boriti za naslov, a očito ga je zasmetalo što je ta trojka zapravo vrlo rijetko na terenu. Nakon razmjene u Philu, pojavile su se informacije kako su Irving i Durant zadovoljni što je Harden napustio Netse. Očito se dvojac nije dobro slagao s Hardenom, iako su zajedno trebali dominirati NBA ligom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pobjednici i gubitnici

Zaključno, Harden je u očiglednom padu forme i tijekom cijele sezone nije na onoj razini "Houston Hardena", ali je Phila za njega dala igrača koji ove sezone nije nastupio niti jednom. Izgubili su dubinu, ali ako se dvojac Embiid - Harden uigra, bit će to noćna mora za bilo koju momčad. Netsi su postali još dublja momčad, dobili su na obrani, ali i skoku (Drummond) gdje su bili iznimno tanki. Curry će sjajno sjesti momčadi Nasha jer do kraja sezone nema Joe Harrisa, inače specijalista za trice u Netsima. Netsi sada imaju sjajnu momčad oko Irvinga i Duranta, dok je Phila Embiidu napokon dovela bombastično pojačanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do kraja sezone je ostalo nešto manje od 30 utakmica u kojima će se obje momčadi morati uigrati za play-off kada ćemo zapravo dobiti odgovor tko je bolje prošao, za sada malu prednost dajemo Netsima jer izgledaju još dublje, a novim su pojačanjima pokrili dosta problema koji su se pojavljivali u njihovoj igri. Ipak, u idealnom svijetu kombinacija Harden i Embiid također zvuči sjajno. Samo što ne živimo u idealnom svijetu, što su okusili i Netsi nakon raspada još jedne momčadi od koje se očekivao naslov ili dva.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo