FRANCUZI TUGUJU /

Amerikanci slave novo olimpijsko zlato: Nevjerojatni Curry srušio snove Francuzima

Image
Foto: Profimedia

Tijek dvoboja Francuske i SAD u finalu košarkaškog turnira na Olimpijskim igrama mogli ste pratiti na portalu Net.hr

10.8.2024.
19:52
Profimedia
VOYO logo

Francuska - SAD

87-98 (15-20, 26-29,25-23, 21-26)

SAD su u finalu olimpijskog turnira slavile protiv domaćina Francuske 98-87 i osvojile peto zlato u nizu na olimpijskim igrama. Amerikanci su tako osvojili petu uzastopnu zlatnu medalju na olimpijskim igrama, kao i osmu na posljednjih devet natjecanja. Jedini koji su uspjeli uzeti zlato u tom razdoblju su bili argentinski košarkaši koji su slavili 2004. godine u Ateni.

Image
LOPTANJE POD OBRUČIMA /

Srbija osvojila petu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu, Jokić ispisao povijest

Image
LOPTANJE POD OBRUČIMA /

Srbija osvojila petu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu, Jokić ispisao povijest

Leteći početak imao je početak utakmice gdje je na krilima Wembanyame Francuska povela 7-5, no odgovorili su na to Amerikanci serijom 5-0. Bila je to vrlo izjednačena četvrtina gdje su tek na kraju Amerikanci prvi put otišli na plus pet (20-15).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia

Na početku druge četvrtine SAD su povele plus sedam (24-17), no odgovorili su Francuzi serijom 8-0 te natjerali Stevea Kerra na minutu odmora. Probudilo je to Amerikance koji su odmah odgovorili serijom 7-2. SAD su prvi put do dvoznamenkaste prednosti stigli minutu i pol prije kraja poluvremena kada je Booker zabio za 46-36. Na odmor se otišlo s plus osam za Amerikance (49-41).

Nakon dvije minute u trećoj četvrtini Amerikanci su tricom Curryja stigli prvi put i do plus 13 (56-43), a samo minutu kasnije i do velikih plus 14, čime su natjerali Francuze na minutu odmora. Domaćini Igara su prvi put ispod deset razlike se spustili točno četiri minute prije kraja treće dionice tricom Wembanyame (56-65), a onda u sljedećem napadu i na samo minus šest nakon trice Fourniera. Otišli su potom Amerikanci opet do plus 11, no u posljednjim sekundama nova serija Francuza 5-0 za 72-66 uoči posljednje četvrtine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početak posljednje dionice donio je dosta nervoze s obje strane u kojoj su ipak bolje snašli Amerikanci pa su nakon tri i pol igre u toj dionici opet imali dvoznamenkastu prednost (80-69).

Francuzi se nisu predavali pa su serijom 9-0 tri minute do kraja stigli na samo minus tri (82-79). Odmah je na drugoj strani tricom odgovorio Curry, a onda je i dva bacanja ubacio Durant za 87-79 Amerikanaca 2:22 do kraja. Potom je Curry nadodao još tri trice u završnici i utišao Bercy, nakon čega je novo slavlje Amerikanaca moglo početi.

Image
Foto: Profimedia

Kod Amerikanaca je prvi strijelac bio Stephen Curry s 24 poena, svih osam trica, uz pet asistencija. LeBron James je ubacio 14 uz šest skokova i deset asistencija. Kevin Durant je dodao 15 poena uz po četiri skoka i dodavanja.

Kod Francuske je Victor Wembanyama postigao 26 poena uz sedam skokova, dok je Guerschon Yabusele dodao 20 koševa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Repriza finala iz Tokija

Dvoboj Francuske i SAD-a repriza je finala iz Tokija s Olimpijskih igara 2021. Tada su Amerikanci slavili 90-75.

Amerikanci su osvojili zlatne medalje na posljednje četiri olimpijske igre, a od Barcelone 1992. godine i prvog pravog Dream Teama, odnosno tadašnje pobjede protiv Hrvatske u finalu, SAD su osvojile sedam zlatnih medalja na osam olimpijskih turnira. Jedino zlato u tom razdoblju uspjela je još osvojiti Argentina, u Ateni 2004. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srbima bronca

Košarkaši Srbije osvojili su brončanu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu, oni su u susretu za treće mjesto svladali Njemačku sa 93-83 (30-21, 16-17, 26-25, 21-20).

Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo