LEGENDARNE ANEGDOTE / Rađa i Kukoč pričali Amerikancima o Jugoplastici: 'U NBA-u bi ono što smo prošli bili teroristički napadi'

Image
Foto: Profimedia

Bivši hrvatski reprezentativci bili su jedni od ključnih igrača u pohodima 'Žutih' do trostrukog trona Europe

2.8.2023.
9:31
Profimedia
VOYO logo

Poznata svjetska tvrtka za izradu sportske obuće BSTN odlučila je odati počast jednoj od najboljih europskih momčadi ikada - splitskoj Jugoplastici. Osim što su napravili limitiranu količinu tenisica njima u čast, napravili su intervju i s njihova dva bivša igrača.

Image
VELIKO POVJERENJE /

Ancelotti poslao jasnu poruku: 'Mladi igrači napreduju jako dobro jer mogu promatrati Modrića i Kroosa'

Image
VELIKO POVJERENJE /

Ancelotti poslao jasnu poruku: 'Mladi igrači napreduju jako dobro jer mogu promatrati Modrića i Kroosa'

Legendarni hrvatski košarkaški Toni Kukoč i Dino Rađa za 'Žute' su igrali od 1985. do 1990., odnosno 1991., te su pritom tri puta bili prvaci Europe (89.', 90.' i 91.')

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo je hrvatski dvojac imao jednu od ključnih uloga na trostruki pohod do europskog trona te su u intervjuu Amerikancima pokušali dočarati što je značilo igrati košarku u to vrijeme u Jugoslaviji.

"U Šibeniku, Zadru ili Čačku čupali su nas za dresove i pljuvali po nama. U NBA ligi je to bilo nemoguće", rekao je Rađa, a Kukoč se nadovezao na njegovu priču.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad smo igrali u Čačku, bili smo upozoreni na čovjeka u publici s kišobranom. Prvo nismo razumjeli o čemu je riječ, ali smo onda vidjeli da je taj čovjek, koji je sjedio blizu crte koja dijeli dva dijela terena, drškom kišobrana protivničke igrače hvatao za ruku! Namjerno su ostavili i otvorena vrata da se mi na protivničkoj klupi smrznemo! Svakakvih trikova je tada bilo u igri", rekao je Kukoč i dodao:

"Jednom smo gubili kod kuće i netko je ugasio svjetlo u dvorani da preplaši protivnike. Njima nakon pola sata tih petnaest-dvadeset poena razlike nije značilo ništa jer nisu znali hoće li se vratiti živi kući. Zato, kad dođeš u NBA ligu, ne preplaši te kad neko viče: 'Defense! Defense!'. U NBA ligi bi ove stvari koje smo mi u Jugoslaviji prolazili bile opisane kao teroristički napad!".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lude uspomene vežu ih i za Grčku. Kukoč je tamo gostovao s europskim klubovima, a Rađa je od 1997. do 1999. igrao u Panathinaikosu.

"S Benetonom smo jednom gostovali u Grčkoj i s tribina je doletjela boca crnog vina. Ja sam išao u kontru i onda mi je doletjela kovanica u oko. Sljedeće čega se sjećam je bolnica. Kad smo igrali protiv Panathinaikosa, nismo znali hoćemo li živi doći od svlačionice do autobusa. Gađali su nas kamenjem, zatrpali su autobus, ali to je tad bilo normalno", rekao je Kukoč, a Rađa dodao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Grci su ludi. Kad smo se prije jedne utakmice zagrijavali, u dvorani je bila potpuna tišina. Nije nam bilo jasno o čemu je riječ, ali smo shvatili minutu prije početka utakmice. Odjednom je prema nama doletjelo 200 ili 300 jaja. Sat vremena trebalo je ljudima da očiste parket!".

Intervju s Rađom i Kukočem o vremenu u Jugoplastici možete pogledati ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo