Draženu u čast / Nisu smjeli (p)ostati prvaci: Prisjetite se kako su Dražen i Šibenka na jednu noć bili prvaci Jugoslavije

Image
Foto: Youtube

Novinski naslovi glasili su tada: 'Ne može selo biti prije velegrada'

22.10.2018.
12:40
Youtube
VOYO logo

Da nije otišao na ono kobno putovanje automobilom, Dražen Petrović danas bi s torte gasio 54 svjećice. Najbolji hrvatski košarkaš svih vremena ostavio je neizbrisiv trag u povijesti našeg sporta, no zauvijek će ostati dojam da je košarkaški Amadeus otišao prije nego što je odsvirao sve svoje note.

O Draženovoj opsesivnoj radnoj etici, genijalnosti na terenu i skromnosti izvan terena napisane su stotine članaka. Njegove pobjede ostale su u lijepom sjećanju svim hrvatskim ljubitelja košarke, no samo jedna nikad neće biti prežaljena. I to možda i najvažnija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osamnaest mu je bilo godina, a već je u dresu Šibenke žario i palio jugoslavenskom ligom. Šibenski klub na njegovim je krilima dogurao do finala prvenstva Jugoslavije 1983. godine, a u odlučujućoj je utakmici Dražen pred 3600 gledatelja na mitskom Baldekinu ubacio dva slobodna bacanja za pobjedu Šibenke nad sarajevskom Bosnom i nezapamćeno slavlje u dalmatinskom gradu.

Dražen je znao da nakon njegovih slobodnih bacanja utakmica nije gotova te je umirio slavlje svojih suigrača i navijača. Pokazao je da je ostalo još vremena na satu te da još uvijek Bosna ima priliku za napad. No, sudac Matijević je završio utakmicu da bi se ipak kasnije ispravio s tvrdnjom da je nakon slobodnih bacanja ostala sekunda i pol na satu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo je ta sekunda i pol koštala Šibenku onog što je trebao biti jedini naslov prvaka u njihovoj povijesti. Za "zelenim stolom" savez im je oduzeo titulu prvaka. Novinski naslovi glasili su tada: "Ne može selo biti prije velegrada" aludirajući na veličinu Šibenika u odnosu na Sarajevo, što puno govori o novinarskim "slobodama" tog vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šibenčani su odbili otputovati na utakmicu koja se trebala ponoviti na neutralnom terenu, u Novom Sadu. Nikad se nešto slično nije ponovilo u Šibeniku. Dražen je kasnije otišao u Cibonu pa u Real Madrid, a zatim u NBA ligu, no nijedna njegova pobjeda nije imala ovoliko gorak okus. Šibenčani ipak pamte svoje heroje koji su bar na jedan dan digli njihov grad na vrh košarkaške lige. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo