EKSKLUZIVNO / Nikola Plećaš: 'Bilo mi je teško vjerovati da nisam mogao naći posao zbog toga tko sam, Boris Tadić me zvao da dođem u Srbiju, ali smatrao sam da mi je mjesto u Hrvatskoj, bez obzira kako se odnose prema meni'

Nikola Plećaš gostovao u studiju Net.hr-a

19.4.2022.
8:27
VOYO logo

Jedan od najboljih hrvatskih košarkaša ikad Nikola Plećaš (74) 60-tih i 70-tih godina prošlog stoljeća bio je prava zvijezda. Čvrstog karaktera za kojeg će i sam reći kako ga je koštao dosta toga u karijeri, mentalitetom pobjednika u svakoj utakmici, bio je tada popularan poput kakvog pjevača, rock izvođača.

'Vjerujem da je taj moj čvrsti karakter i stav naglo prekinuo moju karijeru'

"Vjerujem da je taj moj čvrsti karakter i stav naglo prekinuo moju karijeru i to je jedna priča u kojoj se nije moglo dogoditi da se prigovori Nikoli da je uzeo nešto što mu ne pripada", kazat će Nikola Plećaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sveti Nikola, kako su mu navijači tepali, bio je ikona Mladosti, Lokomotive (današnja KK Cibona), riječkog Kvarnera…

"Izgarao sam na terenu i borio se do maksimuma. Vjerojatno je to publika prepoznala. Mnogi mi i dan danas priznaju da im je samnom bilo lijepo igrati", govori nam možda i najveći zagrebački košarkaš ikad, koji je svakom znao reći što ga ide. U tome je bio dosljedan…

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

U Saboru su bile dodijeljene Državne nagrade za sport Franjo Bučar u 2019. godini. Nikola Plećaš bio dobitnik. Svojedobno je dobio i Red Danice hrvatske, no Bučar je imao financijsku težinu za njega.

"Inzistirao sam da se igračima povećaju članarine. Uspjeli smo u tome. To je bila jedna od mojih prvih akcija, početnih negativnosti koje se nisu svidjele rukovodstvu".

Punio je Sveti Nikola dvorane i suparničke koševe. Tada kad nije bilo trice, kad se dio sezone igrao i vani, postizao je i po 40 poena. Preračunato danas kad su trice, Nikola Plećaš zabijao bi valjda 50. Prema podacima dostupnim na internetu, Nikola Plećaš za Lokomotivu je postigao 5404 poena, a za reprezentaciju propale Jugoslavije 1354.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zabio je kao junior Mladosti svojoj budućoj momčadi Lokomotive 114 poena, rekord u seniorskoj karijeri bila su mu 67 poena Partizanu u ligaškoj utakmici. Pobjeđivao je zajedno s Perom Skansijem i ekipom i Amerikance, rušio Sovjetski Savez, mijenjao košarkašku mapu Europe i svijeta. Bio je prema košarkaškim kroničarima i medijima "Dražen Petrović" toga doba, najbolji bek u Europi.

Govorio o svemu

Danas je u mirovini. Ima 74. i otprilike šest mjeseci u godini uživa u svojoj vikendici i okućnici u Istri. Kaže kako mu tamo paše, kako ima svoj mir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovih dana Sveti Nikola boravi u Zagrebu. Iako ga nema u medijima, odlučio je doći u studio Net.hr-a i kako bi popričao s nama, evocirao uspomene, karijeru, objasnio i prekinuo s nagađanjima i kojekakvim pričama. Odgovarao je Nikola na sva naša pitanja, otvoreno, bez fige u džepu…

U dugom razgovoru s nama Nikola Plećaš govorio je o svojoj velikoj karijeri, otkrio nam i stavio točku na i na aferu oko snimanja reklame zbog koje je bio izbačen u 28. godini iz reprezentacije Jugoslavije, u kakvim je odnosima danas s Mirkom Novoselom, kad je zadnji puta bio u KC Dražen Petrović i kako gleda iz današnje perspektive na to da njemu i Zoranu Čuturi još nisu podignuti dresovi podno tornja Cibone. Govori što je spas za hrvatsku košarku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkrio nam je, između ostalog, i što se događalo u finalu u Vinkovcima kad je igrao za Mladost u onoj sudačkoj farsi, te zašto je u stvari otišao iz Lokomotive u Kvarner. Prekinuo je neke krive medijske intepretacije i nagađanja oko njegovog odlaska iz Lokomotive, odnosno priča li danas s Androm Knegom, te što mu zamjera…

"Izbačen sam iz reprezentacije Jugoslavije iz nekih drugih razloga, jer Andro Knego nije izbačen. Nije istina da je čaj bio uzrok mog izbacivanja. Nitko tu reklamu nije vidio", otkriva nam Nikola Plećaš o nikad razriješenom slučaju i dodaje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Čista tvrdnja da me više nigdje nije bilo je suluda'

"Novinari pišu svašta, sude svašta. Činjenica je da sam otišao u Kvarner i te godine sam kandidirao za najboljeg igrača jugo lige. Da sam igrao u posljednjoj, bio bi najbolji. Čista tvrdnja da me više nigdje nije bilo je suluda", priča nam Nikola Plećaš i priča nam o Ciboni, odnosno ignoriranju koje je doživio od nasljednika njegove Lokomotive.

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

"Nakon izbacivanja iz reprezentacije ništa me više ne može iznenaditi, jer način na koji se postupa i kako se radi, pokazuje se moć i sila pojedinaca, nije nikakvo čudo. Jedino mi je žao što ti pojedinci nikome ne odgovaraju. Ima više od 10 godina da nisam bio na utakmici Cibone, odnosno u dvorani, kad sam pokušao ući na jednu finalnu utakmicu sa ženom, ali mi nisu to dozvolili. Jednostavno sam se pokupio i vratili smo se kući gledati na televiziji. Od tada uopće ne prilazim toj dvorani. Nemam pojma kakva je situacija danas glede toga, ja tamo ne prilazim", kazao nam je Nikola Plećaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objasnio je i svoj odlazak za šefa struke u Borac iz Banja Luke, koji su mu mnogi zamjerili.

"Otišao sam raditi, još nije bio rat, čak nije bio ni nagovještena mogućnost da će se događati rat i ostalo. Nisam mogao dobiti posao nikako u Zagrebu, onda sam konačno odlučio prihvatiti ponudu za šefa struke KK Borac Banja Luka. Radio sam sve dotle dok se moglo prolaziti. Kad su se porušili mostovi i ostalo, kad se nije moglo ići, odustao sam i otišao s obitelji u Zagreb. Mnogi su mi zamjerili da sam ja tu bio, čak su čuli bili da sam dobio ponudu da budem ministar sporta i sve ostalo. Međutim, nisam to htio prihvatiti jer je moja obitelj u Zagrebu i ja sam se vratio u Zagreb biti sa svojom obitelji, a ne da se dopisujemo i gledamo kako ćemo se moći čuti. Ponovio bih to vjerojatno opet".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Kad netko dođe na funkciju, gleda samo vlastiti interes'

Plećaš tvrdi da kad netko dođe na funkciju, gleda samo vlastiti interes. Ispričao nam je i priču o tome kako mu je bivši predsjednik Srbije Boris Tadić ponudio da dođe živjeti u Srbiju, što je on odbio.

"Rođen sam ovdje, moji su svi u Hrvatskoj, smatrao sam da mi je mjesto ipak ovdje, bez obzira na to kako se odnose prema meni".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogledajte čitav intervju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo