KROJI SE KARTA EUROPE: / Izgubili živce i zaprijetili sankcijama za reprezentacije

Image
22.3.2016.
13:08
VOYO logo

"Tvrtka Euroleague Commercial Assets (ECA) i 11 klubova kojima je ECA dodijelila A licencu za sljedeću sezonu služe se neprimjerenim rječnikom u pregovorima s ostalim klubovima i ligama vezano za nastupe u eurokupovima sljedeće sezone na što smo ih već upozorili pismenim putem. Želimo zaštititi klubove i lige na svim razinama, kao i temeljne košarkaške organizacije od nelegalnih postupaka ECA-e cilj kojih je služenje interesima nekolicine klubova što bi za posljedicu imalo propadanje svih ostalih, a u konačnici i same košarke u Europi", stoji u priopćenju FIBA Europe, između ostalog. .

Europskoj FIBA-i ne smetaju klubovi koji su potpisali ekskluzivni ugovor Euroligom, za najelitnije europsko natjecanje, no želi pod vlastito okrilje dovesti ostatak europskih klubova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Euroliga traži da se ABA ligaši obvežu Eurokupu

ECA za 16 klubova jamči natjecanje od 30 utakmica po sezoni u sljedećih pet godina. Među 11 klubova s ugovorom za nastup u Euroligi su: Žalgiris, Barcelona, Real Madrid, Kutxa Laboral, CSKA, Maccabi, Fenerbahçe, Anadolu Efes, Panathinaikos, Olympiakos, Emporio Armani.

Jedno od preostalih pet mjesta ponuđeno je i prvaku regionalne ABA lige, u kojoj se natječu i hrvatski sastavi. No, uvjet da prvak ABA lige stekne pravo nastupa u Euroligi je taj da se još tri kluba iz ABA-e obvežu igrati Eurokup, a ne FIBA-inu Ligu prvaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cibona i HKS uz Fibu

Na skupštini ABA lige održanoj u nedjelju u Zagrebu, 11 od 12 klubova prihvatilo je uvjet Eurolige, jedina protiv bila je Cibona, a Hrvatski košarkaški savez (HKS) je u ponedjeljak izdao priopćenje u kojem stoji kako on podržava FIBA-inu Ligu prvaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo