'ONA JE MONSTRUM' / Odvezla je Dražena u smrt: Ovo su pojedinosti tragične nesreće iz prve ruke; 'Jedan detalj je bio ključan'

Image
Foto: Profimedia

Na današnji dan prije 30 godina poginuo je Dražen Petrović

7.6.2023.
9:03
Profimedia
VOYO logo

Na današnji dan, 7. lipnja, 1993. godine u prometnoj nesreći život je izgubio Dražen Petrović, u to vrijeme najpriznatiji i najbolji hrvatski sportaš na svijetu.

Image
PRIJE 30 GODINA /

Dražen zabio zadnji koš: 'Ako naši vršnjaci koji brane Hrvatsku mogu čučati u rovovima, onda i mi možemo izdržati u ovom hotelu'

Image
PRIJE 30 GODINA /

Dražen zabio zadnji koš: 'Ako naši vršnjaci koji brane Hrvatsku mogu čučati u rovovima, onda i mi možemo izdržati u ovom hotelu'

Sudbina

U popodnevnim satima tog kobnog 7. lipnja 1993. po Dražena je na aerodrom u Frankfurt došla njegova tadašnja djevojka Klara Szalantzy u društvu prijateljice Hilal Edebal. Iako je prvotno Dražen trebao avionom nastaviti put Münchena, sudbonosno je odlučio nastaviti put iz Wroclawa automobilom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dražen i ona u vezi su bili tek nekoliko mjeseci. Klara je Dražena trebala odvesti u München, ali na autocesti kod Ingolstadta Klara je izgubila kontrolu nad vozilom i sudarila se sa šleperom koji joj je prepriječio put.

"Činjenica je da je Klara vozila prebrzo i taj je detalj bio ključan. Bila je mlada vozačica, s malo iskustva i u takvoj situaciji nije se baš mogla najbolje snaći. Doletjela je u prepriječeni šleper s brzinom većom od 160 kilometara na sat. Čak nije uspjela ni reagirati, kočiti. I da je uspjela pokušati zaustaviti svoje vozilo, pitanje je kako bi sve to prošlo s obzirom na to da se tegljač ispred njih pojavio iznenada. A onda je uslijedio strahoviti udarac od kojega je Dražen, koji je u automobilu sjedio na suvozačevu mjestu, poginuo", kazao je svojedobno za Slobodnu Dalmaciju policajac Binder koji je došao na mjesto nesreće na očevid.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Klara se nikome nije javila

Dražen je spavao i bio nevezan, a u trenutku sudara s cisternom izletio je kroz prednje staklo na automobilu i na mjestu preminuo. I dok Draženovi obožavatelji i prijatelji u Hrvatskoj i širom svijeta već godinama s bolnim sjećanjem i tugom obilježavaju obljetnice njegove pogibije, osoba koja je Dražena odvela u smrt, Klara Szalatny, sa svojim sjećanjima na posljednje Draženove trenutke nikada nije izišla u javnost. Nije se javila ni prijateljici Hilal niti Draženovoj majci Biserki Petrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A Biserka Petrović je prilično oštro govorila o Klari i nije skrivala da o njoj nema lijepo mišljenje. Gospođa Petrović prisjetila se susreta s košarkašicom Hilal koja je zadobila teške povrede u nesreći, ali se oporavila.

'Nije je posjetila ni kada je bila bolesna'

“Vrlo sam se emotivno istrošila od tog susreta, mislila sam da neću moći izdržati. To je samo dio filma koji je napravljen u Istanbulu i objavljen zbog godišnjice smrti mog sina. Hilal je uništena, ona se uopće ne sjeća da je bila u tom automobilu”, rekla je gospođa Petrović prije četiri godine u intervjuu za Dnevni Avaz i potom progovorila o Klari koja je upravljala tim automobilom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ona je monstrum. Nije čak ni s Hilal u kontaktu. Nije ju posjećivala ni dok je bila bolesna, iako su dugogodišnje prijateljice i igrale su košarku zajedno od malih nogu. Hilal je studirala u Americi i kada se vratila, Klara ju je pozvala da idu zajedno po Dražena na aerodrom u Frankfurt.”

Klara Szalatny je nakon nesreće provela sedam dana na odjelu intenzivne njege, oporavila se te vratila manekenstvu i košarci. Nastavila je živjeti daleko od očiju javnosti, 2001. godine se udala za legendarnog njemačkog nogometaša Olivera Bierhoffa, koji joj je pomogao da prebrodi šok nakon nesreće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo