Kvalifikacije za Olimpijske igre / Izbornik košarkaške reprezentacije o kvalifikacijama za Tokio: 'Najvažnije je da budemo momčad'

Hrvatska će loviti vizu za Tokio na kvalifikacijskom turniru koji će se održati u Splitu od 23. do 28. lipnja

27.11.2019.
16:59
VOYO logo

Skupina je teška, no važno je da budemo momčad, kazao je izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije Veljko Mršić nakon ždrijeba kvalifikacija za olimpijske igre u Tokiju 2020. godine.

Hrvatska će loviti vizu za Tokio na kvalifikacijskom turniru koji će se održati u Splitu od 23. do 28. lipnja, a na kojem će nastupiti još pet reprezentacija Njemačka, Rusija, Meksiko, Tunis i Brazil.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska će igrati u skupini B zajedno s Brazilom kojeg vodi Aco Petrović i Tunisom, a u skupini A su Njemačka, Rusija i Meksiko. Dvije najbolje ekipe iz svake skupine izborit će plasman u polufinale, a pobjednik turnira osigurat će plasman na OI. Hrvatska tako na putu do Tokija mora upisati četiri pobjede - dvije u skupini, a potom u polufinalu i finalu.

Prvu utakmicu hrvatski košarkaši će igrati 24. lipnja protiv Brazila, a dan kasnije je ogled protiv Tunisa. Polufinala su na rasporedu 27. lipnja, a finale je 28. lipnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je reprezentaciju vodio cijelo prošlo ljeto i to na tri kontinenta, u Hrvatskoj, na NBA ljetnoj ligi u Las Vegasu i na turniru Borislav Stanković u Kini, izbornik Mršić će u veljači 2020. po prvi put sjesti na klupu na službenim FIBA utakmicama reprezentacije u novom ciklusu kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2021. No, najveći ispit za reprezentaciju bit će onaj u lipnju 2020. kada će u Splitu igrati kvalifikacije za Olimpijske igre u Tokiju.

"Turnir u Splitu je nagrada"

"Prije svega, turnir u Splitu moramo shvatiti kao veliku nagradu i veliku priliku za promociju košarke u našoj zemlji, a zatim kao priliku za plasman na Olimpijske igre," rekao je Mršić odmah po izvlačenju skupina te se osvrnuo na ždrijeb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Skupina je teška, uostalom sve su skupine teške i u svakoj ima odličnih reprezentacija. Možda, to što nas je iz četvrtog bubnja dopala Njemačka je možebitna otegotna okolnost, no što je, tu je. U ovom trenutku pričati o šansama je teško i prerano jer ne znamo u kakvim će sastavima biti druge reprezentacije, a ne možemo biti sigurni ni u sastav naše selekcije.

Ono što jest bitno je da budemo momčad. Momčad na koju naši navijači mogu biti ponosni i s kojom će se moći hvaliti. To je osnovni cilj na kojem moramo raditi i sve preko toga će biti jedna velika nagrada," kazao je Mršić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izbornik košarkaške vrste se nada kako će dvorana u Splitu biti puna i kako će naši igrači imati veliku podršku s tribina.

Osim u Splitu, igrat će se u Beogradu, Kaunasu i kanadskoj Victoriji

"Sigurno je da je ovo izuzetno jak turnir, najjači koji se igra na tlu Hrvatske od EuroBasketa 1989. u Zagrebu i siguran sam da će naša publika to prepoznati, da će dvorana u Splitu biti puna i da ćemo stvarno imati veliku podršku i vjetar u leđa od naše publike," kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim u Splitu igrat će se još tri kvalifikacijska turnira u Beogradu, Kaunasu i kanadskoj Victoriji.

Osam sudionika košarkaškog turnira na OI u Tokiju je već poznato. To su Španjolska, Argentina, Francuska, Australija, SAD, Iran, Nigerija te domaćin Japan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo