Mlada zvijezda hrvatske košarke Roko Prkačin (18) prijavio se na NBA draft. Vijest nam je potvrdio njegov otac, legendarni hrvatski košarkaš Nikša Prkačin.

"Roko se prijavio prije 20 dana na NBA draft. Iskreno, nemamo sad neka prevelika očekivanja, odradit će treninge i pripremiti se pa ćemo vidjeti koji će biti izbor. Ako ne bude izbor zadovoljavajuć, ostat će tu gdje je. No, ako ga izaberu na draftu i odluči otići u NBA ligi, tamo će biti najmlađi igrač.

Roko je ove sezone pokazao golem potencijal u redovima Cibone. U ABA ligi u prosjeku je zabijao 13,4 poena te hvatao 7 skokova uz jednu i pol asistenciju u prosjeku po utakmici. Posebno se ističe i njegov postotak šuta za tri poena koji iznosi u prošloj sezoni ABA lige 40 posto. U hrvatskoj ligi nešto je niži i iznosi 31 posto, dok su mu u domaćem prvenstvu asistencije i skokovi u prosjeku nešto viši.

Moguć izbor prve runde

Idealna pozicija za mladog Prkačina je krilni centar. Visok je 206 centimetara, a raspon ruku mu je 213 centimetara. Fizički odgovara zahtjevima NBA lige, s tim da će vjerojatno još malo narasti. Portali specijalizirani za NBA draft Prkačinu predviđaju da će biti izabran krajem prve runde ili početkom druge.

Amerikanci ga opisuju kao visokog igrača koji ima sjajno razumijevanje igre te dobru kontrolu lopte. Sposoban je kreirati napade za suigrače i za sebe, a ima i potencijal biti solidan obrambeni igrač. Kao najveća mana navodi se vanjski šut i šut s linije slobodnih bacanja.

NBA draft 2021. održat će se 29. srpnja.