DANAS SVI IGRAJU KOŠARKU: / Evo kako je Belgija šokirala Litvu u zadnjoj sekundi

Image
Foto: AFP

Košarkaši Belgije ostvarili su u ponedjeljak jednu od većih pobjeda u svojoj povijesti svladavši u utakmici 3. kola skupine D Eurobasketa reprezentaciju Litve sa 76:74 (35:35).

7.9.2015.
16:58
AFP
VOYO logo

Litva je bila izraziti favorit za osvajanje prvog mjesta u skupini D, kojoj je domaćin Riga, i gdje se Litavci osjećaju kao da su peti sudomaćin Eurobasketa, ali je poraz od Belgije zakomplicirao situaciju u borbi za vrh.

Suci su dugo pregledavali snimku

Izrazito dramatična bila je završnica dvoboja u kojoj su suci, nakon višeminutnog pregledavanja snimke posljednjeg ubačaja, presudili da je Pierre-Antoine Gillet na vrijeme dotaknuo loptu i gurnuo je kroz obruč za pobjednički koš. Bio je to Gilletov jedini ubačaj na utakmici, kojim je ispravio promašaj Van Rossoma u pokušaju polaganja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Litva je u posljednje dvije minute ušla sa šest poena prednosti (74-68), ali su se Belgijci vratili i tricama Tabua (16 koševa) i Hervellea (11 koševa) izjednačili u samo 20 sekundi. Do posljednje sekunde svi su promašivali, dok Gillet nije uspio ugurati loptu u koš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petorica Belgijaca postigli su 70 od njihovih 76 koševa: Lojeski 20, Tabu 16, Van Rossom 13, Hervelle 11, Mwema 10. Litvu je s 25 koševa i 12 skokova predvodio Jonas Valančiunas. Jankunas je ubacio 13, a Sabonis 10, dok je Kalnietis podijelio čak 13 asistencija, ali je nakon njegove promašene trice uslijedila belgijska kontra koja je završila pobjedničkim košem.

Finac Kooponen 'pokopao' Ruse

Pobjeda Finske protiv Rusije ne može se smatrati senzacijom, ali bilo je dramatično i u toj utakmici. Finski junak bio je Peteri Koponen koji je zabio pobjednički koš tri sekunde prije kraja za 81:79. Sa sirenom je Fridzon promašio tricu za pobjedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bila je to prva pobjeda za Finsku na ovom Eurobasket, dok su Rusi skupili tri poraza i pred ispadanjem su već u prvoj fazi natjecanja. Reprezentacija koja je prije osam godina bila europski prvak, a na Olimpijskim igrama u Londonu, osvojila broncu, u potpunom je rasulu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo