ČUDESNI LUKA: / Slovenac je ove sezone pokorio NBA ligu. Može li postati najveći Europljanin svih vremena? Ili čak i nešto više?

Image
Foto: Profimedia

S obzirom na sve viđeno i razvoj koji još treba proći, neupitno je da su pred njim velike visine. Uz trenera Ricka Carlislea i Lukin pristup košarci samo je nebo granica

22.11.2019.
16:45
Profimedia
VOYO logo

Kako Nuši iz Gospodina Savršenog polako opada popularnost, Luka Dončić postaje uvjerljivo najpopularniji Slovenac na svijetu. Šalu na stranu, dvadesetogodišnji košarkaš Dallas Mavericksa ove je sezone pravi hit. Kako to Amerikanci vole nazvati, NBA ligom zavladala je "Lukamanija".

Ali nije to jedna od onih prolaznih euforija poput notornog "Linsanityja", perioda u kojem je nekadašnji playmaker New Yorka Jeremy Lin u nedostatku boljih opcija na svojim leđima nosio Knickse. Ove Dončićeve partije imaju puno veće razmjere i, ako nastavi tako igrati, spreman je za ulazak u anale najjače košarkaške lige na svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
[VIDEO] SLOVENAC JE UPRAVO POSTAO NAJVEĆI TEKSAŠKI ŠERIF: /

Pogledajte partiju kojom se Dončić približio LeBronu Jamesu

Image
[VIDEO] SLOVENAC JE UPRAVO POSTAO NAJVEĆI TEKSAŠKI ŠERIF: /

Pogledajte partiju kojom se Dončić približio LeBronu Jamesu

Impresivna statistika

U teksaškom obračunu protiv San Antonio Spursa Dončić je stavljen u istu rečenicu s LeBronom Jamesom, a to je nešto što većina igrača u NBA ligi može samo sanjati. Postao je drugi najmlađi igrač u povijesti koji je ostvario triple-double s najmanje 40 poena. U sljedećoj utakmici protiv Golden Statea otišao je korak dalje. Utrpao je 35 poena uz deset skokova i 11 asistencija te postao najmlađi igrač kojem je uspjelo ostvariti dva triple-doublea s 35 ili više poena zaredom. Također, nitko u povijesti NBA lige nije takav triple-double napravio u samo 25 minuta na terenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zapravo, Dončić u svojim godinama ima dosta poveznica s LeBronom.

Na primjer, izašao je podatak da je Dončić igrač s najviše ostvarenih triple-doubleova prije nego što je navršio 22 godine. Slovenac je prvi s 14, drugi je Magic Johnson, a LeBron je tek četvrti s devet. A Dončić će tek proslaviti svoj 21. rođendan krajem veljače sljedeće godine. Pa sad računajte koliko će ih još ostvariti u godinu i tri mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Legendarni kapetan Boston Celticsa Paul Pierce rekao je da je Dončić trenutno jedan od pet najvećih talenata u NBA ligi, NBC-jev analitičar Tom Habersoth otišao je korak dalje i rekao da će Dončić biti jedan od najvećih igrača u povijesti NBA lige.

Trinaest utakmica u sezoni nije dovoljan uzorak za ovakve megalomanske prognoze, ali možemo sa sigurnošću reći da je Dončić na pravom putu. U prosjeku trpa 30 poena po utakmici, a i drugi je asistent lige, odmah iza LeBrona, što ga stavlja u razgovore o MVP kandidaturi na startu sezone. Analitičari sa službene stranice NBA lige stavili su ga na deveto mjesto kandidata za nagradu MVP u ovom trenutku, dok je stranica Basketball Reference uvrstila Dončića na četvrto mjesto u istoj toj utrci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

Dallas Mavericks point guard Luka Doncic (77) prepares to pass while being guarded by Toronto Raptors power forward Pascal Siakam (43) and center Marc Gasol (33) during an NBA basketball game, Saturday, Nov. 16, 2019, in Dallas. The Mavericks defeated the Raptors 110-102., Image: 483738859, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Wayne Gooden / Newscom / Profimedia

Novi šerif u gradu

"On će nadmašiti Dirka Nowitzkog i postati najbolji Europljanin koji je ikad zaigrao ovu igru", uvjeren je bio trener New Yorka David Fizdale nakon što je njegovoj momčadi Luka Dončić utrpao 33 poena uz 11 asistencija i 10 skokova.

Možda je to rekao pod dojmom Lukine dominantne utakmice, ali vjerojatno nije puno promašio. Dečko koji s 20 godina sam pobjeđuje utakmice u NBA ligi nije česta pojava, a Fizdale ga je u toj utakmici gledao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ovoj fazi njegovog razvoja i nakon ovakvih utakmica nije teško predvidjeti da će njegova karijera biti sjajna, ali što bi zapravo Dončić trebao napraviti da bi postao najbolji europski igrač svih vremena? Koliko god europskih velikana igralo u ligi, uključujući naše aseve Petrovića, Rađu i Kukoča, dvojica se košarkaša u ovom trenutku mogu natjecati za tu titulu. To su jedina dva Europljana koji su osvojili MVP titulu - spomenuti Dirk Nowitzki i grčki bog košarke Giannis Antetokounmpo.

Nowitzki je upravo u Dallasu izgradio svoju karijeru i pod trenerom Rickom Carlisleom postao prvi europski MVP, prvak NBA lige, MVP finala i šesti najbolji strijelac u povijesti NBA lige. Giannis se razvio u pravo čudovište i prošle je sezone osvojio MVP nagradu. Grk igra u životnoj formi i upravo je on predodređen da prije Dončića preuzme poziciju Nowitzkog na tronu najboljeg europskog igrača u NBA ligi u povijesti. Naravno, mora još barem osvojiti naslov prvaka da bi to ostvario.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Luki Dončiću u prilog u borbi za taj tron ide jako puno činjenica. Taj dečko je prije svoje 20. godine već iskusio kako je to osvojiti Euroligu, biti nositelj momčadi u najboljem klubu u Europi, a okitio se i europskim zlatom sa slovenskom reprezentacijom. Ukratko, jesu li Giannis Antetokounmpo i Dirk Nowitzki bili bolji igrači s 20 godina nego što je Dončić? Ni blizu.

Rekli smo da je Luki potreban naslov NBA prvaka da bi pretekao Nowitzkog. Ni to nije tako nemoguća misija kakvom se čini i moglo bi se dogoditi jako brzo. Njegov ugovor jedan je od najisplativijih u ligi. Dončić je s Mavericksima još sigurno četiri godine. Plaća će mu se u te četiri sezone od sadašnjih 7 milijuna na godinu povećavati do 13 milijuna, što je jako malo za predstave koje donosi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dallas je vrhunska košarkaška organizacija i Mark Cuban sigurno će oko njega ubrzo izgraditi momčad koja može konkurirati za naslov. Trenutno nema suigrače koji ga mogu pogurati do tih visina. Jedini s takvim ogromnim potencijalom je litavski div Kristaps Porzingis koji u teoriji treba s Lukom tvoriti okosnicu tog opasnog Dallasa. No Porzingis stiže s duge pauze zbog ozljede i trebat će mu neko vrijeme da se vrati u pravu formu. Čak i ako se to ne dogodi, Cuban može odlučiti njegov ogroman ugovor prepustiti nekom drugom i oko Dončića izgraditi novu momčad, za sve će imati vremena.

Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

Dallas Mavericks' Luka Doncic, second left, of Slovenia, is tripped up by Los Angeles Clippers' Terance Mann, left, during first half pre-season NBA basketball action in Vancouver on Thursday October 17, 2019., Image: 477516779, License: Rights-managed, Restrictions: World rights excluding North America, Model Release: no, Credit line: DARRYL DYCK / PA Images / Profimedia

Prostor za napredak

No nije sve idealno. Luka Dončić daleko je od igrača koji nema ni jednu manu. Slovenac je sa svoja 203 centimetra visine i kontrolom lopte "bijeli Magic Johnson", ali na poziciji playmakera mu nedostaje brzine i eksplozivnosti da bi se u napadu, ali i u obrani, nosio s ostatkom lige. Vidi se da je radio na tome ovog ljeta, ali upitno je koliki mu je atletski potencijal. Dončić svoj manjak u fizičkom smislu nadoknađuje velikom košarkaškom inteligencijom koja mu pomaže da si napravi prostora za dobar šut u blizini koša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogled na statistiku sa službene stranice NBA lige otkriva koliko zapravo često mora forsirati šuteve u nedostatku boljih rješenja. Iza linije za tri poena Dončić puca s 31 posto uspješnosti, što je dosta neučinkovito. Od svih šuteva koje uzima, a uzima ih 20 po utakmici, uvjerljivo su mu najdraži skok-šutevi od kojih su većina trice - izbaci ih devet po utakmici. Zanimljivo je da one svoje step-back trice ubacuje s većom uspješnosti nego "obične" skok-šuteve.

Može li onda Luka Dončić postati najbolji europski igrač svih vremena u NBA ligi? S obzirom na sve viđeno i razvoj koji još treba proći, neupitno je da su pred njim velike visine. Uz trenera Ricka Carlislea i Lukin pristup košarci samo je nebo granica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo