KOMENTAR NET.HR-a: / Nije to više ni pitanje namještanja, suci su se tijekom godina izdresirali da uvijek sude za Dinamo

Image

Nema nikakve sumnje da je ovogodišnje natjecanje u 1. Hrvatskoj nogometnoj ligi zanimljivije od desetak prethodnih upravo zbog toga jer se sigurni pobjednik, čini se, ne zove GNK Dinamo.

27.2.2017.
16:14
VOYO logo

Osvajat će ih Gopčeva družina, dakako, još godinama, no nekako smo se ponadali da nogometna momčad iz Maksimira ipak neće loviti taj velebni rukometni rekord.

Image
JE LI BIO JEDANAESTERAC? /

Šef sudačke organizacije dao konačan sud

Image
JE LI BIO JEDANAESTERAC? /

Šef sudačke organizacije dao konačan sud

Upravo zbog toga postoje Batinić i batinići

Ta je nada, međutim, umrla u nedjelju popodne kad je na utakmici Cibalija - Dinamo u Vinkovcima sudac proglasio - kaznenim udarcem. Naravno da je bila 89. minuta utakmice, naravno da je rezultat bio 1-1 i naravno da bi bez izmišljenog kaznenog udarca Dinamo danas zaostajao za Rijekom teško dostižnih osam bodova. No, upravo zbog toga postoje Batinić i ostali batinići.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilo bi pretjerano tvrditi da su baš svi suci 1. HNL na Mamićevoj platnoj listi i da baš sve sporne i još mnogo sasvim nespornih situacija redovito presuđuju u Dinamovu korist zato jer za to dobivaju novac. Iako, ne treba zamjeriti onima koji tvrde da je tome upravo tako. Tom se dojmu već godinama uistinu teško othrvati.

Prije će, međutim, biti da je riječ o svojevrsnom godinama stvaranom i njegovanom instinktu koji ljude u crnom tjera da Dinamove utakmice sude tako kako sude. Znate ono, 'ako nisi siguran bolje presudi u korist jačega'. Ili 'zašto bih ja bio jedina budala koja će suditi kontra Dinama i Mamića'. Naročito kad u Mamićevu korist redovito (zasad) presuđuju i na redovitim sudovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Pa smo nakon godina takvog samodiscipliniranja i dresiranja dobili cijelu vojsku nogometnih sudaca koji kad god ne znaju što bi, sviraju za Dinamo. I uvjereni su da time rade pravu stvar jer sve drugo osim toga da se u Hrvatskoj nogometni prvak zove GNK Dinamo nije ni normalno ni prirodno.

Uzmimo, primjerice prvu reakciju nogometnosudačke vrhuške na jučerašnji skandal u Vinkovcima. Šef sudačke organizacije Ante Kulušić rekao je da je gledao utakmicu u društvu sudaca s kojima se nalazio na seminaru i oni su, pazi sad: "Uglavnom složni da je bio penal za Dinamo. Iako moram bolje pogledati snimku, način na koji je Soudani pao govori da je sudac bio u pravu. Ali napominjem da ne bih donosio zaključke prije nego proučim snimku”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bila je to, dakle, ta instinktivna, 'default' reakcija Kulušića i sudačke bratije po kojoj se svi slažu da je bio penal za Dinamo. Jer, kako bi, dovraga, drukčije uopće moglo i biti?!

No, malo kasnije je gostujući na televiziji taj isti Kulušić rekao: "Najprije ću kazati da je sudac gospodin Batinić sudio utakmicu vrlo dobro. Nažalost, u 89. minuti mu se dogodio previd. Svirao je kazneni udarac koji nije postojao i mislim da je svaki drugi komentar suvišan".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bodovi za Dinamo se upisuju na osnovu pogrešne procjene

Shvatili ste, vjerujem, o čemu se tu radi. Nepisano pravilo je da je sudac koji dosudi kazneni udarac (ili bilo što drugo) u korist Dinama uvijek u pravu i s time će se u prvi tren uvijek složiti i šef sudačke udruge i svi oni koji zajedno s njim gledaju utakmicu. I to je ona sudačka reakcija koja kroji nogometni rezultat. Kasnije analize najčešće pokazuju da je sudac pogriješio, ali Dinamovim "žrtvama" to više ništa ne znači.

Jer bodovi za Dinamo se uvijek upisuju na osnovu one prve, pogrešne procjene. Pa se vi onda, kako smo to nekad znali reći, "možete žaliti upravi vodovoda"...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo