UMRO LEON SPINKS: / Bio je čovjek koji je priredio najveću senzaciju u povijesti boksa

Image

Oni koji su ga poznavali, rekli su da je Spinks bio dobra duša, a obožavatelji boksa voljeli su ga jer je pokazivao svoju ljudskost, kako dobre, tako i loše strane.

7.2.2021.
10:55
VOYO logo

Zlatni olimpijski boksač i čovjek koji je priredio možda i najveću senzaciju u povijesti boksa Leon Spinks preminuo je jučer u Las Vegasu u 68. godini.

Spinks se godinama borio s rakom prostate, ali i drugim bolestima, izvještava Associated Press.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Legendarni borac glavni je lik možda i najvećeg iznenađenja u povijesti boksa. Jedan je od rijetkih ljudi koji je uspio pobijediti Muhammada Alija. Spinks je to učinio 1978. godine u borbi u kojoj je trebao biti teški autsajder, izdržao je 15 rundi s Alijem i na kraju pobijedio odlukom sudaca.

Nakon te borbe izrekao je poznatu rečenicu koja puno bolje zvuči na engleskom: „I'm not the greatest, I'm just the latest“, rekao je Spinks. Muhammad Ali mu se osvetio te iste 1978. godine, kad je pobijedio također odlukom sudaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobra duša i alkoholičar

Oni koji su ga poznavali, rekli su da je Spinks bio dobra duša, a obožavatelji boksa voljeli su ga jer je pokazivao svoju ljudskost, kako dobre, tako i loše strane. Spinks je imao problema s alkoholom, kombinacija teškog opijanja i udaraca u glavu ostavile su posljedice na njegovo zdravlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, potrošio je brzo svoju zaradu od boksa i srozao se dosta nisko, toliko da je čak morao nekad i čistiti svlačionice kako bi preživio, no život je doveo u red s vremenom.

Inače, Spinks je rođen u vrlo siromašnoj obitelji u Saint Louisu, a on i njegov brat Michael pronašli su izlazak iz siromaštva u boksu. Obojica su osvojili zlatne medalje na Olimpijskim igrama 1976. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U karijeri je imao 46 borbi, pobijedio je 26 puta, od toga 14 puta nokautom, 17 puta je izgubio, a tri puta je bilo neriješeno. Prestao se aktivno baviti boksom u 42. godini poslije borbe sa Fredom Houpeom 1995. godine.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo