NEVJEROJATNA PRIČA SVJETSKOG PRVAKA: / 'I danas 2020. žrtva sam rasizma. Znate li što mi se dogodilo nakon pobjede protiv Klička?'

Image
Foto: Profimedia

Zbog svog podrijetla doživio je niz neugodnosti u svojoj domovini

4.6.2020.
11:38
Profimedia
VOYO logo

Svjetski boksački prvak u teškoj kategoriji po WBC verziji Britanac TysonFury, čiji je nadimak Kralj Roma, izjavio je da je žrtva rasizma zbog svog podrijetla.

"Ja sam bijeli muškarac, ali i danas 2020. godine žrtva sam rasizma jer sam 'traveller', bijeli Rom", kazao je Fury u emisiji "Dobro jutro Britanija" na televizijskoj mreži ITV. Povod razgovoru bili su prosvjedi u SAD-u koji traju već danima nakon što je Afroamerikanac GeorgeFloyd umro zbog policijske brutalnosti prilikom privođenja u Minneapolisu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

Tyson Fury beats Deontay Wilder with a seventh-round TKO Deontay Wilder v Tyson Fury II, WBC heavyweight title, Boxing rematch, MGM Grand, Las Vegas, USA - 22 Feb 2020, Image: 500416448, License: Rights-managed, Restrictions: Editorial Use Only, Model Release: no, Credit line: Dave Shopland/BPI / Shutterstock Editorial / Profimedia

'Nitko ništa ne poduzima'

"I dan danas ćete na vratima pubova i restorana moći naići na natpis 'nije dozvoljen ulaz travellerima'. Još uvijek je prihvatljivo biti rasist prema Romima u Velikoj Britaniji i svijetu, i nitko ništa ne poduzima u vezi toga", rekao je Fury i dodao. "Nisu samo crnci žrtve rasizma. Također, svatko može biti rasist, bez obzira na boju kože ili podrijetlo".

Otkrio je kako njemu i njegovoj ženi Paris 2016. godine nije dozvoljen ulazak u jedan restoran u Velikoj Britaniji, i to nakon što je postao svjetski prvak u teškoj kategoriji svladavši Vladimira Klička: "Kazao sam joj kako sam ja svjetski prvak u teškoj kategoriji koji predstavlja ovu zemlju, a ne samo neki Rom. Ona mi je odgovorila da to nema veze jer sam 'traveller', a njima nije dozvoljen ulazak u restoran".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo