OSIGURALE MEDALJE /

MOO pojasnio zašto se sporne boksačice natječu na OI i poručio: 'One ostaju sve dok pobjeđuju'

Image
Foto: Profimedia

MOO je odbacio rezultate testova koje je obavila IBA kao proizvoljne i nelegitimne

5.8.2024.
15:19
Profimedia
VOYO logo

Dvije boksačice koje su u središtu rodnog spora na Olimpijskim igrama u Parizu ostat će u natjecanju sve dok budu pobjeđivale jer ispunjavaju sve kriterije prihvatljivosti, priopćio je u ponedjeljak Međunarodni olimpijski odbor (MOO).

Image
IZNENAĐENJE /

Biles ostala bez medalje u Parizu, Ukrajinac koji trenira i živi u Osijeku osvojio srebro

Image
IZNENAĐENJE /

Biles ostala bez medalje u Parizu, Ukrajinac koji trenira i živi u Osijeku osvojio srebro

Tajvanka Lin Yu-ting i Alžirka Imane Khelif dvije su boksačice kojima je bio zabranjen nastup na prošlogodišnjem svjetskom prvenstvu kad su DNK testovi pokazali prisustvo muškog (Y) kromosoma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međunarodna boksačka federacija (IBA) ih je suspendirala, međutim u Parizu su dobile dozvolu za natjecanje jer boksački program vodi Međunarodni olimpijski odbor nakon što je 2023. suspendirao IBA zbog pitanja upravljanja i financija. MOO je osporio metode koje koristi IBA potvrdivši ispravnost svojih propisa.

"Ove sportašice se natječu u seniorskim natjecanjima šest godina bez problema. Ove su se žene kvalificirale za ovo natjecanje, ostaju kvalificirane za ovo natjecanje i natječu se u ovom natjecanju," poručio je glasnogovornik MOO-a Mark Adams.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MOO je odbacio rezultate testova koje je obavila IBA kao proizvoljne i nelegitimne, rekavši da nema razloga za njihovo provođenje.

"Ne mogu vam reći jesu li bili vjerodostojni ili nevjerodostojni (genski testovi) jer izvor iz kojeg su došli nije bio vjerodostojan i osnova za testove nije bila vjerodostojna", rekao je Adams.

"Iz tog razloga nije bilo razmatranja jesu li točni ili ne jer nisu imali nikakvog utjecaja na podobnost boksanja ovdje," dodao je.

Obje boksačice su osigurale najmanje brončane medalje, Lin Yu-Ting u kategorije do 57 kg, a Khelif u kategoriji do 66kg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ovim Igrama MOO koristi pravila za boks koja su bila primijenjena na Olimpijskim igrama 2016. i 2020. i koja ne uključuju testiranje spola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo