MIRKO PRVI PUT OTKRIO CIJELU ISTINU O 'SLUČAJU DOPING': / 'Popušio sam foru. Pao mi je mrak na oči, sve mi se zgadilo'

Image
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Hrvatski MMA borac Mirko Filipović posljednjih je dana ponovno u središtu pažnje zbog objave da prekida mirovinu i vraća se u ring.

21.7.2016.
18:06
Dalibor Urukalovic/PIXSELL
VOYO logo

Filipović će nastupiti na turniru u Saitami koju organizira japanski Rizin, nasljednik legendarnog PRIDE-a. Cro Cop će se u rujnu boriti u preliminarnoj rundi, a potom eventualno 29. prosinca u četvrtfinalu, te 31. prosinca u polufinalu i finalu.

'Nikad se nisam dopingirao'

U povratku ga neće zaustaviti ni suspenzija Američke antidopinške agencije (USADA) koja ga je kaznila dvogodišnjom zabranom nastupa zbog korištenja nedopuštenog hormona rasta. Sankcija se, naime, odnosi samo na borbe u UFC-u, ali ne i u drugim organizacijama poput Rizina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PIXSELL, Marko Prpić
Image
Foto: PIXSELL, Marko Prpić

Mirko Filipović

"Izvagao sam sve i dvije stvari su presudile. Jedna je da se opet osjetim živim, da opet nastupim u toj legendarnoj Saitama Areni gdje se osjećam kao kod kuće, gdje me vežu najljepše uspomene moje sportske karijere i to je neprocjenjivo. Druga stvar je da na neki način ispravim sportsku nepravdu koju mi je nanijela USADA suspendiravši me ni krivog ni dužnog. Zdravog-pravog su me suspendirali", rekao je Mirko u razgovoru za RTL, a onda odlučio ispričati cijelu priču o kazni.

"Sada ću vam reći što se zapravo dogodilo, to još nikome nisam ispričao osim nekolicini najbližih prijatelja. Javno to još nisam rekao. Kao prvo, o dopingu nije bilo govora. Bio sam testiran pet ili šest puta. Nikad nisam koristio nikakav doping niti smatram da za to ima potreba. Doping se u borilačkom sportu ne reflektira na isti način kao u nekim drugim sportovima, poput dizanja utega ili trkačkih disciplina jer je ovdje potrebna vještina. Ako nemaš vještinu, ti si metla", dodao je Filipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nije bilo vremena za dopuštenje'

Do problema je došlo u trenutku kad je naš borac ozlijedio rame pripremajući se za borbu u UFC-u.

Image
Foto: Dalibor Urukalović / PIXSELL
Image
Foto: Dalibor Urukalović / PIXSELL

Mirko Filipović

"Liječnik je rekao da odmah prestanem s treninzima pa sam ih minimizirao, radio najviše koliko mi je to zdravlje dopuštalo. Zbog toga sam uzeo hormon rasta, što pravila USADA-e dopuštaju. Terapija je trajala 11 dana, doze su bile medicinske. To mi uopće nije pomoglo jer nisam stao s treninzima. Kao za vraga, iz Švicarske su nakon toga došli provjeriti moju krv i doping. Dao sam krv i urin, rekao što koristim. Znao sam da je hormon rasta zabranjen ako ih se pita, a ja ih nisam pitao za dopuštenje jer nije bilo vremena. To je lijek, to veze nema s dopingom - to ne poboljšava izvedbu, ne daje snagu, nego ubrzava iscjeljenje. Tek u većim količinama i u kombinaciji s drugim supstancama može biti dopinško sredstvo. Ja to nisam spominjao jer sam se prvo htio konzulirati s poslodavcem. Doktor mi je dao nalaz - u pravilima USADA-e stoji - ukoliko nema alternative, dopušteno je liječenje hormonom rasta, uz obavezno konzultaciju s njima. Nisam se konzultirao. Nazvao sam 'časnika za vezu' u UFC-u i rekao što se dogodilo. Rekao je da je sve u redu i da, iako sam trebao tražiti dopuštenje, neće biti problema", ispričao je Mirko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Iskoristili su me'

"Poslao sam mu svoj e-mail jer je on to tražio. Tu sam, kao najveći naivac, 'popušio foru'. Stigao je poziv iz USADA-e i rekli su mi da je moje priznanje korištenja dopinga hvalevrijedan potez. Ništa mi nije bilo jasno. Moj e-mail je proslijeđen USADA-i i oni su to iskoristili kao moje priznanje. Dali su mi dvije godine suspenzije jer sam 'bio fer'. Oni su to izrabili, trebalo im je jedno veliko ime da bi pokazali da oni drže kontrolu i tu su me iskoristili. Pao mi je mrak na oči sve mi se zgadilo. Rame je bilo bolno, upitna je njegova funkcija i sad još ovo - sve mi je prekipjelo, mama mi je plakala, ljudi su se naslađivali, stavljali ljagu na moju cijelu karijeru", zaključio je Filipović čiju cijelu priču možete pročitati OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo