KONTROVERZNO: / Krvnički se i do besvijesti mlate pred suprugama za 4000 kuna

'Ovo je sport u kojem rebra pucaju, ruke se lome, ramena se dislociraju, nosovi i jagodice pucaju, a očne šupljine se razbijaju'

10.7.2019.
9:11
Profimedia
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

“Bare Knuckle” je brutalna, krvoločna tučnjava u obliku boksa bez rukavica, samo s rukama, bez ikakvih zaštita osim bandaža na rukama, ali i tako sirov i “nepriznat sport” prema službenim borilačkim organizacijama, čini velike korake kako bi postao mainstream TV senzacija, iako se javnost pita treba li biti ovo zabranjeno? Jer, sve je kao u rimsko doba, davno kad su se ljudi doslovno borili golim rukama, gladijatori koji su uvijek bili u središtu zabave…

BORBA DESETLJEĆA: Otpušteni UFC borac debitirao u strašnom bare knuckle ratu; ‘gledali smo epsku borbu, krvavu kupku’

Moderni gladijatori

Arene su klicale samo najjačima, najnemilosrdnijima, poraženi su najčešće završavali mrtvi. “Bare Knuckle”, doduše, nije borba na život i smrt, ali u ovom “krvavom sportu” postoji i ta crta. Prema pisanju jednog od najčitanijih britanskih tabloida The Suna, "postoji brutalni svijet bare-knuckle boksa u kojem borci doslovno rastavljaju jedan drugoga za 500 funti po borbi pred svojim djevojkama i suprugama".

'Njihova pretučena lica krvare i sjaje od znoja'

"Njihova pretučena lica krvare i sjaje od znoja, a njihovi goli torzovi prekriveni su crvenim masnicama koje će uskoro postati modre, a na koje su sletjeli nasilni udarci. Gosti koji su bili u prvom redu s ulaznicama za 70 £ iznenada su poprskani krvlju dok je nastala na obrazu jednog borca otvorena rana. Daleko od toga da su svi bili užasnuti, ali prošle subote gošće u sportskoj areni u predgrađu Manchestera ostale su oduševljene borbama svojih 'boljih polovica'. Brutalno? Da... Uzbudljivo? Definitivno. Ovo je sport u kojem rebra pucaju, ruke se lome, ramena se dislociraju, nosevi i jagodice pucaju, a očne šupljine se razbijaju. Mladići se bore u brzoj i žestokoj borbi za od 500 (4108.24 kuna) do više od 5.000 funti (više od 41082.36 kuna)", stoji u pisanju britanskog tabloida...

Bare-knuckle nikada nije bio ilegalan u Velikoj Britaniji, ali...

Inače, bare-knuckle nikada nije bio ilegalan u Velikoj Britaniji, ističe The Sun, ali ga nije regulirao britanski boksački odbor za kontrolu (BBBC), pa je dosta kontroverzan "sport". Goli zglobovi prilikom borbi nisu dopušteni u Velikoj Britaniji, tako da borci omotavaju bandaže kao zaštitu od ozljeda. Pravila su slična boksu u rukavicama, jer su ugrizi, niski udarci, ispod struka, kao i laktovi - zabranjeni! Subotnjih devet borbi, krvavih i mahnitih, vodile su se tijekom tri dvominutne runde uz 20 sekundi odmora nakon knock-downa (u usporedbi s 10 sekundi u boksu u rukavicama). Publika, svi stariji od 18 godina, platili su od 35 do 70 funti za mjesta.

Mnogi se pitaju kako je krvavi sport došao do ove faze popularnosti?

“Uz internetski događaj koji se plaća po gledanju pokupi interes, mnogi se pitaju kako je krvavi sport došao do ove faze popularnosti”, stoji u pisanju britanskog medija.

Inače, prvi zabilježeni bare - knuckle meč dogodio se 1681. godine u Engleskoj, a James Figg je postao prvi šampion 110 godina kasnije. ‘Boks s golim rukama’ trajao je sve do 1867. kada su uvedena pravila ‘Marquess of Queensberry’. Novi propisi inzistirali su na rukavicama – ali kako bi zaštitili ruke, a ne lice…. Boks se razvio u prihvatljiv sport, postajući dio Olimpijskih igara 1900-ih. Bare - knuckle borbe postale su zaboravljena, neizgovorena strana sporta…. U Velikoj Britaniji tijekom 1970-ih nepopravljeni boks se ponovno pokupio.

Zloglasni likovi podzemlja borili se golim rukama

Zloglasni likovi podzemlja kao što su Lenny McClean i Roy Shaw borili su se golim rukama jer im je zbog svoje kriminalne prošlosti zabranjen bio profesionalni boks. Irski su putnici često bili skloni golim bokovima, ilegalnim borbama, kao što je i naglašeno u filmu Snatch iz 2000., u kojem glumi Brad Pitt.

Povijest bare - knucklea

“Bare Knuckle” je, u stvari, inačica boksa koja postoji još od daleke 1719. godine. Prvi “Bare Knuckle” šampion bio je spomenuti James Figg koji je tu titulu osvojio davne 1719. godine. Rekord za borbu najdužeg trajanja drže James Kelly i Jonathan Smith koji su se 1855. godine borili čak šest sati i 15 minuta, a borba je završena kada se Smith predao nakon 17 rundi. Zamislite koliko su dobro ova dva spomenuta dvojca bila pripremljena ako su se tako dugo borili. Borac s najdužom profesionalnom karijerom je Jem Mace koji se borio više od 35 godina, a zadnju borbu odradio je 1909. kada je imao 79 godina. Da, dobro ste pročitali, 79 godina.

"To što je posljednji službeni bare -knuckle meč", kako su britanski mediji pisali prije, "bio 1897. godine, što ne znači da je ovaj 'sport' tada zauvijek izumro". Ili, da budemo jasniji, to ne znači da prava, izvorna ideja o boksu bez rukavica pada u zaborav jednom za svagda. Još uvijek postoji Svjetska boksačka bare knucke asocijacija. Imaju svoj web site i sve ostalo, što je dokaz da su itekako legalni, iako tako kontroverzni i nepriznati.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Izdvojeno

Regionalni portali