BRAVO DEČKI! / Javili su nam se kreatori velikog uspjeha za hrvatski sport: 'Izborili smo OI i to je najbitnije. Protiv Ukrajinca je ponestalo snage, a njemu je snaga jedina taktika. Sad znam...'

Image
Foto: Ivica Galović/PIXSELL

Pero i Gabrijel Veočić podijelili su za Net.hr dojmove uspjeha na EI u Krakowu i otkrili što se dogodilo u finalu, te što je nedostajalo za zlato

2.7.2023.
10:02
Ivica Galović/PIXSELL
VOYO logo

Najbolji hrvatski amaterski boksač Gabrijel Veočić zadovoljan je ostvarenim. Iako je izgubio finale na Europskim igrama u Krakowu u kategoriji do 80 kg što je, u biti, neslužbeno prvenstvo Europe u boksu i kvalifikacije za OI, od dominantnog Oleksandra Hižnjaka, osvojio je srebro i ono najvažnije - izborio nastup na OI u Parizu 2024.

Image
NEMA VEZE GABI, GLAVU GORE! /

Gabrijel Veočić ostao bez zlata na EI: Na put mu stao nepobjedivi Ukrajinac i slavio prekidom

Image
NEMA VEZE GABI, GLAVU GORE! /

Gabrijel Veočić ostao bez zlata na EI: Na put mu stao nepobjedivi Ukrajinac i slavio prekidom

"Da, to je bio osnovni i prvi plan - izboriti vizu za Olimpijske igre", kazat će 22-godišnji Brođanin Gabrijel Veočić koji nam se, zajedno s ocem i trenerom Perom Veočićem, sinoć javio iz Krakowa i rezimirao dojmove i finale...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iskusnom snažnom Ukrajincu, koji stilom lomi suparnike, bivšem europskom (2019.) i svjetskom prvaku (2019.) u srednjoj kategoriji (do 75 kg) te aktualnom olimpijskom doprvaku iz Tokija (2021.), ovo je drugo zlato na Europskim igrama. Prvo je Hižnjak osvojio prije četiri godine u Minsku, kad se još borio u srednjoj kategoriji.

"Nema neke prevelike tuge. Ispunili smo prvotni cilj, plan, a uz to i osvojili srebro. Došli smo po vizu za Olimpijske igre, a pretvorilo se sve u nešto lijepo, neku lijepu priču. Zadovoljan sam nastupom. Naravno, uvijek postoji žal za zlatom, ali zadovoljan sam sa srebrom u svakom slučaju", govori nam Gabrijel i nastavlja:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče meča, sama činjenica da je Oleksandr Hižnjak svjetski i europski prvak, tj olimpijski viceprvak, dovoljno govori o kvaliteti i renomeu boksača. Njegov stil i boks je tempo na koji se naviknuo i kojim ostvaruje pobjede. Moram definitivno poraditi na taktici, sad znam što me čeka. Tata i ja smo složili taktiku, sve je išlo po planu, ali kad je ponestalo snage, taj plan je pao u vodu. Trebam popraviti snagu i trebalo bi biti sve OK. Hižnjak ima samo jednu taktiku, a to je snaga, a koja je usko vezana za izdržljivost. Iako sam boksao i s jačim suparnicima od njega, nitko nije imao tempo kao on. To nam je malo otežalo plan u finalu. "

Image
Foto: Privatna arhiva

Pero Veočić radio je u Hrvatskoj vojsci više od 27 godina, a Gabrijel je u pričuvnom sastavu. Obitelj Veočić je prava sportska hrvatska obitelj.

Pokušao je hrvatski boksač i izmicanjem i kretanjem po ringu, ulazio je i u izmjene udaraca, ali je Hižnjak u svojim napadima bio vrlo brz i precizan. No, olimpijska viza je u džepu i Gabi je olimpijac Hrvatske, pa nije sve tako sivo...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ma to je najbitnije, a sad ću se prije svega dobro odmoriti. U mjesec i pol dana imao sam devet mečeva. Svaki od njih je bio zahtjevan. Uz to, 4 su odrađena na SP-u i sad pet na EI", završio je Gabrijel Veočić.

Nakon Gabrijela Veočića, telefon u ruke uzeo je Pero Veočić...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Htjeli smo ga zaustaviti s aperkatima po tijelu, ali to nam nije dalo rezultata. Nešto je malo bio stao, ali onda je nagazio još više. Onda smo promijenili taktiku, ali nismo mu time napravili nikakvu štetu."

Dvanaest napornih i stresnih dana je iza Veočića...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hižnjak je prvo bio 85, Gruzijac na 86, znači došli su u Krakow sa preko 80 kg. Iz te kategorije boksača došli su u kategoriju do 80 kg, koja je bila na turniru. Znači, prvaci su išli u olimpijsku kategoriju do 80. Stoga, turnir je bio zahtjevan za svakog boksača i trenera, ne samo za nas. Srebro je zato veliki rezultat. Gabrijel je dobio 4 meča na turniru, peti nažalost izgubio. Imali smo nastup na SP-u u Uzbekistanu prije mjesec i pol dana, malo više, ali smo održali visoku Gabrijevu razinu forme i pripremali se za ovo".

Forma Gabrijela Veočića na EI vrhunac je imala u polufinalnoj borbi protiv Azerbejdžanca Murata Allahverdyjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tad je bio najbolji., u tom meču je bio najbolji. Ali, svi ostali su isto kvalitetni boksači, predstavnici svojih država. Je, bilo je stresno, pogotovo za medalju", zaključio je Pero Veočić.

Bez obzira na poraz u finalu, Gabrijel Veočić je na ovim Europskim igrama pokazao kako se od njega mogu očekivati velike stvari na najvišoj amaterskoj sceni, pokazao je i ispunio svoj potencijal, te ostvario najbolji rezultat hrvatskih boksača na ovom natjecanju, postavši prvi koji je došao do borbe za zlato.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo