SPORTAŠI PROTIV PRAVILA / Kanađani tvrde da je sanjkaš sam kriv

Image

Iako su krivnju svalili na mladog Gruzijca, Kanađani su ipak objavili da će prilagoditi najopasniju stazu na svijetu te će je politi kemikalijama za usporavanje.

13.2.2010.
10:35
VOYO logo

VANCOUVER - Kanadska policija je objavila da je mladi Gruzijski sanjkaš Nodar Kumaritašvili sam skrivio nesreću na treningu u kojoj je poginuo.

"Izašao je prekasno iz zavoja 15 i nije se uspio ispraviti zbog čega je izletio sa staze", stoji u zajedničkom priopćenju policije, istražnog suca i Međunarodne sanjkaške federacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč tome, organizatori su već najavili da će modificirati stazu koja se smatra najopasnijom na svijetu. Organizatori će podignuti dodatni zaštitni zid na izlazu iz zavoja broj 16, koji je bio koban za Gruzijca. Također, staza će se bitno usporiti dodavanjem posebnih kemikalija u led, budući da su brzine na sanjkaškim treninzima dosezale i 155 kilometara na sat.

Iako organizatori tvrde da je staza Whistler sigurna, te da je Kumatišvili poginuo zbog vlastite pogreške, američki vozač boba Steven Holcomb tvrdi da su za Gruzijčevu smrt kriva "glupa pravila".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na Olimpijskim igrama u Vancouveru pravila su da bob-stazu sportaši u bobu, sanjkanju i skeletonu mogu iskušati samo jednom ili dvaput. To je užasno glupo pravilo i bilo je očekivati da će se nesreća dogoditi nekom iz egzotičnih zemalja koji s minumom iskustva prvi puta dođu na najbržu stazu svijeta. A pritom da ograničenja ne vrijede za Kanađane koji su se Whistlerom spustili valjda tisuću puta. Stoga se tragedija mogla izbjeći", kazao je Holcomb.

Gruzija je pak objavila odluku da će njezini sportaši ostati na Zimskim olimpijskim igrama u Vancouveru unatoč tragičnje smrti sanjkaša Nodara Kumaritašvilija, a natjecanja u sanjkanju će ipak biti održana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su prvotne vijesti govorile o povlačenju Gruzije s Igara, sedam gruzijskih sportaša ipak će natjecati.

"Gruzijski predsjednik Mihail Sakašvili je kao i cijeli gruzijski narod u velikoj tuzi, ali ćemo ostati na Igrama. Naši sportaši će nositi nositi crni flor, a on će biti i na našoj zastavi", izjavio je ministar sporta i kulture Nikolos Rurua.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gruzija je sličnu situaciju imala i prije početka Ljetnih Igara u Pekingu 2008. kada je zbog ratne situacije u Južnoj Osetiji i neprijateljstva s Rusijom također razmišljala o povlačenju sportaša s Igara.

Na svečanosti otvaranja održana je minuta šutnje u počast Kumaritišvilija, crni flor su nosili svi uglednici na svečanosti, a kanadska zastava bila je spuštena na pola koplja. U olimpijskim selima u Vancouveru i Whistleru sportaši nose cvijeće i svijeće na posebno mjesta s fotografijom nesretnog Gruzijca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo