Kamo ide gradski novac? Dinamu opet milijuni, Medveščaku tek mrvice

Dinamo će od ZŠS-a za 2013. godinu dobiti čak 11,2 milijuna kuna, dok će hokejašima Medveščaka pripasti tek 505.000 kuna.

21.12.2012.
12:27
VOYO logo

Zagrebački športski savez predstavio je 'Plan sredstava za sufinanciranje programa javnih potreba u športu grada Zagreba za 2013. godinu'. Ništa novog, uvijek se ponavlja ista priča. Od kolača vrijednog 142,6 milijuna kuna najviše će, naravno, dobiti Dinamo. Čak 11,2 milijuna kuna. Dobro su prošli i rukometaši CO Zagreba, njima će na račun kapnuti 6,2 milijuna, košarkašima Cibone je pripalo 4,2 milijuna, dok će tri milijuna stići vaterpolistima Mladosti. Odbojkaškim imenjacima i imenjakinjama pripao je okrugli milijun.

Zavidne svote dobili su i 'utopljenici' - NK Zagreb (1.450.000 kuna), kao i posrnuli košarkaški imenjak (KK Zagreb) kojem je pripala gotovo identična svota. I što je tu čudno? Pa, primjerice da su zanimljivi kriteriji. To će reći i direktor Cedevite, Krešimir Novosel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Još nemamo ništa službeno, ali čuo sam da bi trebali dobiti 1.653.580 kuna. To je nekih pola milijuna kuna više nego lani, tako da trebamo biti zadovoljni. Samo...", rekao je sin našeg proslavljenog trenera Mirka Novosela i dodao: "Sve je to pitanje kriterija. Oni nisu jasno postavljeni. Da oni postoje, onda ne bi svake godine imali ista pitanja, pričali tko je zakinut, a tko nije. Znalo bi se tko, kako i zašto. Ovako je to apsurdno."

Primjerice, Cibona jest državni prvak i dobila je 2,5 milijuna kuna više od Cedevite, ali igra u nižem europskom natjecanju, a gotovo identični iznos kao Cedevita dobili su u KK Zagreb, a Mravi nastupaju samo u domaćem prvenstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isto tako možemo povlačiti paralele i s vaterpolom. Mladost je treći klub u državi, ne nastupa u europskim kupovima, a njima će pripasti tri milijuna. Što je šest puta više nego što će dobiti hokejaši Medveščaka.

I tu dolazimo do vječnog pitanja financiranja našeg sporta. Mnogi klubovi još 'žive' u socijalizmu i očekuju da će njima novac stići jer 'tako treba biti'. Njihov proizvod ne zanima sponzore, klupski marketing ne postoji i na tribine mogu privući rodbinu, prijatelje, klupski pomladak i par fanatika. Kad bi im uskratili gradski novac, propali bi iste sekunde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No u Medveščaku se ne ljute jer će im na račun kapnuti samo 505.395 kuna. Oni taj iznos će zaraditi prodajom ulaznica na samo jednoj utakmici u Areni Zagreb.

"Znam da neki ne mogu na tržištu funkcionirati, tako da je i bolje da oni dobiju novac kako bi mogli normalno poslovati. Nama Grad pomaže oko financiranja termina u Domu sportova i Areni, te iskreno ne mislim tražiti gradski novac. Jedino ukoliko se dogodi da drugačije ne mogu spasiti klub. Nije nam lako, ali mi mislimo živjeti od sredstava koje nađemo na tržištu, od sponzora i naših vjernih navijača", poručio je predsjednik Medveščaka Damir Gojanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NK Dinamo - 11,2 milijuna kuna RK CO Zagreb - 6,2 milijuna kuna KK Cibona - 4,2 milijuna kuna HAVK Mladost - 3 milijuna kuna KK Cedevita - 1,6 milijuna kuna NK Zagreb - 1,45 milijuna kuna KK Zagreb - 1,4 milijuna kuna OK Mladost - 1 milijun kuna KHL Medveščak - 0,5 milijuna kuna

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo