Razgovarali smo sa svjetskim prvakom / Ivan Kvesić nakon osvojenog zlata: 'Djeluje mi nestvarno kad za sebe kažem da sam prvak svijeta'

Image
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Kvesić u poluteškoj kategoriji ima europsko srebro, a sljedeći mu je cilj osvojiti i olimpijsko zlato

14.11.2018.
12:45
Josip Regovic/PIXSELL
VOYO logo

Ako su Hrvati u nečemu dobri, onda je to zasigurno sport. Godinama već igramo na vrhunskoj razini nogomet i rukomet, košarka malo šteka, no zato smo u vaterpolu na vrhu svijeta. 

Možemo se pohvaliti i odličjima u atletici, tenisu i skijanju, ali rijetki će se Hrvatsku opisati kao svjetsku velesilu u karateu. Dvadesetdvogodišnji Ivan Kvesić pokazao je da hrvatski sportaši bez problema mogu postati najbolji na svijetu i u toj japanskoj borilačkoj vještini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svjestan sam činjenice da sam ostao svjetski prvak, ali ne i težine koju ta titula ima sama po sebi. Djeluje mi nestvarno i danas kada kažem za sebe da sam prvak svijeta", prepričao je svoje prve dojmove nakon osvojenog zlata.

Ivan je rođen i odrastao u Širokom Brijegu, a karate je zavolio jer je njegov brat počeo trenirati pa mu se pridružio. Inače, Anđelo Kvesić osvojio je broncu na Svjetskom prvenstvu 2016. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aktualni svjetski prvak u karateu u poluteškoj kategoriji ima i europsko srebro, a sljedeći mu je cilj osvojiti i olimpijsko. Priliku za to imat će u Tokiju za dvije godine, za što se tek mora kvalificirati.

"Neće biti previše prostora za neke posebne pripreme. Kvalifikacijski ciklus traje do petog mjeseca 2020. Imamo jako puno kvalifikacijskih natjecanja te se traži od sportaša da su cijelo vrijeme na jako visokoj razini", rekao je Kvesić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velik uspjeh ne bi ostvario bez velike predanosti, odricanja, ali i bez dobrih uvjeta za trening u svom Karate klubu Hercegovina, u kojem trenira dva puta dnevno. No, uvijek postoji prostor za napredak.

"U klubu imamo jako dobre uvjete, ali naravno da tu ima i prostora za napredak. Ostvariti neku suradnju s velikim karate silama, odlaziti kod njih na sparinge, omogućiti sportašima sve preduvjete koji se moraju zadovoljiti da bi se ostvarili vrhunski rezultati. Neki od njih su prehrana, oprema, odlazak na natjecanja, medicinska njega i psihološka pomoć", kaže svjetski prvak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivan je upisao studij fizioterapije na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu. Ipak, zbog karatea je bio primoran zamrznuti godinu. "Fakultet i sport mogu se uskladiti, no ne možeš biti na vrhunskoj razini u oba polja", rekao je.

Rijetki znaju da je Hrvatska treći put u svojoj povijesti dobila svjetskog prvaka u karateu. Prvo zlato osvojio je Junior Lefevre 2000. u Munchenu, dok je Danil Domdjoni isto ponovio u Tokiju 2008. godine. Kvesić je pošao njihovim stopama, a motiv je pronašao jedino u želji da bude najbolji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nikad me nisu posebno motivirale neke druge osobe, koliko činjenica da želim postati najbolji. Na takav sportski stav najviše su utjecali odgoj i vjera ljudi kojima si okružen da možeš napraviti velike stvari", zaključio je razgovor.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo