BRATSTVO I JEDINSTVO / Hrvatska, Srbija i BiH domaćini Eura 2020.?

Image
Foto: PIXSELL

Ideja bi se mnogima prije samo nekoliko godina činila kao znanstvena fantastika, ali čelnici triju nogometnih saveza nemaju ništa protiv. Pitanje je samo bi li ih podržala i politika.

5.7.2010.
14:59
PIXSELL
VOYO logo

Deutsche Welle (DW) u ponedjeljak kao svoju priču dana donosi vijest o potencijalno revolucionarnom zajedničkom projektu Hrvatske, BiH i Srbije - organizaciji Europskog nogometnog prvenstva 2020. godine.

Čelnici nogometnih saveza triju država, koje su prošlog desetljeća bile uvučene u međusobne ratne sukobe, redom podržavaju ovu ideju, samo je pitanje koliku su (novčanu) podršku spremne dati političke elite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Nogometnog saveza Srbije Tomislav Karadžić u izjavi za DW podsjeća da veliki broj članica UEFA-e živi i radi na ovim prostorima. "Zato bi bila kvalitetna i izuzetno dobra odluka UEFA-e ako se opredijeli za jedno takvo natjecanje. Što se tiče Nogometnog saveza Srbije, mi takvu ideju podržavamo".

Bili bismo najozbiljniji kandidati

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karadžićev kolega iz Nogometnog saveza BiH Sulejman Čolaković također je oduševljen i ističe kako bi EURO na nekad ratnom području donio i dodatnu poruku, a to je da sport veže i zbližava ljude. "Ako FIFA i UEFA budu htjeli prepoznati ovu našu sportsku i političku zbilju i ružnu nedavnu prošlost, mislim da bismo mi bili najozbiljniji kandidati za domaćine prvenstva", uvjeren je Čolaković.

Ni glavni tajnik HNS-a Zorislav Srebrić nema ništa protiv, jedino smatra da bi za organizaciju jedne tako velike manifestacije svakako trebala velika logistička potpora vlada u svakoj od tri države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jasno je da bi za ovakvu sportsku manifestaciju bilo potrebno zasukati rukave i otvoriti blagajne. Hrvatska bi, najvjerojatnije, mogla ponuditi stadione u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, ali bi u renoviranja trebalo uložiti velika financijska sredstva", kaže Srebrić i dodaje da se svim dosadašnjim organizatorima domaćinstvo itekako isplatilo, i kada je riječ o obnovi ili izgradnji novih stadiona, i kada je riječ o čistom novcu.

UEFA odluku donosi 2014.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premda zasad nitko nije službeno podnio kandidaturu, među zainteresiranima za domaćinstvo se spominju Bugarska i Rumunjska, Češka i Slovačka, Rusija te zajednički Irska, Škotska i Wales.

UEFA bi odluku o domaćinu trebala donijeti u proljeće 2014. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo