NEISPRAVNI ZRAČNI JASTUCI / Globalna frka: Saznajte je li vaš automobil pogođen!

Image

U automobilskoj industriji snažno je odjeknula vijest o povlačenju čak 3,4 milijuna vozila japanskih proizvođača. U Toyoti Hrvatska tvrde da je ta brojka puno manja, no potvrdili su da će nekih 500-tinjak njihovih vozila u Hrvatskoj morati na provjeru ispravnosti rada zračnog jastuka suvozača.

11.4.2013.
11:56
VOYO logo

Veliki broj modela marki Toyota, Nissan, Honda i Mazda bit će povučeno u svijetu zbog potencijalno neispravnog suvazačkog zračnog jastuka.

Postoji mogućnost da se zračni jastuk u tim vozilima, proizvedenim između 2000. i 2004., ne bi pravilno aktivirao zbog moguće greške na razini sustava napuhavanja, objasnilo je japansko ministarstvo prometa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su prve informacije govorile o povlačenju čak 3,4 milijuna vozila, a japansko ministarstvo prometa je reklo da je riječ o 2,92 milijuna spornih automobila, iz Toyote Hrvatska su nam rekli da je riječ o 'samo' 1,7 milijuna vozila, od kojih polovica (nekih 950.000) otpada na Toyotine modele.

Prema u ovom trenutku dostupnim informacijama, ako govorimo o tržištu Republike Hrvatske, radi se o modelima YARIS, COROLLA, AVENSIS proizvedenima u razdoblju od studenog 2000. do ožujka 2004. u procijenjenom broju od petstotinjak vozila, potvrdili su iz Toyote.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Matija Begić

Vlasnici tih modela u Hrvatskoj će dobiti poziv od Toyote Hrvatska da dođu u ovlaštene  servise kako bi se obavila potrebna provjera i proveli eventualni zahvati zamjene ukoliko je to potrebno.

"Napominjemo kako nema opasnosti da se zračni jastuk suvozača bezrazložno aktivira, dok istodobno, u slučaju sudara, neće zakazati. Radi se o mogućnosti da se zračni jastuk suvozača u slučaju sudara napuše pod prevelikim pritiskom", naglasili su iz Toyote.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Što se tiče drugih proizvođača u Hrvatskoj koji su zahvaćeni ovim globalnim problemom, a to su Nissan i Honda, konkretnih informacija o pogođenim modelima zasad nema. u Hondi smatraju da se radi o neznatnom broju vozila, možda njih 15-ak, dok iz Nissana još nije stigao odgovor

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo