FRANCUSKA U POLUFINALU: /

Golijada na Stade de Franceu, domaćin u transu zabio pet golova, Island uzvratio dvaput

Image

Francuska je na uvjerljiv način izborila polufinale Eura i dvoboj s Njemačkom, na Stade de Franceu domaćin je slavio protiv Islanda s 5:2.

3.7.2016.
19:45
VOYO logo

Francuska je prvi put u polufinalu Eura nakon 2000. godine, kad je u finalu bila bolja od Italije. Senzacionalan put Islanda u njihovom debitantskom nastupu na EURO-u završio je u četvrtfinalu, a Francuzi nastavljaju prema svom cilju: još jednom europskom trijumfu na domaćem terenu. U polufinalu ih čeka aktualni svjetski prvak, Njemačka, a taj je dvoboja na rasporedu u četvrtak, 7. srpnja (21 sati), na stadionu Velodrome u Marseilleu. U drugom polufinalu igraju Wales i Portugal, dan ranije, u Lyonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prvih 20 minuta dva pogotka

Francuska je povela u 12. minuti, kad je Matuidi uspio prebaciti islandske obrambene igrače i idealno poslužiti Oliviera Girouda koji je s 10-ak metara poslao loptu kroz noge Hannesa Halldorssona. Islandski vratar je u 20. minuti ponovno svladan. Antoine Griezmann je izveo udarac iz kuta, a Paul Pogba nadvisio svog čuvara te preciznim udarcem glavom s pet metara pogodio za 2-0.

Francuzi su se potom primirili, a onda Islanđane dotukli u posljednje dvije minute prvog poluvremena. Za 3-0 je u 43. minuti s ruba kaznenog prostora ljevicom pogodio Dimitri Payet, nakon što mu je Griezmann namjestio loptu na udarac. Samo dvije minute poslije, dvostruki asistent Griezmann postigao je svoj četvrti pogodak na EP-u. Pogba je iz svoje polovice poslao loptu, a brzonogi Griezmann pobjegao islandskoj obrani te hladnokrvno prebacio istrčalog Halldorssona koji je zaustavio tek jedan od pet udaraca Francuza u okvir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Island uzvratio u 56. minuti

Islanđani su razveselili svoje navijače u 56. minuti, kad je dobro ubacivanje Gylfija Sigurdssona spretnom reakcijom u pogodak pretvorio Sigthorsson. No, već tri minute poslije Francuzi su opet imali četiri pogotka prednosti. Payet je ubacio u kazneni prostor, islandski vratar nepotrebno je izletio pa je olakšao posao Giroudu koji je glavom postigao svoj drugi pogodak na utakmici, a treći na prvenstvu.

Tek što je u 83. minuti u igru ušao legendarni islandski napadač Eidur Gudjohnsen, Islanđani su stigli do svog drugog pogotka. S lijeve strane je ubacio Skulason, a precizan glavom bio Bjarnason, strijelac prvog, a pokazalo se i posljednjeg islandskog pogotka na ovom Europskom prvenstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuska - Island 5:2

Stade de France; gledatelja: 77.000; sudac: Bjorn Kuipers

Francuska (4-2-3-1): Lloris - Sagna, Umtiti, Koscielny (od 72. Mangala), Evra - Pogba, Matuidi - Payet (od 80. Coman), Griezmann, Sissoko - Giroud (od 70. Gignac)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Island (4-4-2): Halldorson - Saevarsson, Arnason (od 46. Ingason), R. Sigurdsson, Skulasson - Gudmundsson, A. Gunnarsson, G. Sigurdsson, Bjarnason - Sigthorrson (od 83. Gudjohnssen), Bödvarsson (od 46. Finnbogason)

Strijelci: 1:0 Giroud (12.), 2:0 Pogba (20.), 3:0 Payet (43.), 4:0 Griezmann (45.), 4:1 Sightorsson (56.), 5:1 Giroud (59.), 5:2 Bjarnasson (84.)


Kraj utakmice

90' - Gotova je najefikasnija utakmica Eura, domaćin je uvjerljivo prošao u polufinale gdje ga čeka Njemačka!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

84' - GOOOL! Island je zabio i drugi gol na utakmici, strijelac je Bjarnasson za 5:2.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

83' - Na terenu je islandska legenda, Eidur Gudjohnssen, ušao je umjesto strijelca Sightorssona

80' - Izašao je Payet, ušao Coman

72' - Iz igre je izašao Koscielny, ušao Mangala.

63' - Okušao se Ingason glavom, vrhunski je reagirao Lloris.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

60'- Odmah je Deschamps zamijenio Girouda, uveo Gignaka, što se baš i nije svidjelo dvostrukom strijelcu ove večeri

59'- GOOOL! Brzo su uzvratili Francuzi, glavom je nakon slobodnog udarca i nabacivanja pogodio Giroud. Njegov drugi gol na utakmici! 5:1 za domaćine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

56' GOOOL! Sightorrson! Sjajno je iskoristio ubacivanje Gylfija Sigurdssona s desne strane. Island je smanjio na 4:1.

46' - Počelo je 2. poluvrijeme, dvije izmjene u momčadi Islanda, ušli su Ingason i Finbogasson, izašli Arnason i Bodvarsson.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kraj 1. poluvremena

Tekst se nastavlja ispod oglasa

45' - GOOOOL! Griezmann! Lijepim lobom svladao je Halldorsona i zabio svoj četvrti gol na utakmici.

43'- GOOOOL! Dimitri Payet! Pogodio je s ruba 16-erca. To je njegov treći pogodak u pet utakmica. Toliko ih imaju Griezman, Bale i Morata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

36' - Sjajno je Payet odigrao povratnu loptu za Matuidija koji je iz zaleta bio jako, jako neprecizan

30' - Tempo utakmice je malo pao nakon uraganskog početka domaćina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

25' - Velika prilika za Island, Bödvarsson je prebacio francuska vrata iz idealne pozicije

20' - GOOOL! 2:0! Paul Pogba! Njegov prvi pogodak za Francusku od listopada 2014.

http://dai.ly/x4jj54f

12' - GOOOL! 1:0 za Francusku! Matuidi je proigrao Girouda koji je izbjegao zaleđe i s lijeve strane iskosa zatresao islandsku mrežu!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

6' - Sissoko za Payeta, šutirao je Bilićev igrač, ali je Halldorson obranio njegov ne baš dobar udarac

5' - Gudmunsson je ubacio za Sightorssona, ali ne baš precizno pa je lopta otišla u gol-aut

1' - Počela je utakmica čiji će pobjednik igrati protiv Njemačke u polufinalu.

20:45 - Sve je spremno za početak utakmice na kojoj će suditi Nizozemac Bjorn Kuipers.

20:15 - A ovo su supruge i djevojke francuskih igrača koji će im biti podrška na St. Denisu

20:00 - Objavljeni su sastavi obje momčadi. Lars Lagerbäck i petu utakmicu ne mijenja sastav, što se dogodilo po prvi put u povijesti Eura. Za francusku će debitirati Samuel Umtiti, novi igrač Barcelone.

Najava

Francuzi vjeruju da i treći put mogu osvojiti Euro, po drugi put nakon domaćinstva 1984. godine, no za plasman među najbolje četiri momčadi morat će izbaciti momčad koja je, uz Wales, apsolutni hit prvenstva.

Hit Eura

Do četvrtfinala momčad Didiera Deschampsa nije briljirala, pogotovo su im lošija bila prva poluvremena.

Stoga maksimalni respekt ide Islanđanima, najvećem iznenađenju Eura, momčadi koja je u svakoj od prethodne četiri utakmice zabila barem jedan gol.

"Trikolori" su uspjeli preokrenuti dvoboj protiv Irske koja je vodila od 2. minute, ali je u nastavku proradio napadač Antoine Griezmann s dva pogotka u samo četiri minute.

Englezi kao opomena

S druge strane, Island igra kao u transu, s odličnim taktičarom na klupi Larsom Lagerbäckom koji je izvođenje prekida s ovom momčadi doveo gotovo do savršenstva.

Engleski mediji "pokopali" su svoju reprezentaciju nakon ispadanja od Islanda, Francuzi bi mogli, kao dio motivacije samo pogledati naslovnice novina s Otoka. U slučaju ispadanja, čeka ih isto. Očekivanja su velika, euforija je ponijela domaćina, čak je i ugledni L'Equipe najavio Francusku u polufinalu s Njemačkom...

Francuski izbornik Didier Deschamps s puno poštovanja govori o svojim današnjim suparnicima.

"Island nije slučajno u četvrtfinalu. Za njih je izvođenje auta poput slobodnog udarca, ali i u otvorenoj igri znaju igrati po tlu. Snažni su igrači, ali i tehnički sjajno potkovani, prije svih Gudmundsson, Bjanrason i Sigurdsson", izjavio je Deschamps koji večeras neće moći računati na Ramija i Kantea zbog žutih kartona.

U 11 utakmica Island nije nikad pobijedio Francuze

Francuska je dosad igrala 11 puta s Islandom i nikad nije izgubila, uz čak osam pobjeda i tri remija.

Bez obzira na tu negativnu tradiciju, Islanđani imaju svoju računicu.

"Teško je reći je li ovo najveća utakmica u kojoj sam bio uključen, na velikom turniru svaka sljedeća je najvažnija. Francuzi igraju napadački, a to nama otvara neke prilike. Teško im je pronaći slabe strane. Važno je vidjeti što možemo napraviti s loptom, kada Francuzi ne budu imali posjed. Tu smo bili dobro protiv Engleza, sad želimo odraditi još bolji posao protiv Francuske", kazao je islandski izbornik, Šveđanin Lars Lagerbäck.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo