VELIKA IZLOŽBA / FOTO Bili smo 'iza kulisa' nadolazeće izložbe slikarskog velikana Ede Murtića: 'Bio je umjetnik kojeg smo svi s poštovanjem slušali'

Izložbom je prikazano djelovanje Fondacije Murtić, koja čuva njegovu ostavštinu

23.11.2021.
9:50
VOYO logo

Muzej za umjetnost i obrt u organizaciji s Fondacijom Murtić otvara izložbu grafika jednog od velikana hrvatske umjetnosti Ede Murtića. Bit će to zadnja izložba u starom ruhu Muzeja neposredno prije njegova zatvaranja zbog obnove. U četvrtak se otvara za javnost.

Zadnji komadi umjetnina postavljaju se na zidove uoči početka izložbe, ujedno završnice obilježavanja stote obljetnice rođenja velikana hrvatskog slikarstva, Ede Murtića.

“Mi smo izložbu odvojili u dva djela, prvi je Projekt Murtić u Sarajevu 2008. godine što nas nekako uvodi u cijelu priču aktivnosti Fondacije do danas. Zatim imamo panoe koji prezentiraju raznolikost djelatnosti od izlagačke do restauratorske, obnova mozaika u riječkoj pošti, kazao je  Ranko Murtić, direktor Fondacije Murtić.

Izložbom je prikazano djelovanje Fondacije Murtić, koja čuva njegovu ostavštinu. Nova serija grafika izrađena je prema njegovim originalnim predlošcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Muzej za umjetnost i obrt otvara izložbu velikana hrvatske umjetnosti Ede Murtića: ‘Umjetnik kojeg smo svi s poštovanjem slušali’

Image

Muzej za umjetnost i obrt otvara izložbu velikana hrvatske umjetnosti Ede Murtića: ‘Umjetnik kojeg smo svi s poštovanjem slušali’


“Drugi dio prostora gdje prezentiramo novu grafičku mapu 20 motiva iz originalnih gvaševa očevog ciklusa Nove apstrakcije. Ove su grafike i tehnike za sad još neviđene u monumentalnom formatu”, kazao je Murtić.

Ovo je zadnja izložba u starom ruhu zgrade Muzeja za umjetnost i obrt zbog skore obnove nakon potresa, a upravo je ovdje 1990. godine održana najveća Murtićeva retrospektIvna izložba.

“Zaista mi je jako drago da se to dogodilo upravo sa izložbom kao što je Murtićeva jer je Edo Murtić osobno bio veliki prijatelj mnogih generacija ove kuće uključujući i moj, umjetnik kojeg smo svi sa velikim poštovanjem slušali”, izjavio je Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt.

Zgrada u kojoj se nalazi Muzej za umjetnost i obrt izgrađena je prije više od 130 godina i od tada nikada nije bila obnovljena. Zagrebački potres gotovo je svaku prostoriju ostavio oštećenom. Krajem godine Muzej zatvara svoja vrata u nadi da će obnoviti ovu zagrebačku ljepoticu.

Najvećim dijelom stradali su drugi i treći kat Muzeja, brojna materijalna baština pod najlonom čeka sigurnije uvjete.

“Mi već neko vrijeme očekujemo konačno taj svečani veseli čin zatvaranja, pod navodnicima, pa vjerujemo da ćemo s 1.1 ove godine zaista doći u fazu da možemo u sljedećih mjesec i mjesec i pol dana očekivati početak fizičkih radova”, kazao je Gašparović.

U prvoj fazi, u vrijednosti od 65 milijuna kuna, slijedi konstruktivna i statička obnova. Tek nakon toga Muzej može aplicirati za daljnja, doista, nužna sredstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo