FORMULA 1 OD OVE SEZONE VIŠE NEĆE BITI ISTA: / Prekida se desetljećima stara tradicija, ove scene više nećete gledati

Image
Foto: AFP

Od sljedeće sezone gledatelji neće više imati priliku gledati 'grid djevojke'

1.2.2018.
16:41
AFP
VOYO logo

Nova sezona Formule 1 kreće 25. ožujka, ali neke stvari neće biti kao prije. Naime, izvršni direktor Sean Bratches najavio je kako od sljedeće sezone gledatelji neće više imati priliku gledati "grid djevojke":

"Dok je praksa zapošljavanja grid djevojaka već desetljećima bila glavna komponenta Formule 1, smatramo da ovaj običaj odzvanja od naših vrijednosti robne marke i očito je u suprotnosti s modernim društvenim normama."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Promotional grid girls brave the elements during preparations for the 2002 Australian Formula One Grand Prix in Melbourne, 28 February 2002. The Formula One teams are preparing for the Australian F1 Grand Prix to be held on March 2 to 3. AFP PHOTO Paul CROCK / AFP PHOTO / PAUL CROCK

Početak u 60-ima

Praksa prema kojoj atraktivne djevojke prije utrka izlaze s natpisima ili jednostvano držeći brojeve, počela je krajem 60-ih ogdina prošlog stoljeća. Rosa Ogawa (71) pojavila se kao prva takva djevojka, reklamirajući razne brandove.

Nakon nje, broj djevojaka samo se povećavao, a ustalio se i određeni dress code - uske haljine od likre i visoke čizme postale se prepoznatljiva obilježja tih djevojaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Eddie Jordan je osnivač i bivši vlasnik momčadi Jordan Grand Prix koja se u Formuli 1 natjecala od 1991. do 2005. godine. I on je svjestan da su te djevojke imale veliku ulogu za komercijalne svrhe Formule 1:

Sudjelovali i brojni modeli

"Moto utrke su vrlo ozbiljan sport, vrlo komercijalan i zato treba imati i respektabilan povrat ulaganja. Ali istodobno je trebalo pokazati glamur, uzbuđenje svih i svu tu buku i aktivnost koja ide s utrkama", rekao je Jordan, a prenosi Daily Mail.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

(FILES) In this file photo taken on September 03, 2017 Grid girls line up for the pit lane walk ahead of the Italian Formula One Grand Prix at the Autodromo Nazionale circuit in Monza. Formula One has ended the practice of using scantily clad walk-on "grid girls" before races, the sport's organisers Liberty Media said on January 31, 2018.

/ AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC

Jedna od tih djevojaka bila je i danas poznata starleta, Katie Price, koja je 1998. godine bila dio te velike predstave na Velikoj nagradi Barcelone:

"Imali smo sve važnije modele u to vrijeme. Djevojke su jedva čekale priliku da uskoče naše žute kombinezone", dodao je Jordan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No vremena su se promijenila i novi vlasnici Formule 1, Liberty grupacija, odlučila se da je vrijeme za zaokret te će se tradicija stara nekoliko desetaka godina ugasiti.

PDC povukao identičnu odluku

Stuart Pringle, izvršni direktor staze u Silverstone, smatra kako je ova odluka ispravna:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U potpunosti podržavamo odluku vodstva Formule 1 da se riješi tog običaja koji je zastario i nema mjesta u modernom sportu. Ove se promjene odvijaju jer globalne tvrtke razmišljaju o načinu na koji bi žene trebale biti cijenjene i prikazane u sportovima u 2018. godini", smatra Pringle.

Identičnu inicijativu pokrenuo je i PDC (Professional Darts Corporation), ali nakon što su se ljudi pobunili i skupili 30 000 potpisa, sve je vraćeno na staro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

(FILES) In this file photo taken on July 24, 2016 Hungarian grid girls stand at the red carpet during the drivers' parade ahead of the Formula One Hungarian Grand Prix at the Hungaroring circuit near Budapest. Formula One has ended the practice of using scantily clad walk-on "grid girls" before races, the sport's organisers Liberty Media said on January 1, 2018.

/ AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo