Borba za medalje /

Filip Zubčić u utrci za Olimpijsku medalju: Noćas nas čeka veleslalom, tko su glavni Zubčićevi konkurenti?

Image
Foto: AP Images

U ranim jutarnjim satima u nedjelju čekaju nas vožnje veleslaloma na Olimpijskim igrama. Naš skijaš, Filip Zubčić, ima dobre izglede za medalju.

12.2.2022.
14:22
AP Images
VOYO logo

Utrka veleslaloma prva je tehnička utrka na ovogodišnjim Zimskim olimpijskim igrama koje se održavaju u Pekingu. Nakon utrka u spustu, superveleslalomu i alpskoj kombinaciji, na rasporedu su posljednje dvije utrke u veleslalomu i slalomu.

Upravo je Filip Zubčić jedan od najboljih skijaša i jedan od imena koje će se spominjati u konkurenciji za osvajanje olimpijskog odličja. Zubčić je već godinama jedan od najboljih veleslalomaša svijeta, a ove godine upisao je i prvo postolje u slalomu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zlato 2018. godine osvojio je Marcel Hirscher, najbolji skijaš svih vremena koji se umirovio 2019. nakon što je osvojio osam uzastopnih velikih kristalnih globusa. Jedini skijaš koji je obranio zlato na Olimpijadi u veleslalomu je talijanska legenda Alberto Tomba.

Unatoč slabijoj formi ove sezone, malo tko može parirati Zubčiću

Najuspješniji u ovogodišnjem veleslalomu sigurno je nevjerojatni Švicarac, Marco Odermatt. Upravo je Odermatt, uz Alexisa Pintoraulta, bio veliki Zubčićev rival u ovoj disciplini prošle sezone. Njih trojica su imala svaki više od šesto bodova u disciplini, a takvu dominaciju trojice skijaša se ne pamti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, od trojice je ove sezone ostao jedan. Odermatt je ove sezone ubacio u brzinu više i dominira svjetskim skijanjem. Uvjerljivo je prvi u ukupnom poretku s 1200 bodova, dok u veleslalomu ima njih 480. Odermatt je ove sezone slavio u četiri utrke veleslaloma, dok je na jednoj bio drugi.

Istovremeno, Odermatt je i drugi u poretku superveleslaloma i četvrti u poretku spusta. Ipak, u Pekingu još nije osvojio nijednu medalju, a u veleslalomu je veliki favorit s obzirom na slabiju formu Pintaraulta koji još nema pobjedu ove sezone i Zubčića.

Image
Foto: AP Images

Marco Odermatt

Zubčić tek deseti u poretku veleslaloma ove sezone

Naš je Zubčić tek deseti u poretku veleslaloma ove sezone. Ipak, treba uzeti u obzir da njegovi nastupi uistinu nisu loši. Samo je pitanje vremena prije nego što će povezati dvije odlične vožnje i upisati novi odlični rezultat.

Što se tiče njegove karijere, Zubčić je 2021. imao najbolji plasman. Bio je treći u poretku veleslaloma s čak 606 bodova, a u ukupnom poretku je bio odličan peti sa 764 bodova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U veleslalomu je jednako dobar bio i 2020. kada mu je falilo samo 30 bodova za uzme mali kristalni globus u disciplini, a završio je ipak treći iza Henrika Kristoffersona i Pintaraulta.

U sutrašnjoj utrci 89 skijaša predstavljat će 62 zemlje. Prva vožnja krenut će u 3:15 po hrvatskom vremenu, a druga će biti u 6:45 ujutro. Zimske olimpijske igre možete pratiti na Eurosportu u sklopu PLAY Premium paketa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo