Hrvatski nogometni reprezentativci neće poput Engleza klečati prije prve utakmice na Europskom prvenstvu, potvrdio je danas Hrvatski nogometni savez na konferenciji za medije.

Glasnogovornik HNS-a Tomislav Pacak objasnio je da je to zapravo bio izbor igrača.

"Hrvatski nogometni savez i reprezentativci uvijek i svugdje osuđuju sve oblike diskriminacije, naravno, pritom poštujemo pravo izbora svakog individualca i organizacije kako i kada će se boriti protiv rasizma. HNS smatra da igrači imaju svoje mišljenje o ovakvim temama i pravo na odabir. Naši reprezentativci su odabrali prije utakmice s Belgijom kako neće klečati te su mirnim stavom poštovali klečanje svojih belgijskih kolega", objasnio je Pacak pa dodao:

"HNS poštuje stav reprezentativaca u tom slučaju i neće nametati obavezu klečanja svojim igračima. U kontekstu hrvatske kulture i tradicije ova gesta ne simbolizira borbu protiv rasizma ili diskriminacije. Najvažnijom smatramo činjenicu da hrvatski reprezentativci svojim djelima kroz karijere pokazuju da cijene svaku osobu, suigrače i protivnike i ne rade razliku po socijalnim, rasnim, vjerskom ili nekim drugim osobinama, a to je vrijednost koju promiče i Hrvatski nogometni savez."

Kontroverzna tema

Englezi su već potvrdili da će klečati prije svakog susreta kao znak podrške pokretu "Black lives matter" i borbi protiv rasizma, iako ih je zbog toga dio njihovih navijača izviždao na prijateljskim utakmicama s Austrijom i Rumunjskom.

Engleski mediji pišu da je takav stav Hrvatske očekivan jer Vatreni nisu kleknuli niti u posljednjoj pripremnoj utakmici s Belgijom kada su to učinili protivnički nogometaši, a na Twitteru su se pojavile i reakcije na ovakav potez Hrvata.