Odbrojavanje do početka Europskog nogometnog prvenstva ušlo je u završni tjedan. Nakon odgode od godine dana preostao je tek jedan dan do otvaranja Eura 2020. koje počinje u petak 11. lipnja utakmicom između Italije i Turske na rimskom Olimpicu. Dva dana kasnije u borbu kreće i hrvatska reprezentacija koju na Wembleyju očekuje Engleska.

Ovogodišnji EP bit će poseban po tome što će se igrati diljem Europe, u čak 11 država i 11 gradova, a baš kao i u Francuskoj 2016. na turniru će nastupiti 24 reprezentacije. Euro 2020 će ugostiti Amsterdam, Baku, Budimpešta, Bukurešt, Glasgow, Kopenhagen, London, München, Rim, Sevilla i St Peterburg.

Na europskim prvenstvima prvi put će se koristiti video assistant referee (VAR) sustav.

Rekordni fond

Uefa je , inače, smanjila nagradni fond za ovogodišnji Euro s 371 na 331 milijun eura, ali i takav fond je najveći u povijesti natjecanja. Dosadašnji rekord bio je 301 milijun eura koliko je podijelilo 24 sudionika Eura 2016. u Francuskoj.

Prvak ukupno može zaraditi maksimalno 28,25 milijuna eura. Za sam plasman svaka je reprezentacija dobila 9,25 milijuna eura. Svaka pobjeda u grupnoj fazi vrijedi milijun, a remi pola milijuna eura.

Plasman u osminu finala vrijedi 1.5 milijuna eura, u četvrtfinala 2.5, a polufinale vrijedi četiri milijuna eura. Pobjednik finala dobiva dodatnih osam, a poraženi pet milijuna eura.