Sutra će Italija i Turska otvoriti Europsko nogometno prvenstvo. Hrvatska nogometna reprezentacija svoju prvu utakmicu odigrat će u nedjelju u 15 sati protiv Engleza.

Najave za ovu utakmicu traju već mjesecima, a za tri dana vidjet ćemo što je Zlatko Dalić pripremio za jedne od najvećih favorita ovog prvenstva. Puno se priča o napadačkim pozicijama i tko bi tamo trebao zaigrati i zgodno je zato da su danas pred novinare izašla dva hrvatska ofenzivca – Bruno Petković i Josip Brekalo.

O prvom napadaču Vatrenih pisalo se dosta ovih dana. Neki na toj poziciji vide Kramarića, neki Petkovića, a zanimljiva je i ideja da bi Rebić mogao zaigrati na toj poziciji. Evo što je rekao Petković na tu temu:

"Spreman sam bez obzira na komentare nekih stručnjaka i novinara. Izbornik mi je nakon utakmice s Belgijom istaknuo dobre stvari, ali i nešto što moram popraviti. U dobroj sam formi, ne onoj golgeterskoj kakva vi svi imate očekivanja, ali mislim da imam sve predispozicije da odigram odličan nogomet“, rekao je Petković.

'Neće nas ovaj put podcijeniti'

Osvrnuo se i na činjenicu da je nedavno postao otac, baš kao i mnogi njegovi kolege iz reprezentacije.

"Naravno da se perspektiva promijenila, imamo puno toga za podijeliti međusobno. Dosta nas je otvorilo nova poglavlja u životu. Ovo je možda i najljepši događaj u našim životima“, rekao je Petković.

Što se tiče Engleza, a Petković je rekao kako oni neće podcijeniti hrvatsku nakon one utakmice u polufinalu Svjetskog prvenstva 2018. godine.

"Svjesni smo rostera koji Engleska ima. Oni imaju igrače koji igraju po najboljim svjetskim klubovima. Analiziramo ih i svjesni smo njegove snage, ali ne fokusiramo se posebno na imena. Jako smo samopouzdani i znamo što možemo napraviti. Ako usporedimo Rusiju, puno više podcjenjivanja je bilo u medijima nego što su to sami igrači najavljivali. Ne vjerujem da će nas Englezi podcijeniti ovaj put. Nemam ideju kako bi oni mogli igrati, ali očekujem dobru utakmicu“, objasnio je Petković.

'Sjetim se te utakmice'

Pitali su ga i osjeća li odgovornost jer je naslijedio Marija Mandžukića na poziciji prvog napadača Vatrenih.

"Osjećam odgovornost, ali tu odgovornost ne treba pretvoriti u nekakav pritisak ili tremu. Bez obzira na sve vaše najave, izbornik je taj koji odlučuje i ne bih odgovarao tako direktno na ta pitanja jesam li ja prvi napadač. Imam odličnu konkurenciju i u svakom se trenu sve može promijeniti. Ne želim se sam postavljati u momčadi. Krama je odličan igrač. Nismo baš puno vremena proveli zajedno na terenu, ali svjesni smo da se radi o jednom klasnom igraču. Lako se razumjeti s njim“, rekao je Petković.

Stigao je Petko s masnicom na presicu, a objasnio je i gdje ju je zaradio.

"To je iz utakmice s Belgijom. Prvi put u karijeri da imam masnicu od lopte. Pogodila me točno u oko“, rekao je Petković.

Prisjetio se i posljednje utakmice protiv Harryja Kanea, odnosno njegovog Tottenhama, koja je bila katastrofalna za Engleze, a povijesna za Dinamo.

"Nadamo se ponovo napraviti takav rezultat. Sjetim se te utakmice, tog uzvrata koji je bio jedan od najljepših trenutaka moje karijere u Dinamu. Naravno da želimo pobijediti“, zaključio je Petković.

Šansa iz kontri i polukontri

Kako bi mogla izgledati utakmica protiv Engleza, objasnio je Josip Brekalo.

"Englezi će nas napadati, a mi ćemo morati imat čvrsti blok. Naravno da su oni u toj utakmici favoriti jer su domaćini i imaju kvalitetu. Našu šansu vidim u kontri i polukontri. Znamo da prekidi u takmvim utakmicama znaju puno toga riješiti, tako da ćemo se na to fokusirati", rekao je Brekalo pa dodao:

"Velik je san igrati na velikom natjecanju. Gledajući prošlo veliko natjecanje, bio mi je san igrati za Hrvatsku."

Nije mogao izbjeći pitanje engleskih novinara o "baby boomu" u našoj reprezentaciji.

"Pisalo se o nekakvom "baby boomu“ kod nas. Svi si čestitamo i sretni smo jedni zbog drugih“, rekao je Brekalo.