Dojmovi i rekordi / Završila grupna faza Eura: Tko je iznenadio, a tko podbacio?

Image
Foto: Profimedia

U srijedu je završila uzbudljiva grupna faza Eura u Njemačkoj

27.6.2024.
12:21
Profimedia
VOYO logo

Utakmicama trećeg kola skupine F u srijedu je završila grupna faza Europskoga prvenstva. Svjedočili smo sjajnim utakmicama, preokretima, iznenađenjima, ali i razočaranjima. U grupnoj fazi ukupno je postignut 81 gol od čega su čak sedam bili autogolovi.

Image
Prevršilo svaku mjeru /

Navijač poput kaskadera skočio pred Ronalda: Portugalac u šoku

Image
Prevršilo svaku mjeru /

Navijač poput kaskadera skočio pred Ronalda: Portugalac u šoku

Najbolji strijelac turnira trenutačno je Georges Mikautadze s tri pogotka, a za vratom su mu Nijemci Jamal Musiala i Niclas Füllkrug, Nizozemac Cody Gakpo, Rumunj Razvan Marin te Slovak Ivan Schranz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dosad su na Euru najbolji dojam ostavile reprezentacije Španjolske i Njemačke. Španjolci su najuvjerljiviji na turniru i jedini sa sve tri pobjede. Domaćini su se namučili sa Švicarcima, ali igraju sjajan nogomet.

Razočaravajuće su odigrali prvi favoriti na kladionicama, Francuska i Engleska. Obje momčadi su ostale neporažene, ali s pet bodova i dva pogotka u tri utakmice njihova igra je daleko od očekivanog. Svakako da je jedno od većih razočaranja reprezentacija Hrvatske, koja je ostvarila najgori plasman na Europskim prvenstvima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brončani iz Katra nisu se uspjeli kvalificirati u daljnju fazu turnira, nakon šokantnih završnica protiv Albanije i Italije. Aktualni prvaci također nisu impresionirali. Provukli su se kroz grupu i pokazali da nisu sjena one momčadi s prošlog Eura.

Najveće je iznenađenje turnira i za sad 'dark horse' - Gruzija. Debitant na Euru sve je oduševio pobjedom nad Portugalom i plasmanom u osminu finala. Mnoge je iznenadila i Slovenija Matjaža Keka. Slovenci su odigrali tri remija, ali su ostali neporaženi i pokazali da su tvrd orah.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz Slovence, kao autsajderi u grupi, iznenadili su Rumunji koji su unatoč statusu najmanje vrijedne reprezentacije prema Transfermarktu osvojili prvo mjesto grupe E. Uz Rumunje mnoge je iznenadio i plasman Austrije koja je sjajnom igrom završila ispred Nizozemske i Francuske.

Ovaj Euro imao je najneobičniju skupinu. Grupa E završila je s istim brojem bodova za sve momčadi te je odlučivala gol razlika o prolasku dalje. Ista situacija dogodila se na SP-u 1994 u SAD-u, a više o tome pogledajte ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Euru je dosad probijeno i nekoliko rekorda, najviše vezanih uz dob igrača. Na turniru u Njemačkoj zaigrao je najstariji i najmlađi igrač u povijesti Europskog prvenstva. Titulu najvećeg starca odnio je Portugalac Pepe (41 godina 117 dana), a najmlađi je Španjolac Lamine Yamal (16 godina 338 dana).

Hrvatski kapetan Luka Modrić u zadnjem kolu protiv Italije postao je najstariji strijelac s 38 godina i 289 dana. Najmlađi trener je pak Julien Nagelsmann s 36 godina i 327 dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim rekorda vezanih za starost, Cristiano Ronaldo i dalje probija rekord s najviše nastupa na Euru (28), a Albanci su se oprostili od turnira postavivši rekord za najbrži pogodak kad je Nedim Bajrami zabio Talijanima u 23. sekundi.

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo