RASPLET SKUPINE F / Gruzija srušila Portugal i izborila osminu finala, uz njih među 16 najboljih ide i Turska

Image
Foto: Profimedia

Tijek utakmice Gruzije i Portugala te Gruzije i Češke mogli ste pratiti na portalu Net.hr

25.6.2024.
13:05
Profimedia
VOYO logo

Utakmicama u skupinama F kompletiran je prvi krug Europskog nogometnog prvenstva u Njemačkoj, a u posljednjem kolu Gruzija je pobijedila Portugal 2-0 te tako izborila osminu finalu, a uz te dvije reprezentacije među 16 najboljih će i Turska koja je s 2-1 pobijedila Češku.

Image
LUDA SKUPINA E /

Belgiji samo remi i put u pakleni dio ždrijeba, Ukrajina ispala s četiri boda; Očekivani remi Rumunja i Slovaka

Image
LUDA SKUPINA E /

Belgiji samo remi i put u pakleni dio ždrijeba, Ukrajina ispala s četiri boda; Očekivani remi Rumunja i Slovaka

Gruzija - Portugal 2-0

Gruzija: Mamardashvili; Kakabadze, Gvelesiani, Kashia, Lochosvhili, Dvali, Chakvetadze, Kochorashvili, Kiteishvili, Mikautadze, Kvaratskhelia

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Portugal: Costa; Dalot, Silva, Danilo, Inacio; Palhinha, Neves, Neto; Félix, Ronaldo, Conceição

Uoči same utakmice još jedan rekord upisao je Cristiano Ronaldo, kojem je utakmica protiv Gruzije bila 50. na velikim natjecanjima. A kada je krenula utakmica, trebalo je čekati samo 90 sekundi kada su Gruzijci iskoristili grešku Silva, a akciju je je udarcem iskosa s lijeve strane s desetak metara završio Kvaratskhelia te tako doveo svoju momčad u vodstvo 1-0. Nakon primljenog gola, Portugalci su preuzeli dominaciju, no pravih prilika nije bilo sve do 16. minute kada su dobili slobodan udarac na 25 metara, pucao je Ronaldo, ali brani to golman Gruzije. Mamardashvili je na razini zadatka i u 23. minuti kada je s 20-ak metara pokušao Palhinha. Opet je opasno pred golom Gruzije pet minuta kasnije kada je Conceicao natrčao na jednu loptu na desetak metara iskosa s desne strane, no odlazi to u vanjski dio mreže. U 30. minuti pokušao je i Felix s 20-ak metara, no nije bio precizan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vidjeli smo u 32. nešto opet i Gruzijaca, kada je pucao Kvaratskhelia čiji udarac ovog puta završava u vanjskom dijelu mreže. Palhinha je deset minuta kasnije dobio loptu na 20 metara, pucao iz prve, ali pokraj gole.

Već u prvom minuti nastavka mogao je Portugal do izjednačenja, ali udarac Ronalda s pet metara je blokiran u posljednji trenutak. U 50. minuti Gruzija je mogla do 2-0 kada je Kvaratskhelia ostao sam na desetak metara, no loše je pucao, pa mu je Costa to lagano obranio. U 53. minuti Silva je srušio Lochosvhilija u šesnaestercu, no sudac na prvu nije ništa sudio, no uključio se VAR, nakon čega je sudac promijenio odluku i pokazao na bijelu točku. Odgovornost je preuzeo Mikautadze i snažnim udarcem donio 2-0 Gruziji, iako je Costa pogodio stranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia

Gruzijci su novu kontru dočekali u 72. minuti, a udarcem s ruba šesnaesterca iskosa s desne strane odlučio ju je završiti Chakvetadze. Gruzija je u 85. minuti mogla i do trećeg gola, ali udarac Davitashvilija završio je u vanjskom dijelu mreže.

Češka - Turska 1-2

Češka: Stanek; Holeš, Hranač, Krejči; Coufal, Souček, Barak, Provod, Jurasek; Hložek, Chytil

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turska: Gunok; Müldür, Akaydin, Demiral, Kadioglu; Yüksek, Ozcan, Calhanoglu, Güler, Yildiz; Yilmaz

Češi su prvi zaprijetili u 3. minuti kada je udarac Provoda zaustavio Gunok. Yildiz je odgovorio u 7. minuti udarcem iskosa s lijeve strane, ali je to blokirano. U 13. minuti Guler je opalio s više od 25 metara, no odlazi to pokraj gola. Češka je od 20. minute morala s igračem manje nakon što je drugi žuti karton dobio Barak te je morao pod tuš. Najbrži je to crveni gol u povijesti europskih prvenstava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia

Yildiz je opet opasan s lijeve strane u 26. minuti, no opet je njegov udarac blokiran. Ofenzivac Turske deset minuta kasnije bio je na rubu isključenja nakon što je laktom pogodio Coufala, jer imao je već žuti karton, no sudac ovog puta nije pokazao ništa. Najbolju priliku vidjeli smo u 45. minuti kada je Češka izvela kontru, Jurasek je dobio loptu na desetak metara iskosa s lijeve strane, ali Gunok ga zaustavlja.

Odmah na početku nastavka zaprijetio je opasno Yilmaz, no brani to Stanek. Ipak, u 51. minuti ni golman nije mogao spasiti Čehe, iako je prvo sjajno obranio udarac Yildiz, no lopta se odbija do Calhanoglua, koji neobranjivo pogađa iskosa s lijeve strane s pet metara za 1-0. Češka je do izjednačenja stigla u 66. minuti kada je Souček jedan odbijanac zakucao s pet metara u mrežu, no uključio se VAR zbog navodnog prekršaja na golmanu Turske. Ipak, na provjere gol je priznat. U 87. Turska je bila blizu novog vodstva kada udarac Yokuslua odlazi malo iznad gola. Ipak, do pobjede su stigli u sudačkoj nadoknadi kada je neobranjivo za 2-1 zabio Tosun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najava:

Portugal je već ranije osigurao prvo mjesto u toj skupini pa Roberto Martinez može odmoriti glavne snage protiv Gruzije. Veliki jubilej mogao bi imati Cristiano Ronaldo, ako zaigra, jer bila bi mu to 50. utakmica na velikim natjecanjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove dvije reprezentacije igrale su samo jednom, u svibnju 2008. kada su Portugalci slavili 2-0.

U drugom dvoboju skupine Turskoj je dovoljan bod protiv Češke kako bi osigurali drugo mjesto u skupini. Zanimljivo, u oba prethodna dvoboja na europskim prvenstvima slavila je Turska, 2008. završilo je 3-2, a osam godina kasnije 2-0.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ni u posljednjih dvobojima Česima ne ide, Turci su naime dobili posljednja tri dvoboja.

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo