GRUZIJCI PALI / Festival golčina u Dortmundu: Turska u ludoj utakmici stigla do tri boda

Image
Foto: profimedia

Tijek dvoboja Turske i Gruzije pratite na portalu Net.hr

17.6.2024.
13:23
profimedia
VOYO logo

Turska - Gruzija

3-1

Turska: Gunok, Muldur, Akaydin, Bardakci, Kadioglu, Ayhan, Kokcu, Calhanoglu, Guler, YIdiz, Yilmaz

Gruzija: Mamardashvili, Kakabadze, Dvali, Kashia, Kverkvelia, Tsitaishvili, Kochorashvili, Mekvabishvili, Kvaratskhelia, Chakvetadze, Mikautadze

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reprezentacije Turske je u prvoj utakmici skupine F svladala Gruziju 3-1 i upisla prva tri boda na Europskom prvenstvu.

Image
NEMILE SCENE /

Žestok uvod dvoboja u Dortmundu: Policija morala intervenirati

Image
NEMILE SCENE /

Žestok uvod dvoboja u Dortmundu: Policija morala intervenirati

Već je bilo 'papreno' uoči početka same utakmice. Naime na tribinama stadiona Borussije Dortmund izbila je tuča između navijača Turske i Gruzije. Srećom, policija je spriječila daljnje sukobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turci su bolje krenuli u utakmicu. Imali su veću inicijativu, te su u 6. minuti uputili prvi udarac. Na korneru za Tursku najviši je bio Ayhan, ali je udarac otišao iznad gola. U 10 . minuti opet je zaprijetio Ayhan koji je dalekometnim prizemnim udarcem zatreaao lijevu stativu. Dvije minute kasnije Gruzija je odgovorila udarcem Mekvabishvilija čiji je blok gotovo prevario turskoga golmana, no Gunok je imao sigurne ruke. Nakon toga Turci su u potpunosti preuzeli posjed. U 14. minuti Yilmaz je zaprijetio teškim udarcem s lijevog kuta, no Mamardashvili je lako uhvatio loptu. Turska je nakon dobrog početka napokon povela u 25. minuti golčinom Muldura.

Image
Foto: profimedia

Nakon Kadioglua, stoper Gruzije Kvirkvelia loše je izbio loptu na volej Mulduru koji je odličnim udarcem iz prve rasparao mrežu Gruzije. Dvije minute kasnije novi nalet Turaka. Yildiz zabija na drugoj stativi, ali je gol poništio VAR zbog tijesnog zaleđa turskog napadača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gruzija kao da se digla nakon toga i izjednačila je brzim pogotkom u 32. minuti. Prvi gol Gruzije na međunardonim natjecanjima zabio je Mikautadze. Gruzijski napadač pucao je u prvi, desni kut nakon asistencije Kochorashvilija, a slabo je reagirao na vratima Gunok. Onda kao da je nakon turskog blitzkriega započeo gruzijski. Mikaudetze je opet zaprijetio u stopostotnoj prilici u 34. minuti, ali je na sreću Turaka udarac otišao lijevo od gola.

Image
Foto: profimedia

Nakon toga pomalo se smirio tempo utakmice te je posjedu dominirala Turska. Gruzija je imala nekoliko polukontri, no nisu iz toga stvorili veću priliku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odmah na početku drugoga poluvremena Turska je imala identičnu situaciju kao Gruzijci kod svoga prvoga gola. Ipak Muldur je loše zahvatio loptu te je lopta završila u rukama gruzijskog golmana. Turci su nastavili dominirati igrom, no Gruzijci su stajali u čvrstom bloku čekajući priliku preko polukontri i kontri. Nova prijetnja Turaka dogodila se u 56. minuti nakon što je Calhanoglu zapucao iz slobodnjaka. Udarac veznjaka Intera bio je jak, ali po sredini gola, pa je Mamardashvili uspio obraniti udarac.

Image
Foto: profimedia

A onda mala magija Arde Gulera u 65. minuti. Turski veznjak primio je loptu na desnoj strani gruzijske polovice i odličnim felšem s dvadesetak metara 'skinuo pauka' u desnom kutu gruzijskog gola. No Gruzija nije pala i brzo je odgovorila još jednom stopostotnom prilikom u 68. minuti. Kochorashvili je napravio sve, prevario minijaturom kompletnu tursku obranu u šesnaestercu, ali je njegov udarac zaustavila vratnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon gola Gulera Gruzija je preuzela incijativu, dok su se Turci nakon početne dominacije u drugome poluvremenu povukli. Gruzijci ne uspjevaju naći rješenje protiv Turaka koji sada kao Gruzijci u prvome poluvremenu prijete iz kontri. U 86. minuti jedna kontra Turaka gotovo je riješila utakmicu. Yazici je zapucao glavom u gornji lijevi kut, ali sjajno je obranio Mamardashvili i ostavio Gruzijce u igri.

U 93. minuti Gruzijci su imali najbolju priliku za izjednačenje. Na ubačaj Kvaratskhelije igrači Gruzije su se spetljali u turskome šesnaestervu te je Kochorashvili poslao loptu pored gola. Drama se nastavila i u posljednjoj minutu. Nakon što su Gruzijci zatresli vratnicu i promašili još jednu sjajnu priliku nakon obrane turskoga golmana bio je posljednji korner za Gruzijce. Svi gruzijski igrači, uključujući i golmana ušli su u turski jedanaesterac. Turci su se obranili i pokrenuli kontru te je Akturkoglu pospremio loptu u praznu mrežu za konačnih 3-1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najava:

Gruziji je ovo povijesni prvi nastup na europskim prvenstvima, a u posljednjih pet utakmica s Turskom nisu pobijedili niti jedan put. Turci su slavili tri puta, a dvije utakmice su završile neodlučeno. No, posljednji put su se susreli 2012. godine i od tada se puno toga promijenilo.

Raspored utakmica Europskog nogometnog prvenstva u Njemačkoj 2024.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gruzija je sada, pod vodstvom izbornika  Willyja Sagnola, izborila ovaj Euro, prvo veliko natjecanje u svojoj povijesti, na kojemu se nadaju da bi mogli ostavariti dobar rezultat na krilima svoje najveće zvijezde, sjajnog ofenzivca Khviche Kvaratskhelia. Turci, s druge strane, najveće nade polažu u sjajnog veznjaka Intera Hakana Calhanoglua.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo