NJEMAČKA U SREDIŠTU / Modrići, milijuni litara piva i ostale zanimljivosti koje okružuju Europsko prvenstvo

Image
Foto: Profimedia

Hrvatska je u 2023. iz Njemačke uvezla čak 14,3 milijuna litara piva

14.6.2024.
16:28
Profimedia
VOYO logo

Ovog lipnja i srpnja svi putovi vode u Njemačku - domaćina 17. Europskog prvenstva u nogometu i nakon što je prošlo prvenstvo Staroga kontinenta održano u pandemijskim uvjetima, ovo će, nema sumnje, privući osobito mnogo ljubitelja nogometa.

Image
OVO NIJE BILO DOBRO /

Hrvatska uvjerljivo izgubila na otvaranju Eura od Španjolske: Petković promašio penal

Image
OVO NIJE BILO DOBRO /

Hrvatska uvjerljivo izgubila na otvaranju Eura od Španjolske: Petković promašio penal

Zemlju domaćina stanovnici Hrvatske rado posjećuju, a to potvrđuje i podatak da je u 2023. u organizaciji hrvatskih putničkih agencija na višednevnim privatnim putovanjima u Njemačkoj bilo 16.290 domaćih turista, podaci su koje je objavio Državni zavod za statistiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi koji se zapute u Njemačku zasigurno će tamo degustirati neka od njihovih poznatih piva, a to piće konzumirat će se i doma pri gledanju utakmica hrvatske reprezentacije pa spomenimo da je Hrvatska u 2023. iz Njemačke uvezla čak 14,3 milijuna litara piva.

Iako će biti zanimljivo pratiti i prvu utakmicu na otvaranju EURA, sigurni smo da svi obožavatelji hrvatskog nogometa s nestrpljenjem očekuju utakmicu s našim prvim protivnikom na terenu - Španjolskom. Brojčano su itekako nadmoćni, kad se uzme u obzir da prema Eurostatovim podacima za 2023. Španjolska ima 48,1 milijuna stanovnika, a hrvatski se navijači nadaju da će lopta ipak više puta završiti u španjolskom golu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Idući protivnik hrvatske reprezentacije bit će Albanija. Hoće li se tada grickati nokti ili grickalice, nismo sigurni, no u kafićima i domovima širom Hrvatske zasigurno ih neće nedostajati jer je Hrvatska, prema podacima DZS-a, 2023. uvezla 5 612,8 tona kikirikija, 8 215,8 tona suncokretovih sjemenki i 900,0 tona prženih badema i pistacija. Spomenimo i to da je prema popisu stanovništva 2021. u Hrvatskoj bilo 13 817 Albanaca.

Poredak u skupini te prolazak u iduću fazu natjecanja vrlo će vjerojatno odlučiti utakmica protiv Italije. Po hrvatskim trgovima možda će se tada čuti i poneko zazivanje 'vittoria!' ili traženje calcio de rigore jer je prema Popisu 2021. stanovnika Hrvatske, kojima je materinski jezik talijanski, bilo 12 890. Mi ipak želimo da lopta bude dalje od hrvatskoga gola, a naša pobjeda može se proslaviti jednim bogatim tanjurom paste, koju Hrvati itekako vole, što potvrđuje podatak da smo 2022. pojeli prosječno 6,5 kg tjestenine po članu kućanstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poznato je i da u Hrvatskoj živi 3,9 milijuna nogometnih izbornika, ali DZS donosi zanimljivu statistiku s brojem osoba koje prema Popisu iz 2021. dijele prezime s našim reprezentativcima. Tako da u Hrvatskoj ima 1.336 Perišića, 2.555 Petkovića, 1.236 Kramarića, 9.649 Kovačića, 1.681 Modrić, 1.003 Majera, 28 Gvardiola, 742 Šutala, 250 Erlića, 758 Stanišića, i 68 Livakovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo