PUT NJEMAČKE / Gradovi domaćini Eura 2024.: Dortmund, grad studenata, bogate nogometne kulture i vrhunskog piva

Image
Foto: profimedia

Nećete pogriješiti odlučite li se posjetiti ovaj grad

5.6.2024.
9:58
profimedia
VOYO logo

Dortmund, površinski i po broju stanovnika najveći je grad pokrajine Ruhr te leži na istoimenoj rijeci. Nije tajna kako je Dortmund najpoznatiji upravo po nogometu i europskom velikanu Borussiji čije utakmice u prosjeku redovito pohodi više od 80 tisuća navijača.

Image
PUT NJEMAČKE /

Gradovi domaćini Eura 2024.: U Kölnu posjetite Katedralu Sv. Petra, uživajte u Muzeju čokolade i popijte kölsch

Image
PUT NJEMAČKE /

Gradovi domaćini Eura 2024.: U Kölnu posjetite Katedralu Sv. Petra, uživajte u Muzeju čokolade i popijte kölsch

Čak šest utakmica Europskog prvenstva ugostit će ovaj grad iz zapadnog dijela Njemačke, što znači da će velik broj navijača pohoditi nogometni hram, stadion Westfalen (Signal Iduna Park).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi stadioni na kojima će se igrati utakmice Europskog prvenstva u Njemačkoj.

Osim po nogometu grad je tradicionalno bio poznat po industriji čelika i ugljena, a u Drugom svjetskom ratu Dortmund je bio jedan od najžešće bombardiranih gradova. Gotovo 98% zgrada u gradskom centru bilo je uništeno, a nakon propasti industrije čelika i ugljena došlo je do brze adaptacije i prelaska na visokotehnološku biomedicinu, tehnologiju mikrosustava i razne druge usluge. Novonastala industrija privukla je brojne studente, stoga u gradu godišnje živi oko 50 tisuća studenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izlet u prirodu odličan je izbor ako ste u Dortmundu. Westfalenpark je jedan od najvećih urbanih parkova u Europi, a Florianturm je toranj visok 220 metara koji nudi predivan panoramski pogled na grad. Taj je park popularno mjesto za rekreaciju, šetnje i razne kulturne događaje. Popularno je i jezero Phoenix, nekada čeličana, a sada omiljeno rekreacijsko odredište. Novi rezervoar na mjestu bivše čeličane postao je cijenjeno mjesto u gradu. Bilo da je riječ o šetnji, trčanju, biciklizmu ili rolanju, mještani se okupljaju na 3,2 km dugim pješačkim i biciklističkim stazama. Restorani, bistroi i kafići uz šetnicu nude savršena mjesta za uživanje, a dostupni su čak i vodeni sportovi.

Image
Foto: profimedia

''Grad sporta'' kako ga zovu u Njemačkoj, dom je Njemačkog nogometnog muzeja koji se nalazi u blizini željezničkog kolodvora, a u njemu možete vidjeti razne memorabilije i zanimljivosti iz povijesti Bundeslige i Elfa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: profimedia

Svi ljubitelji nogometa bit će oduševljeni, a osim neraskidive veze između tog sporta i Dortmunda, ovaj grad je i dom Njemačkog rukometnog saveza. Iako klub imaju samo u ženskoj konkurenciji koji igra u 2. Bundesligi, kao grad imaju čast biti dom najvećeg rukometnog saveza na svijetu.

Borussia Dortmund glavni je simbol grada, jedan od najuspješnijih klubova u povijesti njemačkog nogometa. Utakmice igraju na već spomenutom Westfalenu izgrađenom za Svjetsko prvenstvo 1974. godine, a to je ujedno i najveći njemački stadion kapaciteta za nešto više od 81 tisuće gledatelja. U navijačkim okvirima legendaran je njihov Žuti zid, popularni naziv za tribinu iza gola na kojoj se nalaze njihovi najvatreniji navijači.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: profimedia

Na Westfalenu će se igrati šest utakmica EP-a - četiri u natjecanju po skupinama, jedan susret osmine finala te jedan polufinalni okršaj.

Pivo, pivo, pivo...

Dortmund je nekoć bio jedan od najvećih centara pivarske industrije u Njemačkoj, a poznata je vrsta piva Dortmunder Export ili samo - Dortmunder. U gradu postoji mnogo pivnica koje nude lokalna piva i posjetitelji u njima mogu uživati u autentičnom doživljaju. Zna se, uz nogomet najbolje ide - pivo. Najveća koncentracija pubova i barova nalazi se u Kreuzviertelu, četvrti koja je krcata navijačima prije i nakon utakmica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga, zaputite li se u Dortmund, a ljubitelj ste nogometa i domaćeg piva - za vas će to biti pravi raj na zemlji.

Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo