PUT NJEMAČKE / Gradovi domaćini Eura 2024.: Frankfurt, Goetheov dom u kojem oduševljava 'njemački Manhattan'

Image
Foto: profimedia

Na trenutak ćete pomisliti da se nalazite u New Yorku

31.5.2024.
6:01
profimedia
VOYO logo

Jedan od domaćina Europskog nogometnog prvenstva bit će i grad s najprometnijom zračnom lukom u Njemačkoj koja je po tom kriteriju i u svjetskih ''Top 10.'' Riječ je o svima poznatom Frankfurtu, točnije Frankfurtu na Majni koji će ugostiti ukupno pet utakmica na smotri najboljih europskih reprezentacija.

Image
PUT NJEMAČKE /

Gradovi domaćini Eura 2024.: Stuttgart će vas oduševiti ukusnim vinom i legendarnim automobilima

Image
PUT NJEMAČKE /

Gradovi domaćini Eura 2024.: Stuttgart će vas oduševiti ukusnim vinom i legendarnim automobilima

Smješten u saveznoj državi Hessen, Frankfurt je financijsko srce Njemačke i jedno od glavnih financijskih središta Europe. Grad je poznat po svojoj impozantnoj gradskoj silueti, koju krase mnogi neboderi, uključujući i najviši neboder u Njemačkoj te drugi najveći neboder u Europskoj uniji - Commerzbank Tower.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: profimedia

Frankfurt je posebno neobičan grad u odnosu na ostale njemačke ili srednjoeuropske gradove, a njegov skyline s brojnim neboderima zaslužan je za nadimak ''njemački Manhattan''. U Frankfurtu se nalaze sjedišta brojnih banaka, stoga i ne čudi da je Frankfurt drugi najbogatiji grad u Europi nakon Londona.

U tom njemačkom gradu zanimljivo je, živi više stanovnika koji su rođeni izvan Njemačke, a pri vrhu te ljestvice stranaca su Hrvati kojih ima više od 15 tisuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bogata kultura

Frankfurt je dom mnogih kulturnih i obrazovnih institucija. Grad je poznat po svojim brojnim muzejima, od kojih su mnogi smješteni uz rijeku Majnu na takozvanoj "Muzejskoj obali" (Museumsufer). Među najpoznatijima su Njemački muzej filma, Njemački muzej arhitekture i Muzej moderne umjetnosti.

Grad je također poznat po svom sveučilištu, Johann Wolfgang Goethe-Universität, koje je jedno od najuglednijih sveučilišta u Njemačkoj. Goethe, jedan od najvažnijih njemačkih književnika, rođen je u Frankfurtu, a njegov dom danas je pretvoren u muzej.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turiste u ovaj grad privlače bogata povijest i kultura, ali i moderne znamenitosti. Stara gradska vijećnica Römer jedan je od glavnih simbola grada, a Commerzbank Tower i Main Tower koji nude senzacionalan panoramski pogled na grad također su odredište brojnih turista. Također, treba spomenuti kako je Frankfurter Buchmesse najveći sajam knjiga na svijetu.

Image
Foto: profimedia

Ukoliko vas zanima šoping, Frankfurt je pravo mjesto za vas. U Zeilu, frankfurtskoj centralnoj šoping ulici koja je isključivo pješačka zona, pronaći ćete nešto za sebe. Zeil je ujedno i dom Frankfurtskog Božićnog sajma, a ukoliko želite u malo ''ekskluzivniji'' šoping, onda je za vas Goethestraße. Louis Vuitton, Prada, Gucci, Versace ili Burberry, samo su neke od trgovina koje rade u toj ulici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se noćnog života tiče izbor je širok. Najveći broj klubova nalazi se oko gradskog centra i u četvrti Ostend. Osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća Frankfurt je bio ''pionirski grad'' elektronske glazbe. Noćni život u Frankfurtu je vrlo raznolik i nudi nešto za svakoga. Bilo da želite uživati u mirnoj večeri s pićem, plesati cijelu noć u klubu, ili prisustvovati koncertu ili kazališnoj predstavi, Frankfurt ima bogatu ponudu koja će zadovoljiti sve ukuse.

Stadioni domaćini Europskog prvenstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utakmice će se igrati na Frankfurt Areni koja će za potrebe Eura imati kapacitet od 47 tisuća mjesta. Na tom stadionu inače igra Eintracht Frankfurt, jedan od najstarijih klubova u Njemačkoj.

Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo