PUT NJEMAČKE / Gradovi domaćini Eura 2024.: U Kölnu posjetite Katedralu Sv. Petra, uživajte u Muzeju čokolade i popijte kölsch

Image
Foto: profimedia

Volite kulturno-povijesnu baštinu? Köln je za vas. Volite čokoladu, brzinu i sport? Köln je za vas. Naravno, ne zaboravite se počastiti domaćim pivom

1.6.2024.
8:13
profimedia
VOYO logo

Köln, najstariji i jedan od najvećih gradova u Njemačkoj, obasjan je bogatom poviješću i kulturnim blagom. Najjužniji grad Rajna-Ruhr metropolitanske regije koja je najveća pokrajina u Njemačkoj jedan je u nizu gradova domaćina Europskog prvenstva u nogometu. Ugostit će ukupno pet utakmica, a posjetitelji će moći uživati u njegovim brojnim atrakcijama.

Image
PUT NJEMAČKE /

Gradovi domaćini Eura 2024.: Frankfurt, Goetheov dom u kojem oduševljava 'njemački Manhattan'

Image
PUT NJEMAČKE /

Gradovi domaćini Eura 2024.: Frankfurt, Goetheov dom u kojem oduševljava 'njemački Manhattan'

Köln je poznat po svojoj monumentalnoj Katedrali Sv. Petra (Kölner Dom) koja dominira nad gradskim horizontom. Ova gotička ljepotica nije samo vjerski simbol već i remek-djelo arhitekture koje privlači milijune posjetitelja svake godine. Inače, gradnja ove Katedrale trajala je oko 600 godina, 1996. godine uvrštena je na UNESCO popis kulturne baštine, a u njoj se nalaze i relikvije Sveta tri kralja. Ulaz u ovu impozantnu građevinu nećete morati platiti, ali ukoliko s vrha želite doživjeti prekrasan pogled na grad morat ćete izdvojiti nešto novaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Privatna arhiva
Image
Foto: Privatna arhiva

Ako ste ljubitelj umjetnosti, ne propustite posjetiti Muzej ludih umjetnika (Museum Ludwig) koji nudi impresivnu zbirku modernih i suvremenih djela, uključujući i remek-djela poput Picassovih i Warholovih. Od muzeja preporuka naravno ide i Lindtovom Muzeju čokolade te Muzeju njemačkog sporta i Olimpijskih igara.

Image
Foto: profimedia

Ukoliko ste ljubitelj brzine posjetite Privatnu kolekciju Michaela Schumachera. Fascinantna zbirka posvećena je jednom od najvećih vozača Formule 1 svih vremena. Ova kolekcija je izložena u Motorworld Köln-Rheinland, koji se nalazi u blizini Kölna, i predstavlja jedinstvenu priliku za obožavatelje i ljubitelje automobilizma da urone u svijet Schumachera. Kolekcija sadrži brojne eksponate koji ilustriraju bogatu karijeru Michaela Schumachera, uključujući njegove modele njegovih formula, trofeje, kacige, trkaća odijela i druge osobne predmete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: profimedia

Također, možete se opustiti uz šetnje na obali rijeke Rajne i vidjeti spomenike Rimskoj vojsci te srednjovjekovne kule koje puno govore o prošlosti ovog grada.

Ukoliko se odlučite naručiti pivo (sigurno ćete to učiniti), nemojte pogriješiti i naručiti Altbier. U Kölnu postoji ''rivalstvo'' prema Düsseldorfu i tom pivu, stoga bi vam se netko mogao pošteno nasmijati na taj izbor. Umjesto toga, naručite Kölsch kojeg ćete popiti iz karakteristične tanke čaše, poznatije pod nazivom Stange.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: profimedia

Za kraj ćemo reći nešto o sportu. Glavni klub ovog grada je 1. FC Köln koji utakmice igra na stadionu kapaciteta 43 tisuće sjedećih mjesta, dok u gradu postoje još Viktoria (trećeligaš) i Fortuna (četvrtoligaš). Osim po nogometu, Köln je poznat po Lanxess Areni koja je godinama domaćin završnicama rukometne Lige prvaka.

Svi stadioni EP-a u Njemačkoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svojom bogatom poviješću, živopisnoj kulturnoj sceni, dinamičnim noćnim životom i zanimljivom gastronomijom, Köln je jedno od najvažnijih turističkih odredišta u Njemačkoj koje se ne propušta prilikom posjeta ovoj zemlji.

Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo