HRVATSKI MAESTRO / Modrićevih pet za povijest: Detaljni podaci svih Lukinih nastupa na Euru

Image
Foto: Profimedia

Čudesna karijera traje i dalje, možda povijesne knjige Luke Modrića još uvijek nisu ispisane do kraja

3.6.2024.
10:37
Profimedia
VOYO logo

Od talentiranog mladića, preko nositelja momčadi do legendarnog kapetana koji će u Njemačkoj vjerojatno zaplesati svoj zadnji EURO ples. Povijest Luke Modrića na Europskim prvenstvima je dugotrajna i fascinantna. A uz pomoć povijesnih statističkih podataka, dostupnih ekskluzivno na sportskoj platformi Sofascore, svi njegovi EURO nastupi sada su potkrijepljeni detaljnom statistikom. Ne samo to, povijesni statistički podaci na istoj su platformi dostupni za baš svako Europsko prvenstvo, još od 1980. godine.

Image
PARTY U MADRIDU /

Modrić potvrdio veliku vijest na spektakularnom slavlju Reala: 'Kako sam sretan'

Image
PARTY U MADRIDU /

Modrić potvrdio veliku vijest na spektakularnom slavlju Reala: 'Kako sam sretan'

Bit će to peti nastup Luke Modrića na Europskim prvenstvima i po tome će još jednom ući u nogometnu povijest. Jer do sada pet plasmana na završni europski turnir ima samo Cristiano Ronaldo kojem će, ne bude li neplaniranih ozljeda u zadnji tren, nastup u Njemačkoj biti šesta EURO smotra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Sofascore

Modrić je svoje prve EURO minute zaigrao 2008. godine. Pod vodstvom izbornika Slavena Bilića postao je prvotimac na prvenstvu koje Hrvati najviše pamte po nesretnom četvrtfinalu protiv Turske. Ali i izvan tih posljednjih nekoliko minuta turske tragedije Modrić je odigrao sjajno prvenstvo. S Nikom Kovačem dirigirao je sredinom terena, a u statističkoj rubrici uspješnih driblinga, Modrić je bio najbolji na cijelom EURU! Imao je u prosjeku 3,7 uspješnih driblinga po utakmici. Nakon svega, prvenstvo je završio s prosječnom Sofascore ocjenom 7,30, a UEFA ga je potpuno zasluženo uvrstila u momčad prvenstva.

Image
Foto: Sofascore

Na EURO 2012. godine stigao je već dijelom s mislima u Madridu, kao glavna želja tadašnjeg trenera Joséa Mourinha i velikog Reala. Zbog izglednog transfera i pomalo napetih odnosa s još uvijek aktualnim klubom Tottenhamom, Modrić je odigrao statistički skromno prvenstvo. Nakon tri utakmice u teškoj skupini sa Španjolskom i Italijom, kroz koju Hrvatska nije uspjela proći, Modrić je bio tek sedmi najbolje ocijenjeni Hrvat s prosječnom Sofascore ocjenom 7,10. Bez obzira na to, u statističkoj rubrici uspješnih driblinga, prvenstvo je ovaj put završio na trećem mjestu, s prosječno tri uspješna driblinga po utakmici, odmah iza Francuza Francka Ribéryja i Rusa Andreja Aršavina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Sofascore

Četiri godine poslije, kao već standardni prvotimac Real Madrida, 31-godišnji Modrić igra sjajno prvenstvo u Francuskoj. Izbornik je Ante Čačić, Hrvatska skupinu završava kao prvoplasirana, i to ispred tadašnjih aktualnih prvaka Španjolaca i ulazi u nokaut fazu gdje je čeka Portugal. Modrić je odigrao sjajnu utakmicu, sa Sofascore ocjenom 7,9 bio je najbolje ocijenjeni igrač na terenu. Imao je gotovo sto točnih dodavanja, odnosno više od 80 posto i prava je šteta što je gol Portugalaca tri minute prije kraja produžetka, već u osmini finala ugasio nadanja Hrvatske i Luke Modrića. Cijelo prvenstvo završio je kao najbolje ocijenjeni Hrvat, s prosječnom Sofascore ocjenom 7,63, ispred Ivana Perišića i Darija Srne.

Image
Foto: Sofascore

Na Europsko prvenstvo koje se igralo 2021. godine Hrvatska stiže s velikim očekivanjima kao aktualni viceprvak svijeta, pod vodstvom izbornika Zlatka Dalića i predvođena, još uvijek svježim, 35-godišnjim Modrićem. Kroz skupinu s Engleskom, Češkom i Škotskom prošlo se s pobjedom, remijem i porazom, a u osmini finala čekala je Španjolska. Ludu utakmicu punu preokreta u kojoj je Hrvatska vodila, pa gubila sve do sudačke nadoknade, pa produžetak izborila u posljednjim trenucima, da bi na kraju u produžetku ipak bila poražena, navijači su proglasili za najbolju utakmicu cijelog Europskog prvenstva! Ukupno 28 tisuća navijača ovu je utakmicu ocijenilo s prosječnom ocjenom 9,1 unutar Sofascore platforme. Modrić je na cijelom prvenstvu imao čak 88 posto točnih dodavanja, a završio ga je s prosječnom Sofascore ocjenom 7,33.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Sofascore

Modrić je na reprezentativnoj razini u svoja 174 nastupa rušio brojne rekorde i ispisao povijest i hrvatskog i europskog nogometa. Ali čudesna karijera traje i dalje, možda povijesne knjige Luke Modrića još uvijek nisu ispisane do kraja.

Image
Foto: Sofascore

Prati Europsko prvenstvo kao nikada prije! Sve najbolje utakmice i svi najbolji igrači, sa svakog EURO natjecanja, sve od 1980. godine, od sada su dostupni samo na sportskoj platformi Sofascore! Legendarni nogometaši i najbolji potezi europske nogometne povijesti analizirani su do posljednjeg detalja. Usporedba igrača s različitih prvenstava, kao i dominantnih momčadi kroz povijest, sada je na dohvat svakom zaljubljeniku u sport. Uz Sofascore - najbržu i najdetaljniju platformu za rezultate i statistiku - Za svu povijest u nastajanju!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo