VELIKA NAGRADA MONACA / Donosimo nevjerojatne činjenice o čuvenoj utrci ulicama Monte Carla

Image
Foto: AP

U nedjelju će se održati bez sumnje najpopularnija utrka u kalendaru Formule 1 - Velika nagrada Monaca

23.5.2015.
17:33
AP
VOYO logo

Iz tog smo razloga za vas izdvojili nekoliko nevjerojatnih činjenica o čuvenoj utrci ulicama Monte Carla.

Image

Velika nagrada Monaca: oktanski cirkus stigao u Monte Carlo

Image

Velika nagrada Monaca: oktanski cirkus stigao u Monte Carlo

  • U četiri od pet dosad odvoženih utrka pobjedu je odnio vozač koji je na subotnjim kvalifikacijama osvojio pole-postition. I velika je vjerojatnost da će se ta tradicija nastaviti i u Monacu. Naime, u deset od posljednjih 11 utrka na ovoj stazi trijumfirao je vozač koji je u utrku krenuo s prve pozicije. Upravo je zbog odlično odrađenog posla u subotu Lewis Hamilton (prvi pole-position u Monacu u karijeri) najveći favorit za pobjedu. No, vratimo se još malo u povijest. Vozač s najnižom startnom pozicijom koji je na koncu stigao do pobjede jest Olivier Panis - francuski je pilot 1996. godine slavio nakon što je startao sa 14. pozicije.
  • Velika nagrada Monaca ima najkraći krug od svih utrka u kalendaru - tek 3.340 metara. Vozi se ukupno 78 krugova.
  • Jedna od utrka koja će zauvijek ostati u pamćenju ljubiteljima oktanskog cirkusa ona je iz 1996. godine. Zbog lošeg su vremena utrku završila tek četvorica vozača, a pobjedu je odnio već spomenuti Panis.
  • Najviše pobjeda na ulicama Monte Carla ostvario je Ayrton Senna. Šest je puta slavni Brazilac bio najbrži, dok je Britancu Grahamu Hillu to pošlo za rukom pet puta.
  • Zajedno sa 500 milja Indianapolisa i 24 sata Le Mansa, Velika nagrada Monaca zaokružuje veliku trojku najslavnijih utrka u automoto svijetu. Jedini vozač koji je pobijedio na sve tri utrke je Graham Hill.
  • Prosječno, vozači tijekom jednog kruga u Monacu promijene brzinu 62 puta, što znači da u jednoj utrci to učine oko 5.000 puta. Vozači pod punim gasom voze tek otprilike sedam i pol sekundi i to kroz tunel.
  • Hoteli u Monacu su u vikendu u kojem se utrka održava rezervirani i po godinu dana unaprijed. Limitirani broj soba ipak ostane slobodan, ali po 'posebnim' cijenama. Ako želite u Monacu spavati od četvrtka do nedjelje, kako ne biste propustili nijedan događaj vezan uz utrku, morate izdvojiti čak 137.000 kuna.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo